Kelkáposzta főzelék: egész évben friss kelkáposztából készíthető kedvelt főzelék, feltéttel vagy anélkül is. Saját anyagával is sűrítheted.
A kelkáposzta főzelék
Elkészítési idő: 65 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
(3 személyre):
- 1/2 fej kelkáposzta (közepes) – egy-két külső levelet leszedhetsz róla húsleveshez
- 1/2 kg krumpli
- 4 dl húsleves (vagy kevés házi készítésű ételízesítő) – hogy mennyire sűrű a főzelék, az ízlés dolga, a lé és a liszt mennyiségét lehet változtatni
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 2 evőkanál liszt
- Fűszerek: fokhagyma (mérettől függően 3 – 4 gerezd), őrölt bors, köménymag, majoránna (piros paprikát én nem szoktam beletenni, de lehet – a rántásba, amikor már levetted a tűzhelyről, de még mielőtt feleresztetted)
Bevásárlólista
- 1/2 vagy 1 egész fej kelkáposzta
- 0.5 kg krumpli
Emlékeztető: alaplé, húsleves vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, fokhagyma, őrölt bors, köménymag, majoránna
Megjegyzés:
A mennyiségeket azért adtam meg 3 személyre, mert a kelkáposztából vagy fél vagy egész fejet tudsz csak venni. Négy személyre vegyél 1 fejet és egy részét tedd félre pl. frankfurti levesnek. Jól tárolva a hűtőszekrényben egy hétig is eláll. Ha csak ketten vagytok, fél fej is elég lesz, ha hatan, egy egész fejet vásárolj.
Előkészítés:
- Amit a kelkáposztából felhasználsz, megmosod, torzsáját kiveszed (a nyulaké), a leveles részt csíkokra vagy kockákra vágod
- A krumplit meghámozod, megmosod, közepes kockákra felvágod.
- A fokhagymát megtisztítod, vékony csíkokra vágod vagy fokhagyma présbe teszed.
A kelkáposzta főzelék elkészítése
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- Egy nagyobb lábosban kb. 1 liter fizet forralsz, beledobod a felvágott kelkáposztát és néhány percig forralod. Azt is megteheted, hogy a kelkáposztát a lábosba teszed és vízforralóban forralt vízzel leöntöd (ez utóbbi az energiatakarékos megoldás). A főzővizet a kelkáposztáról leöntöd.
- Hozzáadod a kockákra vágott krumplit, aláöntöd a húsleves 3/4 részét vagy a vizet és beleteszed az ételízesítőt és hozzáadod a fűszereket.
- A fokhagymát is beledobod vagy belepréseled. Fedőt teszel rá és addig párolod, míg a krumpli megfő. Közben megkóstolod, ha szükséges, megsózod. A fűszerektől nagyon jó illata lesz.
- A zsírból és lisztből rántást készítesz (lásd egy régebbi bejegyzésben) és feleresztés után a főzelékhez kevered, még egyszer felforralod keverés közben és kész is van a kelkáposzta főzelék. A diétás változatot is kipróbálhatod, de ehhez a habarás és a tejföl nem illik (bár semmi sem tilos)
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Kelkáposzta leforrázása: 10 perc
- Főzés: 25 perc
- Rántás készítés, főzelékbe keverése, felforralás 10 perc
Összesen: 65 perc (ebből munka: 30 perc)
Tálalás
Ez a főzelék igazán hússal jó. A hús lehet pörkölt (akár maradék), szelet hús vagy fasírozott, de akár pirított máj, sült szalonna vagy sült kolbász is.
Kapcsolódó cikkek:
A kelkáposzta főzelék kép: saját felvétel
“Szezonális magazin” téli számát köszönettel fogadnám!
Tetszenek a receptek, s érdekelnek a téliek, a paleo is.
Sok sikert, üdv. Márta
Kedves Márta!
Most nem lesz téli magaszin, mert közben megírtam egy könyvet „Évszakok a háztartásban” címmel, de az utolsó téli számot szívesen elküldöm. Figyeld majd a postaládádat (pdf formátum lesz).