Töltött paprika: az egyik legnépszerűbb ételünk. Friss zöldségekből fenséges, mert a nyár ízeit hordozza magában. Télen is finom a zöld fűszerek szárított változatával.
Töltött paprika recept
Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 70 perc)
A töltött paprika hozzávalói
4 személyre
A paprikákhoz:
-
8 db nagyobb zöldpaprika
-
0,5 kg darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó)
-
1/2 fej hagyma apróra vágva
-
1/2 bögre rizs
-
fűszerek: só, bors, édes piros fűszerpaprika, petrezselyem.
A paradicsom mártáshoz:
(8 db paprikához)
- 1 kg paradicsom vagy fél liter sűrű paradicsom ivólé
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 3 evőkanál liszt
- kevés cukor
- fűszerek: só, bors, bazsalikom, rozmaring vagy oregano.
Bevásárlólista
-
8 db nagyobb zöldpaprika
-
0,5 kg darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kg paradicsom vagy fél liter sűrű paradicsom ivólé
Emlékeztető: hagyma, rizs, őrölt bors, piros fűszerpaprika, zsír vagy olaj, liszt, cukor, őrölt bors, friss vagy szárított bazsalikom, rozmaring vagy oregano
Megjegyzés:
Ez a töltött paprika recept 4 személyre szól ugyan, de ha nagyok a paprikák, akár kétszeri étkezésre is lég lehet.
A töltött paprika készítése
- A rizst 1 bögre vízben megfőzöd.(Ez azért kell, mert ha nyers rizst használsz, elvonja a nedvességet a töltelékből és kemény lesz – de nem probléma az sem, ha nem teljesen lesz puha). Amíg fő, elvégezheted a többi tisztítási-darabolási munkákat.
- A paprikákat megmosod és kicsumázod. Ha esetleg nem ismernéd: a csumázás legegyszerűbben úgy végezhető el, hogy a paprikát a bal kezedbe fogod, a jobb kezeddel megfogod a szárát és benyomod a paprikába, majd egy mozdulattal kiveszed. Így a paprikák előkészítését nagyon gyorsan elvégezheted.
- A paradicsomokat darabokra vágod.
- Megfőzöd és szitán átnyomod: paradicsomlevet kapsz. amit – ha nincs elég időd – készen is megvásárolhatsz.
- A darált húshoz hozzákevered az apróra vágott hagymát, a főtt rizst, megfűszerezed sóval, borssal, petrezselyemmel.
- Betöltöd a kicsumázott paprikákba.
- A paprikákra öntöd a paradicsomlét és megfőzöd benne a paprikákat. Amikor puhák, kiveszed,
- Berántod és ízesíted a paradicsomot, majd a kész mártásba visszateszed a paprikákat és az egészet összemelegíted.
Megjegyzés:
Karcsúsító változat: készítsd rántás nélkül. Ez esetben előfordulhat, hogy a mártást egy kicsit be kell sűrítened.
Elkészítési idő:
- Rizs főzése (közben tisztítás, darabolás): 20 perc
- Paradicsom passzírozása: 10 perc
- Töltelék elkészítése: 10 perc
- Paprikák töltése: 5 perc
- Főzés: 30 perc
- Rántás, fűszerezés, felforralás: 15 perc
Összesen: 100 perc (ebből munka: 70 perc)
Tálalás
A paprikákat tányérokra teszed, leöntöd a paradicsom-mártással. Ha van otthon zöld fűszered, azzal díszítheted. (Ha szeretnéd kicsit laktatóbbá tenni, készíthetsz hozzá kockára vagy cikkekre vágott főtt krumplit.)
Megjegyzés:
A töltött zöldségek nagyon népszerűek a magyar konyhában, közöttük is legkedveltebb a töltött káposzta.
Töltött paprika recept alapján elkészített képek: saját felvételek
Imádjuk a töltött paprikát. Én úgy spórolok az időmmel, hogy mindig ,amikor ezt az ételt csinálom, akkor pár darabbal többet csinálok, és az megy a fagyasztóba. Így októberre,van jó pár adagom télire, anélkül, hogy különösebben több munkába került volna.
Már meg is osztottam, már csak a TV paprikát kell megrendelni! (Azt hiszem Los Angelesből lehet)
Szia, Andi!
Az a legjobb módszer, amit Te csinálsz, mivel szinte tényleg nem igényel időt. Mindenkinek ajánlom.
Hát igen, erről a jó ételről külföldön sem lehet megfeledkezni. Köszönöm a megosztást.
Szia Zsuzsa!
Nálunk a paradicsom eltevés menete egy kicsit eltér a tiedtől: A darálós paradicsom paszírozón nyersen átnyomom a paradicsomot (így a héja és a magok is) kikerülnek a masszából majd utána felforralom és a száraz dunsztba hagyom kihűlni. Nagyon jó sűrű massza lesz belőle.
Ili
Szia, Ili!
Jó példa ez arra, hogy több út is vezet Rómába. A főzésnél és befőzésnél is el lehet térni a szokásostól. Én is azt tettem, hiszen többnyire úgy főznek be paradicsomot, ahogy Te készíted.
Gyönyörűek: már a képről is le enném, szinte ideért az illata és íze. Még nézegetem egy kicsit…………. köszi finom volt.
Készítsd el!
Nagyon szépek a képek lassan nézve, mire a végére érek már enném is, az illata most itt lebeg a levegőben. Sajnos már nem igen főzök nincs türelmem hozzá,
Köszönöm a tippet, tényleg régen főztem, most el fogom készíteni
Igen, türelem kell a főzéshez, de kreatív, alkotó munka. Igaz, hamar eltűnik, de ma már, amikor a fotózás nemcsak kevesek kiváltsága, még megörökíteni is egyszerű.
Örülök, hogy inspiráltalak!