Kelkáposzta főzelék: egész évben friss kelkáposztából készíthető kedvelt főzelék, feltéttel vagy anélkül is. Saját anyagával is sűrítheted.

Kelkáposzta főzelék fasírozottal 0

A kelkáposzta főzelék

Elkészítési idő: 65 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

(3 személyre):

  • 1/2 fej kelkáposzta (közepes) – egy-két külső levelet leszedhetsz róla húsleveshez
  • 1/2 kg krumpli
  • 4 dl  húsleves (vagy kevés házi készítésű ételízesítő) – hogy mennyire sűrű a főzelék, az ízlés dolga, a lé és a liszt mennyiségét lehet változtatni
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • Fűszerek: fokhagyma (mérettől függően 3 – 4 gerezd), őrölt bors, köménymag, majoránna (piros paprikát én nem szoktam beletenni, de lehet – a rántásba, amikor már levetted a tűzhelyről, de még mielőtt feleresztetted) 

Bevásárlólista

  • 1/2 vagy 1 egész fej kelkáposzta
  • 0.5 kg krumpli

Emlékeztető: alaplé, húsleves vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, fokhagyma, őrölt bors, köménymag, majoránna

Megjegyzés:

A mennyiségeket azért adtam meg 3 személyre, mert a kelkáposztából vagy fél vagy egész fejet tudsz csak venni. Négy személyre vegyél 1 fejet és egy részét tedd félre pl. frankfurti levesnek. Jól tárolva a hűtőszekrényben egy hétig is eláll. Ha csak ketten vagytok, fél fej is elég lesz, ha hatan, egy egész fejet vásárolj.  

Előkészítés:

  • Amit a kelkáposztából felhasználsz, megmosod, torzsáját kiveszed (a nyulaké), a leveles részt csíkokra vagy kockákra vágod
  • A krumplit meghámozod, megmosod, közepes kockákra felvágod.
  • A fokhagymát megtisztítod, vékony csíkokra vágod vagy fokhagyma présbe teszed.

A kelkáposzta főzelék elkészítése

Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:

  • Egy nagyobb lábosban kb. 1 liter fizet forralsz, beledobod a felvágott kelkáposztát és néhány percig forralod. Azt is megteheted, hogy a kelkáposztát a lábosba teszed és vízforralóban forralt vízzel leöntöd (ez utóbbi az energiatakarékos megoldás). A főzővizet a kelkáposztáról leöntöd.
  • Hozzáadod a kockákra vágott krumplit, aláöntöd a húsleves 3/4 részét vagy a vizet és beleteszed az ételízesítőt és hozzáadod a fűszereket. 
Hozzávalók lábosban

Hozzávalók lábosban

Fűszerezve

Fűszerezve

Összekeverve

Összekeverve

  • A fokhagymát is beledobod vagy belepréseled. Fedőt teszel rá és addig párolod, míg a krumpli megfő. Közben megkóstolod, ha szükséges, megsózod. A fűszerektől nagyon jó illata lesz.
  • A zsírból és lisztből rántást készítesz (lásd egy régebbi bejegyzésben) és feleresztés után a főzelékhez kevered, még egyszer felforralod keverés közben és kész is van a kelkáposzta főzelék. A diétás változatot is kipróbálhatod, de ehhez a habarás és a tejföl nem illik (bár semmi sem tilos)
Főzelék készen

Főzelék készen 

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Kelkáposzta leforrázása: 10 perc
  • Főzés: 25 perc
  • Rántás készítés, főzelékbe keverése, felforralás 10 perc

Összesen: 65 perc (ebből munka: 30 perc)

Tálalás

Ez a főzelék igazán hússal jó. A hús lehet pörkölt (akár maradék), szelet hús vagy fasírozott, de akár pirított máj, sült szalonna vagy sült kolbász is.

 

Kelkáposzta főzelék fasírozottal 1

Kelkáposzta főzelék fasírozottal

Kelkáposzta főzelék sült szalonnával 1

Kelkáposzta főzelék sült szalonnával

 

Kapcsolódó cikkek:

 A kelkáposzta főzelék kép: saját felvétel