Húsos derelye: nálunk nem volt szokás. Tésztája hasonlít a szilvalekváros derelye tésztájához, de a tölteléke más és másba is kell forgatni. Nagyon finom.
Húsos derelye recept
Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 50 perc)
4 személyre, kb. 50 db derelye lesz belőle
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
A töltéshez és beforgatáshoz:
megközelítőleg lehet megadni
- 20 dkg darált hús
- 1 kis fej hagyma
- 1 kiskanál zsír
- só, bors
- 1 evőkanál vaj
- 1/2 csomó petrezselyem
A tálaláshoz:
- 2 – 3 dkg parmezán sajt (hiányában más reszelhető sajt is lehet – de nem lesz olyan jó, mint a parmezánnal.
Bevásárlólista
- 2 db tojás
- 20 dkg darált hús
- 1 kis fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
Emlékeztető: liszt, só, zsír, őrölt fekete bors, vaj
Megjegyzés:
Természetesen, ha ez kevésnek bizonyulna, lehet többet készíteni az anyagmennyiségek arányos megnövelésével.
Húsos derelye készítése
A tészta elkészítése:
- Készítsd el a gyúrt tésztát, pihentesd és nyújtsd ki kézzel vagy tésztagép segítségével. Részletesen megtalálod a Barátfüle receptjében.
- Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. Párold meg a hagymát a zsíron, tedd rá a darált húst, fűszerezd meg, és keverés közben süsd át 5 percig.
A derelye töltése, kifőzése és darabolása:
- Tedd fel a derelye kifőző vizét melegedni.
- A kézzel nyújtott tészta felére tégy darált hús kupacokat. Akkora távolságot hagyj közöttük, hogy majd az ujjaddal le tudd a tésztát közöttük nyomkodni. (2,5 – 4 cm), majd a tészta másik felével takard le. Gépi nyújtásnál az egész csíkra is tehetsz és a másikkal lefeded.
- Kézzel nyomkodd le a húshalmok közötti részeket (jó alaposan, hogy főlés közben ne essen szét, majd egy rádlival vagy éles késsel vágd szét darabokra.
- A tésztadarabokat forró, lobogó vízben kezd el főzni, majd mérsékeld a fűtést úgy, hogy éppen forrjon.
- Amikor a tészta megfőtt, forrón szedd ki egy edénybe, amelybe előzőleg a vajat beletetted. Szórd rá a petrezselymet, majd keverd össze (ez a kép sajnos lemaradt).
Elkészítési idő:
- tésztagyúrás: 10 perc
- pihentetés: 30 perc fóliában – ezalatt elkészülhet a töltelék
- nyújtás: 10 perc
- derelyék elkészítése (egy kis gyakorlattal): 20 perc (kezdetben ez lehet jóval több is)
- tésztafőzés, vajba forgatás 2 részletben: 15 perc
Összesen: 85 perc (ebből munka: 50 perc)
Tálalás
A derelyéket tányérra teszed és megszórod a reszelt parmezánnal.
Húsos derelye recept képei: saját készítés, saját felvételek.
20 dkg lisztből 50 db derelye… Aha!