Barátfüle vagy szilvalekváros derelye: azonos tésztaétel. Készíthető gyúrt vagy krumplis tésztából. A leírás az előbbiből készült. Ez az étel nem készíthető el gyorsan, időt kell rá szánnod.
Barátfüle recept
Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 55 perc
Hozzávalók
4 személyre
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
A töltéshez és beforgatáshoz
- 20 dkg kemény szilvalekvár
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa (körülbelüli mennyiség- függ a tészta méreteitől)
A tálaláshoz:
- 2 evőkanál porcukor (kevés fahéjporral keverve)
Bevásárlólista
- 2 db tojás
- 200 g sűrű, kézműves szilvalekvár
Emlékeztető: liszt, só, zsír vagy olaj, zsemlemorzsa, porcukor, fahéj
Megjegyzés:
Ebből a mennyiségből kb. 50 db derelyét tudsz készíteni.
Barátfüle készítése
A barátfüle tésztájának elkészítése:
- A csipet sót elkevered a lisztben.
- A lisztből és tojásból közepesnél keményebb tésztát gyúrsz. Ha nagyon kemény lenne, kevés vizet tehetsz hozzá (de általában nem kell). Ha van tésztagéped, ne sokat vesződj a gyúrással, engedd át a tésztát a gép legszélesebbre állított részén többször (közbe mindig hajtsd össze).
- Pihentesd kb. 1 órán át. (Ne tovább, mert megváltozik az állaga és nehéz lesz nyújtani.)
- A tésztát kézzel 2 részletben is feldolgozhatod, tésztagépnél 4 részletben készítsd el, különben olyan hosszú lesz a tésztacsík, hogy kezelhetetlenné válik.
- A tésztát kézzel vagy tésztagéppel kinyújtod. A kézi nyújtást nyújtólapon végezd. Ha tudod, nyújtsd szögletesre, mert akkor szinte hulladék nélkül elkészítheted a tésztát és nem kell kétszer dolgoznod. Ha géppel nyújtod, használd a gép második legvékonyabb fokozatát (a legvékonyabb túl vékony lenne a barátfüléhez). Olyan széles csíkokat nyújts, hogy szélességében 2 – 2 tésztadarab legyen belőle. Ha nagy a gyakorlatod, és tudsz olyan széles tésztacsíkot készíteni, mint a gép, akkor gyorsabban készen leszel. Közben lisztezd a tésztát, mert könnyen összeragad.
Házi tészta kézzel nyújtva
Házi tészta géppel nyújtva
A derelye töltése és darabolása:
- Tedd fel a derelye kifőző vizét melegedni.
- A kézzel nyújtott tészta felére tégy szilvalekvár halmokat, majd a másik felével takard le. Gépi nyújtásnál az egész csíkra is tehetsz és a másikkal lefeded.
Tészta szilvalekvárral
Fedő tésztalap ráterítés
- Kézzel nyomkodd le a lekvárhalmok közötti részeket (jó alaposan, hogy főlés közben ne essen szét, majd egy rádlival vágd szét darabokra. Ha nincs rádlid, éled kést is használhatsz, legfeljebb nem lesz csipkés a derelye széle.
Szilvalekváros derelye rádlizva
Szilvalekváros derelye főzés előtt
A szilvalekváros derelye kifőzése:
- A tésztadarabokat forró, lobogó vízben kezd el főzni, majd mérsékeld a fűtést úgy, hogy éppen forrjon.
Barátfüle főzése
- Közben pirítsd meg a zsemlemorzsát. A képen elég kevés, valójában több volt, csak elfelejtettem időben lefotózni.
- Amikor a tészta megfőtt, forgasd a zsemlemorzsába és tálalhatod.
Tészta beforgatása zsemlemorzsába
Elkészítési idő:
- tésztagyúrás: 10 perc
- pihentetés: 30 perc – ezalatt mást csinálhatsz
- nyújtás: 10 perc
- derelyék elkészítése (egy kis gyakorlattal): 20 perc (kezdetben ez lehet jóval több is)
- tésztafőzés, morzsába forgatás 2 részletben: 15 perc
Összesen: 1 óra 25 perc (ebből 30 perc a tészta pihentetése)
Szilvalekváros derelye tálalása
A derelyéket tányérra teszed és a fahéjas porcukorral megszórod. Kis szitán átnyomva szép egyenletes lesz a cukorréteg a tésztán.
Barátfüle tálalva 1
Szilvalekváros derelye képek: saját készítés, saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások