Húsos derelye: nálunk nem volt szokás.  Tésztája hasonlít a szilvalekváros derelye tésztájához, de a tölteléke más és másba is kell forgatni. Nagyon finom.

Húsos derelye 1

Húsos derelye recept

Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 50 perc)

4 személyre, kb. 50 db derelye lesz belőle

Hozzávalók

A tésztához:

A töltéshez és beforgatáshoz:

megközelítőleg lehet megadni

  • 20 dkg darált hús
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kiskanál zsír
  • só, bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 1/2 csomó petrezselyem

A tálaláshoz:

  • 2 – 3 dkg parmezán sajt (hiányában más reszelhető sajt is lehet – de nem lesz olyan jó, mint a parmezánnal.

Bevásárlólista

  • 2 db tojás
  • 20 dkg darált hús
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt

Emlékeztető: liszt, só, zsír, őrölt fekete bors, vaj

Megjegyzés:

Természetesen, ha ez kevésnek bizonyulna, lehet többet készíteni az anyagmennyiségek arányos megnövelésével.

Húsos derelye készítése

A tészta elkészítése:

  1. Készítsd el a gyúrt tésztát, pihentesd és nyújtsd ki kézzel vagy tésztagép segítségével. Részletesen megtalálod a Barátfüle receptjében.
    Házi tészta kézzel nyújtva

    Házi tészta kézzel nyújtva

    Házi tészta géppel nyújtva

    Házi tészta géppel nyújtva

  2. Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. Párold meg a hagymát a zsíron, tedd rá a darált húst, fűszerezd meg, és keverés közben süsd át 5 percig.
    Hagyma párolás

    Hagyma párolás

    Darált hús sütése 2

    Darált hús sütése 2

A derelye töltése, kifőzése és darabolása:

  1. Tedd fel a derelye kifőző vizét melegedni.
  2. A kézzel nyújtott tészta felére tégy darált hús kupacokat. Akkora távolságot hagyj közöttük, hogy majd az ujjaddal le tudd a tésztát közöttük nyomkodni. (2,5 – 4 cm), majd a tészta másik felével takard le. Gépi nyújtásnál az egész csíkra is tehetsz és a másikkal lefeded.
    Húsos derelye töltése 1

    Húsos derelye töltése 1

    Húsos derelye töltése 2

    Húsos derelye töltése 2

  3. Kézzel nyomkodd le a húshalmok közötti részeket (jó alaposan, hogy főlés közben ne essen szét, majd egy rádlival vagy éles késsel vágd szét darabokra.

    Derelye rádlizva

    Derelye rádlizva

  4. A tésztadarabokat forró, lobogó vízben kezd el főzni, majd mérsékeld a fűtést úgy, hogy éppen forrjon.

    Derelye kifőzése

    Derelye kifőzése

  5. Amikor a tészta megfőtt, forrón szedd ki egy edénybe, amelybe előzőleg a vajat beletetted. Szórd rá a petrezselymet, majd keverd össze (ez a kép sajnos lemaradt).

Elkészítési idő:

  • tésztagyúrás: 10 perc
  • pihentetés: 30 perc fóliában – ezalatt elkészülhet a töltelék
  • nyújtás: 10 perc
  • derelyék elkészítése (egy kis gyakorlattal): 20 perc (kezdetben ez lehet jóval több is)
  • tésztafőzés, vajba forgatás 2 részletben: 15 perc

Összesen: 85 perc (ebből munka: 50 perc)

Tálalás

A derelyéket tányérra teszed és megszórod a reszelt parmezánnal.

Húsos derelye tálalva 2

Húsos derelye tálalva

 

Húsos derelye recept képei: saját készítés, saját felvételek.