Szilvás gombóc: krumplis tésztából készül, amelyhez régi krumplit kell használnod. Frissen készítve a legjobb, de a még ki nem főtt gombócokat le is fagyaszthatod.
Szilvás gombóc készítése
Elkészítési idő: 110 perc
Kalóriatartalom: 1 adag (3 db gombóc): 370 Kal
Hozzávalók
24 db gombóchoz (8 adag)
-
1 kg krumpli (ha 10-12 gombócot szeretnél, dolgozz fele mennyiségekkel)
-
20-40 dkg liszt
-
1 tojás
-
csipet só
-
20-25 db szilva (legyen érett, de ne nagyon puha)
-
1 evőkanál olaj vagy zsír
-
zsemlemorzsa (4-5 evőkanálnyi)
-
őrölt fahéj
-
porcukor
Bevásárlólista
- 1 kg krumpli (szétfőlős)
- 1 kg liszt (nem kell mind!)
- 1 db tojás
- 20 – 25 db szilva (súlya függ a szilva méretétől)
Emlékeztető: zsír vagy olaj, porcukor, őrölt fahéj, zsemlemorzsa, só
Előkészítés
- A krumplit megmosod és héjastól felteszed főni. Jó, ha kevés sót is teszel a főzővízbe, akkor kevésbé fő szét. A krumpli méretétől és fajtájától függően változik a főzési idő. Akkor kész, amikor vékony villával megszúrva már puhának érzed.
- Amíg a krumpli fő, megmosod a szilvákat, konyharuhára teszed száradni, és felül is megtörölgeted. Azt javaslom, ha nem vagy gyakorlott a szilvás gombóc készítésében, hagyd benne a magokat. (A gyerekek különben is meg szokták számolni, így bizonyíték is van, hogy ki mennyit evett.) Ha ugyanis a tészta nem sikerül egészen jól, könnyen kiszakadhat a gombóc a szilva kifolyó levétől. Járható út, ha a mag helyett egy kockacukor kerül a szilva közepébe, mert az felszívja a nedvességet, ami a szilvából származik.
- A zsemlemorzsát a zsiradékon állandó kevergetés közben megpirítod (középbarnára). Vigyázz, a zsemlemorzsa nehezen kezd pirulni, de után nagyon könnyen odaég az edény aljára, ezért, amikor a morzsát pirítod, ne foglalkozz mással.
- Amikor a krumpli megfőtt, meghámozod és egy nagyobb tálba krumplinyomóval belenyomod. A krumplinyomó – ha még nem találkoztál vele – egy olyan eszköz, amivel a krumplit apró darabkákban át tudod nyomni. Ha nincs, inkább szerezd be (életre szóló darab), mert minden krumplis tészta (krokett, krumplis nudli) készítésénél szükséged lesz rá. Addig vársz, amíg a krumpli langyos lesz. Közben időnként kanállal átkevergeted, hogy egyenletesen hűljön.
- Egy lábosban felteszel vizet forralni a gombócok kifőzéséhez.
A szilvás gombóc elkészítése
- A langyos krumpliba egy kanállal elkezded adagolni a lisztet, közben lazán összekevered. (A tészta kis részével kipróbálhatod, hogy összeáll-e, de ne gyúrd, csak nyomkodd, mert ha gyúrod, nagyon sok lisztet fog „felvenni” és kemény lesz a tészta.) Azért nem lehet a liszt mennyiségét megadni, mert krumplija válogatja, hogy mennyit szükséges ahhoz, hogy közepes keménységű, nyújtható krumplis tészta legyen. Mikor már lisztes a krumpli, a tojást beleütöd a közepébe, összekevered a tésztával. Ha kell, még teszel hozzá némi lisztet és nyomkodással összeállítod. Nem baj, ha a tészta belül még kicsit ragad, mert a további munkát úgyis lisztezve és lisztes kézzel célszerű végezned. Kicsit problémásnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű, és hamar rá lehet jönni, mikor megfelelő a tészta.
- Amikor a tészta összeállt, lisztezett lapra teszed, a tetejét is meglisztezed és sodrófával szögletesre nyújtod, kb. 3-4 mm vastagra attól függően, kevesebb vagy több tésztával szeretnéd. A nyújtást próbáld meg úgy irányítani, hogy a rövidebb széle 3 x 7-8 cm, a hosszabbik széle 8 x 7-8 cm legyen.
- A kinyújtás után 3 x 8 = 24 részre felvágod. Én két részletben készítettem és a szilvás gombóc egyik felét lefagyasztottam.) Ez nem szentírás, de egy-egy tészta darabnak akkorának kell lennie, hogy 1 db szilvát bele tudj csomagolni (négy sarkát fent összefogod, a réseket elnyomkodod, majd a végén a két markoddal gömbölyíted.
- A kész szilvás gombócok a forrásban levő kifőző vízbe kerülnek (annyi, hogy kényelmesen elférjenek. Le fognak süllyedni a lábos aljára, időnként alkalmas eszközzel mozgasd meg, hogy ne ragadjanak le. Egy idő után feljönnek a víz tetejére, és akkorra meg is főttek.
- Kis szűrőkanállal darabonként kiszeded a gombócokat és a pirított zsemlemorzsába forgatod. Én nem a gombócokat szoktam forgatni, hanem a lábost forgatva hempergetem a gombócokat a morzsába.
Elkészítési idő:
- Krumpli főzése (közben szilva kimagozás, zsemlemorzsa pirítás): 45 perc (kuktában 10 perc)
- Tészta összeállítása: 20 perc
- Gombócok készítése: 20 perc
- Kifőzés, morzsába forgatás: 15 perc
Összesen: 110 perc
Tálalás
A zsemlemorzsába forgatott szilvásgombóc fahéjas porcukorral meghintve kerül a tányérra.
Javaslat:
Ha sok lett a szilvásgombóc, kifőzés előtti állapotban lefagyaszthatod és később fel tudod használni.
Szilvás gombóc képek: saját felvételek
Kedves Zsuzsi! Nagyon jó a recept. Én többször készítem zsemlemorzsa helyett, darált mákkal. Azzal is finom. Szeretem a receptjeidet, sok apró, de hasznos tanácsokat ad, egy egy ételnél. Üdv. Margit
Kedves Margit!
Köszönöm az ötletet. Biztos mákkal is nagyon finom (vagy akár darált dióval is el tudom képzelni). Örülök, hogy szereted a receptjeimet.