Tócsni: reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készült húsmentes étel. Jellegzetes fűszerei a só, bors és a fokhagyma. Lehet önálló étel, de főzelék feltét is.
Tócsni készítése
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
12 db kisebb lepényhez
- 80 dkg krumpli
- 5 evőkanál liszt
- 1 db tojás
- fűszerek: 3 – 4 gerezd fokhagyma, só, bors
Bevásárlólista
- 80 dkg krumpli
- 1 db tojás
Emlékeztető: liszt, fokhagyma, bors
Előkészítés:
- A krumplit lereszeled (gyorsan dolgozz, mert hamar megfeketedik).
- A fokhagymát felaprítod, vagy fokhagymapréssel a krumplira nyomod.
Tócsni készítése:
- Az előkészített anyagokra ráütöd a tojást, rászórod a lisztet (kanalanként, mert lehet, hogy kevesebb is elég), és összekevered. Olyan massza lesz, ami kanalazható, de ne is legyen nagyon folyékony.
- Egy edényben felteszel kevés zsiradékot melegedni. Amikor felforrósodott, kanalanként beleteszed a masszát, tetejét kicsit ellapítod (innen eredhet a lapcsánka név), majd mindkét oldalán megsütöd.
Elkészítési idő:
- Krumpli tisztítása, lereszelése: 20 perc
- Tócsni alap összekeverése: 5 perc
- Sütés kétszerre: 15 perc
Összesen: 40 perc
Változatok:
A masszába keverhető:
- reszelt alma (ilyenkor a fokhagyma természetesen kimarad, helyette lehet szerecsendiót a masszába tenni)
- apróra vágott gomba
- apróra vágott, előzőleg megpárolt hús
- más fűszerek (kakukkfű, tárkony, petrezselyem más ízvilágot eredményeznek)
Tócsni tálalása
Önálló ételként
- zöldségekkel
- tejföllel, sajttal
- párolt parajjal és tükörtojással
Kiegészítő ételként
- párolt húsok mellé
- főzelék feltétként (parajfőzelékre, zöldbab főzelékre, zöldborsó főzelékre, saláta főzelékre)
- pörkölt mellé
- mártásokkal (például paradicsom mártással, vagy tejszínes snidling mártással.
A tócsniról:
Nemzetközi népi étel, amely reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készül fűszerek hozzáadásával. Jellegzetes fűszerei a fokhagyma, só és bors. Vidékenként is másképp nevezik. Azon egyszerű ételek egyike, amelyek régebben a vidéki háztartásokban gyakran készültek, mert rendszerint minden volt hozzá otthon, még a legszegényebb időkben és a legszegényebb háztartásokban is.
A legismertebb elnevezések:
- tócsni
- tócsi
- cicege
- lapcsánka
- macok
- rösztike
- krumplimálé
- krumpliprósza
- továbbiak
(Forrás: Wikipedia)
Készülhet:
- cukkiniból
- sütőtökből
- céklából
- édesburgonyából
A fenti ételekben a krumpli helyett az említett zöldségek vannak.
Van még:
- medvehagymás változata
- spenótos változata
Ezekben az ételekben a zöldségek a tócsni krumplis változatában adalékként szerepelnek.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Nálunk,othon Szabolcsban, lapcsánkának hívják. Én tojást nem szoktam tenni bele, mert anélkül is pontosan olyan, mint tojással, akkor minek pocsékoljam a tojást. Még szoktam úgy is készíteni, hogy a kész lapcsánka fél oldalára teszek salátalevelet, erre teszek joghurtban elkevert zöld-fűszereket, meg sült csirkedarabokat, tetejére paradicsom, és lilahagymakarikákat. Ráhajtom a másik felét és megszórom reszelt sajttal. A csirke mindig maradék, így kevés pénzből egy kiadós komplett ebédem van.
Másik változata, hogy egy sűrű gomba pörköltöt csinálok, megkenem a lapokat, torta szerűen egymásra rétegezem és úgy is szeletelem. Tetejét ennek is megszórom sajttal és sok petrezselyemzölddel.
Kedves Andi!
Köszönöm szépen a kiegészítéseket – mindnyájunk nevében. Nagyon jó ötleteket adtál a jövőre nézve.
Köszönet érte!
Nalunk hremzli neven ismert/zsido/mi mustaral fogyaszuk fokhagymat nem teszunk bele csak so,bors,liszt esetleg tojas de elhagyhato.
Biztosan így is nagyon finom!
Kedves Zsuzsa! Néhány hete rendszeresen a Te receptjeid szerint főzök, nagy sikerrel. Idős otthonban élek, egy pici villanyrezsóm van, minimális helyem. . Az illatok odacsalogatják a szomszédokat, közösen lakmározunk. Van napi ellátás, de kellenek a hazai izek!! Köszönöm a jó ötleteket! Ági
Örülök, ha segíthetek!