Zellerkrémleves: a legkedveltebb krémlevesek egyike. Egyszerű, könnyen, gyorsan, kevés munkával elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Pénztárcakímélő étel.

Zellerkrémleves 1

Zellerkrémleves recept

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db közepes zeller
  • 1 db közepes krumpli
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 nagy, vagy 2 kis gerezd fokhagyma
  • 1 lapos evőkanál zsír, olaj
  • 2 szál zeller zöld
  • 2 kiskanál Vegeta Naturella
  • 1 mokkáskanál fehér bors
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1/2 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 dl 20 %-os tejszín
  • só (ha szükséges)
  • 2 szelet pirított kenyér
    Hagyma, fokhagyma, zellerlevél

    Hagyma, fokhagyma, zellerlevél

    Megtisztított alapanyagok

    Megtisztított alapanyagok

Megjegyzés:

  • Ha van otthon húslevesed vagy alapleved, akkor a víz és vegeta naturella helyett azt is használhatod.
  • Ebben a levesben a krumpli a sűrítőanyag, ezért rántás, habarás vagy lisztszórás nem szükséges.
  • A főzéshez szükséged lesz egy kb. 2 literes fazékra vagy lábasra.

Előkészítés

  • A zellert és a krumplit megmosod, megtisztítod, kockákra szeleteled.
  • A hagyma és fokhagyma héját eltávolítod,  apróra vágod.

    Felaprított hagymák

    Felaprított hagymák

  • A zellerzöldeket megmosod, 2-3 levelet apróra szeletelsz.
  • A kenyeret megpirítod, kockákra vágod (ezt csak a főzés végén)

    Pirított kenyér felkockázva

    Pirított kenyér felkockázva

  • A szerecsendiót (ha egészben van), finom reszelőn lereszeled.

Elkészítés

  1. A hagymát a zsíron vagy olajon megpárolod. Ne pirítsd!. A párolás utolsó percében add hozzá a fokhagymát.

    Hagyma és fokhagyma párolása

    Hagyma és fokhagyma párolása

  2. Hozzáadod a kockákra vágott zellert és krumplit.

    Zeller és krumpli hozzáadása

    Zeller és krumpli hozzáadása

  3. Rászórod az ételízesítőt, összekevered.
  4. Felöntöd fél liter vízzel.
  5. Hozzáadsz 1 szál zellerlevelet.

    Felengedve vízzel

    Felengedve vízzel

  6. Főzöd addig, amíg minden puha lesz. A zellertlevelet kidobod.

    Főzés

    Főzés

  7. Turmixolod. Ha kiseb térfogatú turmixgéped van, két lépésben turmixolj. (Használhatsz botmixert, ha egyik sincs, átpasszírozod.)
    Turmixolás 2

    Turmixolás 1

    Turmixolás 2

    Turmixolás 2

  8. Visszaöntöd a fazékba.
  9. Hozzákevered a tejszínt.
  10. Hozzáadod a további fél liter vizet.
  11. A fűszerekkel ízesíted. Ha szükséges, kevés sót még adhatsz hozzá.
  12. Felforralod. Ezzel a leves elkészült.

    Leves készen

    Leves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Párolás, főzés: 45 perc (előfordulhat, hogy hamarabb megpuhul a zeller)
  • Turmixolás: 5 perc
  • Fűszerezés, felforralás: 5 perc

Összesen: 70 perc (ebből munka:25 perc)

Tálalás

  • Csészékbe vagy tányérokba szedet.
  • Kenyérkockákkal gazdagítdod, zellerlevéllel díszíted.
Zellerkrémleves tálalva 1

Zellerkrémleves tálalva 1

Zellerkrémleves tálalva 2

Zellerkrémleves tálalva 2

 

Krémlevest más zöldségekből is készíthetsz, például:

karalábéból

brokkoliból

gombából

sárgarépából

céklából

spárgából.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: