Energiatakarékosság a konyhában több helyen lehetséges. Egyáltalán nem mindegy, hogy az energiafelhasználással járó műveleteket hogyan végzed el. 

Vízforraló

Energiatakarékosság a konyhában

Ebben a témában azokat a berendezéseket érdemes először górcső alá venni, amelyek energia felhasználása jelentős. Ezek a tűzhelyek. Ha ilyen szempontból rendszereznénk őket, jó közelítéssel az alábbi sorrendet állíthatnánk fel (kezdve a legnagyobb energiafelhasználókkal): 

 • gáztűzhely gázsütővel 
 • gáztűzhely és hagyományos villanytűzhely villany sütővel  
 • kerámialapos villanytűzhely villany sütővel
 • indukciós tűzhely

Az indukciós tűzhely használatával nincs tapasztalatom. Ezek a tűzhelyek egyébként sincsenek elterjedve részben, mert nagyon drágák, részben, mert speciális edények szükségesek hozzá. A sorrendben viszont valószínűleg elvinnék a pálmát  mármint az utolsó helyen szerepelnének.

A gáztűzhely energiatakarékosság szempontjából azért került az első helyre, mivel a hőveszteség a gázzal való főzésnél a legmagasabb, hiszen a környező levegőt szinte minden irányban melegíti. A hagyományos villanytűzhelyeknél annyival jobb a helyzet, hogy az edény felfekszik a főzőlapra. A kerámialapos tűzhelyen való főzésnél a megfelelő edényt használatával és a megfelelő fokozat kiválasztásával jóval kevesebb a hőveszteség és így nagyobb az energiatakarékosság is. Itt meg kell jegyeznem, hogy a szakácsok bizonyos főzési feladatoknál a gázra esküsznek. (Optimális: vannak olyan tűzhelyek, amelyeken mindkét lehetőség megtalálható.)  

Háztartási kisgépek

Többnyire az alábbiakat használjuk :

 • kávéfőző
 • kávé- és teafőző 
 • kenyérpirító 
 • vízforraló 
 • kenyérsütő gép 
 • mikrohullámú sütő. 

A kisgépeknél az energiatakarékosság forrása a hőveszteség csökkenése: 

 • a melegítés az eszközön belül történik 
 • A gépek fala többnyire hőszigetelt. 

A sorból kiemelve a vízforralót – mivel itt egyértelműen mérhető az energiamegtakarítás a tűzhelyen történő forralással szemben – összehasonlítottam a kerámialapos tűzhelyre, a tűzhely rózsájára pontosan illesztett rozsdamentes edényben, fedő alatt felforralt 1 liter vízhez használt energiát a vízforralóban ugyancsak 1 literre felhasználtéval. A számítás részleteit mellőzve – a teljesítményadatokból számítható – a vízforralóval kb. 40 % -kal kevesebb energia szükséges, tehát energiatakarékosság szempontjából ez a megoldás a kedvezőbb..  

Ha otthoni kenyérsütésre adod a fejed, itt is vedd figyelembe az energiatakarékosság kérdését.  A kenyérsütőnél a  sütési idő közel azonos, de az energiafelhasználás kb. harmad része annak, mintha sütőben sütnéd. Ennek azonban vannak ellenjavallatai: elég nagy helyet foglal és a folyamatba alig tudsz beavatkozni.

Néhány szó még a mikrohullámú sütőről illetve melegítőről, amely idő- és energiatakarékosság szempontjából egyaránt kedvező. Nem szeretnék most itt kitérni a mikrohullámú sütővel kapcsolatos pro- és kontra érvekre, mivel magam sem tudom, hogy ebben a kérdésben hogyan foglaljak állást.

Energiatakarékosság a konyhában

A mosogatásra használt víz melegítése

Az energiatakarékosság a konyhában jelentős tényezője lehet. Több módon történhet:

 • kombinált, gázzal fűtött kazánnal (amely a fűtéshez szükséges meleg vizet is szolgáltatja) – mosogatás és öblítés folyó meleg vízben
 • a vízcsap elé szerelt átfolyásos elektromos melegítővel – mosogatás és öblítés folyó langyos vízben, csökkentett vízmennyiséggel
 • tűzhelyen melegített vízzel – mosogatás álló meleg vízben, öblítés folyó hideg vízben
 • vízforralóban melegített vízzel – mosogatás álló meleg vízben, öblítés folyó hideg vízben
 • mosogatógéppel.

A részletek mellőzése nélkül a fenti sorrend egyben az energiamegtakarítás sorrendjét is jelenti. A folyó meleg vízben történő mosogatás akkor jött divatba, amikor az energiáért még alig kellett fizetni. Ha nem akarsz pénzt elfolyatni, ezt a módszert gyorsan felejtsd el és válassz az  energiamegtakarítás szempontjából kedvezőt. Ha megteheted, és elfér a konyhában, vásárolj mosogatógépet, amely az energiamegtakarítás mellett időtakarékos megoldás is.

Neked mi a véleményed az energiamegtakarítás konyhai lehetőségeiről?

Ha először jársz itt és szívesen olvasnál a témában további írásokat, kérd a hírlevelemet és a letölthető anyagot. Mindkettőt az oldalsávban fent találod

=========> 

Energiatakarékosság a konyhában kép:  saját felvétel