Fokhagymamártás tejszínnel, vajjal, húslevessel készítve: nem is gondolnád, hogy milyen finom. A levesben főtt húshoz tálalhatod.

Fokhagymamártás

Fokhagymamártás recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db fokhagyma (nem gerezd!)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál napraforgó olaj (itt ne használj zsírt)
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dkg vaj (szemre levágod)
  • 2,5 dl húsleves (leszűrt húsleves, hús alaplé, víz és 1 kávéskanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella)
  • 3 evőkanál főzőtejszín 20 %-os
  • 2 ágacska kakukkfű (vagy 1 mokkás kanál szárított)
  • 3 ágacska rozmaring (vagy 1 mokkás kanál szárított)
  • 1/2 csomó petrezselyem
  • 1 mokkás kanál őrölt fehér bors
  • só (feltételesen az utóízesítéshez)

Bevásárlólista

  • 2 db fokhagyma (nem gerezd!)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db 200 g-os 20 %-os főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: napraforgó olaj, liszt, vaj, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, kakukkfű (friss vagy szárított), rozmaring (friss vagy szárított), őrölt fehér bors, só

Előkészítés

  • A fokhagymát és hagymát megtisztítod.
  • A hagymát apróra, fokhagymát szeletekre vágod.
  • A petrezselymet felaprítod

Megjegyzés:

A fokhagymát elég felszeletelni, mert így is pépesíthető. Készítettem már fokhagyma krémlevest, ahhoz felaprítottam a fokhagymát, ami elég sok időt vett igénybe, ezért itt kipróbáltam szeletelve, és így is pépesíthető.

Fokhagymamártás készítése

  1. A hagymát megdinszteled az olajon. Ne pirítsd meg, mert nem fő szét és nehezebb lesz pépesíteni.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Néhány perc után hozzáadsz 2 evőkanál vizet és hozzáadod a fokhagyma szeleteket. Egy percig tovább párolod. Megszórod a liszttel és összekevered.

    Fokhagyma hozzáadása

    Fokhagyma hozzáadása

  3. Hozzáadod a húslevest.
  4. Ízesíted a fűszerekkel. Ha szükséges, sózd meg.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  5. 15 percig fedő alatt főzöd. Amikor az idő letelt, kiveszed belőle a fűszer ágacskákat (a levelek belefőttek a mártás alapba).

    Főzés után

    Főzés után

  6. Botmixerrel pépesíted.
    Pépesítés botmixerrel

    Pépesítés botmixerrel

    Fokhagymamártás pépesítve

    Fokhagymamártás pépesítve

  7. Hozzáadod a vajat és a tejszínt. Összekevered és felforralod. Ezzel a mártás el is készült.

    Vaj és tejszín hozzáadása

    Vaj és tejszín hozzáadása

  8. Kóstold meg. Ha szükségesnek érzed, adhatsz hozzá még kevés sót, fűszert és esetleg néhány csepp citromot vagy fehér bort (ez utóbbi kettő nem kötelező).

    Fokhagymamártás készen

    Fokhagymamártás készen

Elkészítési idő:

  • Hagymák, petrezselyem darabolása: 10 perc
  • Dinsztelés, fűszerezés: 10 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Főzés: 15 perc

Összesen: 40 perc

Fokhagymamártás tálalása

A levesben főtt – valljuk be, kissé ízetlenné vált húsokat nagyon fel lehet dobni egy erősebb ízű mártással  (pl. mustár vagy fokhagyma). Az egyik legjobb felhasználása a főtt húsok kiegészítése, amelyekkel együtt szinte egy főételként is szerepelhet. A képen ezt a felhasználási módot láthatod, a levesben főtt zöldségekkel kiegészítve. (A főtt hús nem mindig szép látvány, ezért ajánlatos a mártással leönteni.

Fokhagymamártás főtt csirkecombhoz

Fokhagymamártás főtt csirkecombhoz

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa