Erdélyi tárkonyos orjaleves: igazi erdélyi étel tárkonnyal, ecettel. Pénztárcakímélő, egyszerű megfőzni, lehet szépen tálalni, jó megenni. Ha szereted ezt az ízvilágot, ki ne hagyd.
Erdélyi tárkonyos orjaleves recept
Elkészítési idő: 145 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg orjacsont (sertés tarja és/vagy karajcsont) – a hentessel daraboltasd fel
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehér répa
- 1/2 zeller (közepes)
- 1 db hagyma (közepes)
- 1 evőkanál ecet 10 %-s (vagy tárkonyecet)
- 1 teáskanál szárított tárkony, vas friss tárkonyból 2 teáskanál
- 1,5 dl (egy kis pohár) tejföl
- 2 evőkanál rizs
- 1,5 l víz
Bevásárlólista
- 1 kg orjacsont (sertés tarja és/vagy karajcsont) – a hentessel daraboltasd fel
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehér répa
- 1/2 zeller (közepes)
- 1 db hagyma (közepes)
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: ecet, friss vagy szárított tárkony, rizs
Előkészítés
- A húst megtisztítod, megmosod és egy nagyobb lábasba teszed.
Megjegyzés:
- A többi előkészítő munkát elvégezheted a főzés alatt. Ezzel időt takaríthatsz meg.
Az erdélyi tárkonyos orjaleves elkészítése
- Öntsd fel vízzel a lábosban levő húsos csontokat vízzel úgy, hogy ellepje azokat. Ehhez 1.5 – 2 liter víz kell.
- Forrald fel viszonylag rövid idő alatt.
- Az első vizet öntsd le, a csontokat öblítsd le, a lábost mosd ki és tedd fel a leöblített csontokat friss vízben főni.
- Lassan melegítsd és forrald kb. 1 órán át.
- Amíg a leves fő, előkészíted a zöldségeket (megtisztítod, karikára vágod), a hagymát (külső héját leszeded, leöblíted), a rizst (megmosod), ha friss tárkonnyal dolgozol, felaprítod.
- Sózd meg a levest és főzd még fél órát. Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet. A főzés egész ideje alatt ügyelj arra, hogy a leves csak gyöngyözve forrjon.
- Tedd bele a zöldségeket, a rizst, és főzd addig, amíg a hús, a rizs , és a zöldségek is megpuhulnak. Az elfőtt vizet ismét pótolhatod.
- Ízesítsd a tárkonnyal, ecettel és a tejföllel (A tejfölt először hígítsd fel a levessel -így nem lesz csomós.). A levest forrald fel.
- A hagymát vedd ki. Nincs már szükség rá. A leves elkészült.
Megjegyzések:
- Sokan vitatják, miért kell a hús első főzővizét leönteni. Erről részletesen írtam az Orjaleves c. cikkemben a tálalás előtti Megjegyzések részben.
- Itt nem kritikus, ha a leves nem lesz teljesen tiszta, hiszen a végén belekerül a tejföl, és akkor már nem látszik, hogy milyen volt.
Elkészítési idő:
- Hús előkészítése: 15 perc
- Hús főzése, közben rizs, zöldségek, fűszerek előkészítése: 90 perc
- Főzés zöldségekkel: 30 perc
- Fűszer, tejföl hozzáadása, felforralás: 10 perc
Összesen: 145 perc (ebből munka: 40 perc)
Tálalás
Tálalhatod egy darab húsos csonttal, vagy anélkül. Nagyon jóízű lett:
Legutóbbi hozzászólások