Erdélyi tárkonyos orjaleves: igazi erdélyi étel tárkonnyal, ecettel. Pénztárcakímélő, egyszerű megfőzni, lehet szépen tálalni, jó megenni. Ha szereted ezt az ízvilágot, ki ne hagyd.

Erdélyi tárkonyos orjaleves

Erdélyi tárkonyos orjaleves recept

Elkészítési idő: 145 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg orjacsont (sertés tarja és/vagy karajcsont) – a hentessel daraboltasd fel
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehér répa
  • 1/2 zeller (közepes)
  • 1 db hagyma (közepes)
  • 1 evőkanál ecet 10 %-s (vagy tárkonyecet)
  • 1 teáskanál szárított tárkony, vas friss tárkonyból 2 teáskanál
  • 1,5 dl (egy kis pohár) tejföl
  • 2 evőkanál rizs
  • 1,5 l víz

Bevásárlólista

  • 1 kg orjacsont (sertés tarja és/vagy karajcsont) – a hentessel daraboltasd fel
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehér répa
  • 1/2 zeller (közepes)
  • 1 db hagyma (közepes)
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: ecet, friss vagy szárított tárkony, rizs

Előkészítés

  • A húst megtisztítod, megmosod és egy nagyobb lábasba teszed.

Megjegyzés:

  • A többi előkészítő munkát elvégezheted a főzés alatt. Ezzel időt takaríthatsz meg.

Az erdélyi tárkonyos orjaleves elkészítése

  1. Öntsd fel vízzel a lábosban levő húsos csontokat vízzel úgy, hogy ellepje azokat. Ehhez 1.5 – 2 liter víz kell.
  2. Forrald fel viszonylag rövid idő alatt.
  3. Az első vizet öntsd le, a csontokat öblítsd le, a lábost mosd ki és tedd fel a leöblített csontokat friss vízben főni.
  4. Lassan melegítsd és forrald kb. 1 órán át.
  5. Amíg a leves fő, előkészíted a zöldségeket (megtisztítod, karikára vágod), a hagymát (külső héját leszeded, leöblíted), a rizst (megmosod), ha friss tárkonnyal dolgozol, felaprítod.
  6. Sózd meg a levest és főzd még fél órát. Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet. A főzés egész ideje alatt ügyelj arra, hogy a leves csak gyöngyözve forrjon.
  7. Tedd bele a zöldségeket, a rizst, és főzd addig, amíg a hús, a rizs , és a zöldségek is megpuhulnak. Az elfőtt vizet ismét pótolhatod.
    Zöldségek hozzáadása

    Zöldségek hozzáadása

    Rizs hozzáadás előtt

    Rizs hozzáadás előtt

    Főzés után

    Főzés után

  8. Ízesítsd a tárkonnyal, ecettel és a tejföllel (A tejfölt először hígítsd fel a levessel -így nem lesz csomós.). A levest forrald fel.
    Tárkony hozzáadása

    Tárkony hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

    Erdélyi tárkonyos orjaleves készen

    Erdélyi tárkonyos orjaleves készen

  9. A hagymát vedd ki. Nincs már szükség rá. A leves elkészült.

Megjegyzések:

  • Sokan vitatják, miért kell a hús első főzővizét leönteni. Erről részletesen írtam az Orjaleves c. cikkemben a tálalás előtti Megjegyzések részben.
  • Itt nem kritikus, ha a leves nem lesz teljesen tiszta, hiszen a végén belekerül a tejföl, és akkor már nem látszik, hogy milyen volt.

Elkészítési idő:

  • Hús előkészítése: 15 perc
  • Hús főzése, közben  rizs, zöldségek, fűszerek előkészítése: 90 perc
  • Főzés zöldségekkel: 30 perc
  • Fűszer, tejföl hozzáadása, felforralás: 10 perc

Összesen: 145 perc (ebből munka: 40 perc)

Tálalás

Tálalhatod egy darab húsos csonttal, vagy anélkül. Nagyon jóízű lett:

Erdélyi tárkonyos orjaleves tálalva 1

Erdélyi tárkonyos orjaleves tálalva 1