Zalai dödölle: az egyik legegyszerűbb krumplis étel. Krumpli, liszt és hagyma kell hozzá és gyorsan elkészül. Régi parasztgazdaságok szokásos vacsora étele.
Zalai dödölle készítése
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 20 dkg liszt
- 2 fej hagyma
- 2 evőkanál disznózsír
- só
- tejföl (ízlés szerint)
- reszelt sajt (ízlés szerint)
Bevásárlólista
- 1 kg krumpli
- 2 fej hagyma
- 10 dkg reszelni való sajt
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: liszt, zsír, só
Megjegyzés:
Az eredeti zalai dödölle kevesebb krumplit és több lisztet tartalmaz.
Előkészítés
- A krumplit megtisztítod, meghámozod és kockákra vágod. Egy megfelelő méretű edényben annyi vizet teszel rá, hogy éppen ellepje.
- A hagymát megtisztítod és felaprítod.
Zalai dödölle készítése
- A krumplit felteszed főni.
- A hagymát a zsíron világos barnára átsütöd.
- Amikor a krumpli megfőtt, a főző víz nagy részét leöntöd. (Ez pazarlásnak is tűnhet, régebben fel is használták például főzelékek, levesek főzőleveként.
- A krumplit péppé töröd.
- Hozzáadod a lisztet és jól összekevered. Fontos, hogy elég sűrű legyen.
- A masszából evőkanálnyi mennyiséget szaggatsz a hagymás zsírba. Amikor egyik oldala már szép pirosra sült, megfordítod és a másik oldalát is átsütöd.
Elkészítési idő:
- Krumpli tisztítása, kockákra vágása: 10 perc
- Krumpli főzése (közben hagyma aprítása, zsíron dinsztelése): 35 perc
- Dödölle összeállítása: 5 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 70 perc
Változat:
Lerakod egy vagy több rétegben. A rétegek közé és a tetejére hagymás zsírt teszel. Sütőben átsütöd.
Zalai dödölle tálalása
A nagy krumpligaluskákat tányérra teszed. Tejfölt kanalazol mellé, reszelt sajttal megszórod és vágott petrezselymet hintesz rá. Melegen tálalod. Ha éppen van otthon, tehetsz mellé paradicsom- és zöldpaprika szeleteket.
Zalai dödölle tejföllel
Tejföllel, paradicsommal
Köretként is kiváló:
- pörköltekhez
- sült húsokhoz.
Kiegészítés:
Miért éppen így hívják? Hát azért, mert a dödöllét is – mint sok más ételt – sokféleképpen lehet elkészíteni. Amit most itt olvasol, az a zalai recept alapján készült recept, de egy kissé el is tér attól. Változat, amit én szoktam készíteni. Amiben eltér, hogy több krumplit és kevesebb lisztet tartalmaz.
Érdekelhet még:
Aszalt szilvával töltött csirkecomb dödöllével
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
nagyon tetszik, akár ünnepi menünek is el tudnám képzelni. és innen egy kis jü desszert mellé, az mindig jól jön https://bit.do/sutisoldal
Kedves Ancsur!
Köszönöm a véleményt, valóban jó étel. Az idősebb generáció még jól ismeri, de újabban a hagyománykövető műsorokban (Borbás Marcsi) is sokszor lehet látni, hogyan készítik az egyszerű és finom hagyományos ételeket.
Valóban a dödölle az egyik legfinomabb köret, majd nem mindenhez passzol, még a rántott húst sem halványítja el. Pár éve voltunk az Őrségben egy panzióban laktunk, ott étkeztünk, több ételhez ettük köretként, de zóna adagként is valamivel feldobva /túró, tejfel, sajt, stb/.
Azóta gyakran készítjük itthon is, mi kukorica lisztel is készítjük. Pacallal, körömpörkölttel, dinsztelt húsokkal, ó de jó az mindennel.
Jó étvágyat.
Köszönöm a hozzászólást.
Mi is nagyon megkedveltük a dödöllét. Tejföllel, reszelt sajttal nagyon jó vacsora.