Lecsó recept, lecsó alaprecept: leírása merész vállalkozás, mivel ahány ház, annyi szokás és mindenki esküszik a sajátjára. Kiindulási alapnak azért használhatod.
Lecsó recept, lecsó alaprecept
Elkészítési idő: 50 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg feldarabolt zöldpaprika (vásárlás: 1,2 – 1,3 kg)
- 0,5 kg paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna (vagy 2 evőkanál sertészsír)
- 2 evőkanál piros fűszerpaprika (csípős lecsóhoz egy része legyen csípős)
- 1 mokkás kanál só (illetve ízlés szerint)
Bevásárlólista
- 1,5 kg zöldpaprika
- 0,5 kg paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
Emlékeztető: édes (csípős) piros fűszerpaprika, só
Megjegyzések:
- A paprikából a tisztításnál elég sok a veszteség (szár és csuma), ezt a vásárlásnál figyelembe kell venni.
- A paradicsom mennyiségét tetszésed szerint változtathatod.
Előkészítés
- Megmosod a zöldpaprikát és a paradicsomot.
- A zöldpaprika szárát és csumáját eltávolítod. (Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a szárat megfogod, belenyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt.)
- A paradicsom héját eltávolítod (nem kötelező). A szárral ellentétes oldalon a héjat kereszt alakban bemetszed. Egy-két percre forró vízbe teszed, majd a héjat a bemetszéstől 4 részletben lehúzod.
- A hagyma héját lehúzod, felaprítod vagy vékony szeletekre vágod.
- A szalonnát felkockázod.
Lecsó recept – elkészítés
- A szalonnát (zsírt) egy nagyobb lábasban kiolvasztod.
- A hagymát a zsíron megpárolod.
- Amíg a hagyma párolódik, feldarabolod a paradicsomot és a zöldpaprikát.
- A megpárolt hagymára ráteszed a piros fűszerpaprikát és a paradicsomot. A paradicsom leve megakadályozza, hogy a paprika megégjen.
- Hozzáteszed a zöldpaprikát. Ha kevesebb paradicsommal készíted a lecsót, 10 percig fedő alatt párold, amíg a paprika összeesik.
- Megsózod.
- Addig főzöd, amíg a paprika is megpuhul – a lecsó elkészült.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók feldarabolása: 20 perc
- Lecsó alap elkészítése: 10 perc
- Főzés: 20 perc
Összesen: 50 perc (ebből munka: 30 perc)
Megjegyzések:
- Ez egy lecsó alaprecept. Lehet bele tenni virslit, kolbászt (kolbászos lecsó), tojást (tojásos lecsó) sőt tarhonyát is (tarhonyás lecsó). Ezek főlési idejét figyelembe kell venni, és úgy kell a lecsóhoz adni, hogy időben megfőljenek.
- Az alap összetevők mellett kerületnek bele más zöldségek is, például cukkini, patisszon, padlizsán, gomba.
Lecsó recept – tálalás
Lehet mellé adni kenyeret, de illik hozzá a rizs, tarhonya, vagy a mostanában szokásos egyéb köretek, mint kuszkusz, bulgur vagy quinoa.
A lecsóról érdekességeket itt olvashatsz.
Lecsó recept, lecsó alaprecept képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások