Pénzkezelés: ha szeretnél megtanulni a pénzzel bánni,néhány szabályt kell következetesen betartanod. Ezek örök érvényűek, akár a fizika törvényei. 

 Pénzkezelés

A pénzkezelés 7 szabálya

Álljon itt a hét szabály. Ha pénzügyi sikerekre vágysz, neked is ezeket kell átgondolnod és alkalmaznod. Sajnos, nem elég, ha ímmel-ámmal teszed. Ha pénzzel kapcsolatos céljaid vannak, eltökéltnek és határozottnak kell lenned, mint minden területen, ahol célokat akarsz elérni.

1. szabály:  

Minden megkeresett pénzednek 10 %-át félre kell tenned (ugye, ezt nem először hallod?) és a maradék 90 %-ból kell élned. Ha adósságod van, akkor rosszabb a helyzet, mert 20 %-ot az adósság visszafizetésére kell fordítanod (pl. hiteltörlesztés) és megélhetésre csak 70 % marad.

2. szabály:

Ne költekezz feleslegesen. Készíts tervet (költségvetés), hogy mire mennyi pénz kell (amennyi valóban szükséges), és tartsd magad a tervhez. Segíthet ebben az a módszer, hogy a kötelezettségek kifizetése után kiszámolod, mennyi pénzt költhetsz el naponta, és az is, ha listával mész bevásárolni és csak azt veszed meg, ami a listán van. 

3. szabály: 

A félretett pénzt fektesd be úgy, hogy gyarapodjon. Ha vannak ismereteid ezen a téren, az jó, ha nincsenek, fordulj szakemberhez (ne a banki alkalmazotthoz, aki a pultnál dolgozik), mert a befeketés módja sok tényezőből tevődik össze. 

4. szabály:

Úgy helyezd el a pénzedet, hogy az biztonságban legyen, hiszen egy befektetésnél ez egy nagyon fontos szempont. Vigyázz, nem mindenki figyel erre azok közül, akik befektetésekkel foglalkoznak. 

5. szabály: 

Lakásod, házad vásárlásánál megfelelő helyet válassz magadnak, hiszen annak értéke van és az értéket az ingatlanszakértők szerint három dolog határozza meg: a hely, a hely és a hely). 

6. szabály:

Gondoskodj róla, hogy idős korodban megfelelő jövedelemmel rendelkezz és ne kelljen nyomorognod. Ez a kérdés manapság sokszor szóba kerül: ez a nyugdíj kérdése, amely lehet az állami nyugdíj, de saját magad is építhetsz fel tőkét pénzügyi szakember segítségével, amellyel majd az állami nyugdíjadat kiegészítheted. 

 7. szabály:

Képezd magad munkaterületeden, ha szükséges, képezd át magad, hogy a jövőben biztosítva legyen a munkahelyed, sőt hogy akár növekedjen is jövedelmed. Ha erőt és tehetséget érzel hozzá, akár vállalkozhatsz is. 

A pénzkezelés 7 szabálya

 

Ez volt hát a hét örök érvényű szabály. Remélem, gondolkodásra késztettelek és azt is, hogy néhányan alkalmazni is fogjátok.

Kapcsolódó cikkek: 

 

 Forrás: George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere (Bagolyvár Könyvkiadó)