Tojásleves, tojásos leves: a legegyszerűbb és legolcsóbb levesek egyike. Rendszerint akkor szokása főzni, ha éppen vékony a pénztárca.
Tojásleves készítése
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfizsír)
- 4 evőkanál liszt
- 1 db zsemle
- 1 kiskanál őrölt fűszerkömény (lehet szemes is)
- 2 kiskanál ételízesítő (glutamát-mentes)
- 2 kiskanál piros fűszerpaprika (édes)
- só (ízlés szerint – vigyázat: az ételízesítő általában erősen sózott)
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
Bevásárlólista
- 1 db zsemle
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, őrölt v. szemes kömény, pirospaprika, glutamátmentes ételízesítő
Tojásleves készítése
- A zsírt egy alkalmas méretű lábosban (kb. 2 literes) megolvasztod.
Rántás készítés – zsír olvasztása
- Beleteszel 4 kanál lisztet és pirítani kezded.
Rántás készítés – liszt hozzáadása
- Amikor már rózsaszín, hozzáadod a köményt és az ételízesítőz, összekevered.
Rántás készítés – őrölt kömény és ételízesítő hozzáadása
Rántás pirítása
- Leveszed a tűzhelyről (azért, hogy a pirospaprika meg ne égjen, mert akkor keserűvé válik és elrontja az étel ízét), hozzáadod a piros paprikát is és felengeded 1,2 – 1,5 liter vízzel.
Rántás – pirospaprika hozzáadása
- Felforralod.
Felforralás
- Óvatosan beleütöd a tojásokat, vigyázol, hogy egészben maradjanak. Tovább főzöd még vagy 5 percig (attól függően, hogy lágyabb vagy keményebb tojást szeretnél a levesben).
Főzés tojással
- Amíg a tojások főnek, felvágod a zsemlét 4 szeletre, megpirítod a szeleteket, majd kis kockákra vágod.
Betét: pirított zsemlekocka
Elkészítési idő:
- Leves alap elkészítése: 15 perc
- Tojás belefőzése: 5 perc
Összesen: 20 perc
Tojásleves, tojásos leves tálalása
A levest tányérokba mered, hogy minden tányérba 1-1 tojás kerüljön, rárakod a kenyérkockákat a tetejére. Ha éppen van otthon, meghintheted vágott petrezselyemmel, és minden tányér tetejére tehetsz még egy bóbitát is.
Tojásleves – készen
Változat:
Szokás a tojásokat összekevert állapotban is a levesbe csurgatni. Ezt csurgatott levesnek hívják. Ilyenkor még 2 tojás is elég lehet 4 személyre. így a leves még olcsóbb lesz.
A húsvét előtti nagyböjt idején gyakran szokás készíteni.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
.
Én teszek a rántásba apróra vágott hagymát is, amit megdinsztelek.
Nagyon jó leves, én a múltkor a csurgatott változatot készítettem, legközelebb kipróbálom egész tojással. Kösz a receptet.
Kedves Ági!
Próbáld meg a buggyantott tojás módszerrel. Egy kiolajozott merőkanálban tedd a tojást a csak gyöngyöző levesbe, és egy perc után merítsd el benne. Ha folyósra szeretnéd a sárgáját, akkor 3 perc összesen.