A hagyományos töltött káposzta savanyú káposztából: a magyarok egyik legkedveltebb ünnepi étele. Versengés tárgya, hogy ki  készíti a legfinomabb töltött káposztát.

Töltött káposzta

Hagyományos töltött káposzta recept

Töltött káposztából annyiféle van, ahány háztartás. Mindenki a sajátját tartja a legjobbnak. Én azt a klasszikus, hagyományos receptet használom, amelyet a család idősebb tagjaitól örököltem.

Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 70 perc)

Hozzávalók

8 db nagyméretű töltött káposztához

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
  • 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka) – ha otthon darálod, praktikus darálót használj!
  • 1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
  • 20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 db csípős pirospaprika
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 8 szelet szalonna (feltételes, ha „kakastarélyokat” tennél a töltelékek tetejére)
  • 2 dl tejföl (a tálaláshoz)
  • Fűszerek: só, bors, petrezselyem vagy kapor

Bevásárlólista

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 db savanyított levél vagy 1 fej édes káposzta
  • 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
  • 20 dkg nem húsos füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1 db csípős pirospaprika
  • 1 – 2 kis pohár (vagy egy nagyobb) tejföl
  • 1 csokor petrezselyem vagy 1 csokor kapor

Emlékeztető: rizs, fokhagyma, babérlevél, édes piros fűszerpaprika, őrölt bors, só

Előkészítés

  • Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni.
  • Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni (egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább). Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod.
  • A rizst megpárolod – kétszer annyi víz kell hozzá. (Sokan nyers rizzsel készítik. Én azért párolom meg, hogy ne vonjon el vizet a töltelékből, mert akkor az kemény lehet.)
  • A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.
  • A hagymát is apróra összevágod, a fokhagyma gerezdeket szétzúzod.

Megjegyzés:

Ne feledkezz el róla, hogy nagyobb mennyiségű töltött káposzta készítéséhez szükséged lesz egy jó nagy lábosra vagy fazékra (mérete az adagok számától, a töltelékek nagyságától és a káposzta mennyiségétől függ). A fenti mennyiséghez egy legalább 6 literes lábos kell.

Hagyományos töltött káposzta elkészítése

  1. A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod a felaprított fokhagymával együtt.

    Hagyma, fokhagyma párolása

    Hagyma, fokhagyma párolása

  2. Hozzáteszed a párolt rizst megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.

    Töltelék hozzávalók előkészítve

    Töltelék hozzávalók előkészítve

  3. Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.

    Töltelék összeállítva

    Töltelék összeállítva

  4. Elkészíted  tölteléket: egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszel egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered. A töltelék készítését részletesen egy másik írásomban olvashatod.
    Töltelék csomagolása 1

    Töltelék csomagolása 1

    Töltelék csomagolása 2

    Töltelék csomagolása 2

  5. Összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
  6. Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az apró káposzta másik felével.
    Töltelékek lerakva

    Töltelékek lerakva

    Füstölt hús és kolbász elhelyezése

    Füstölt hús és kolbász elhelyezése

  7. Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
  8. Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék. A töltött káposzta főzésre kész.

    Főzésre előkészítve

    Főzésre előkészítve

Töltött káposzta főzése

  1. Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod.  Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta.
  2. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel. (A főzési idő függ a tölteléktől és annak méretétől. Ne a főzési idő pontos betartására törekedj, hanem ellenőrizd, hogy megpuhult-e a töltelék és a füstölt hús.

A tökéletes töltött káposzta készítésének 3 titka

Ez egy ünnepi étel, aminek meg kell adni a módját. Még ha nem ünnepre készíted is, ne felejtsd el, hogy a töltött káposzta hagyományos karácsonyi, lakodalmas, disznótoros étel. Bár a receptben szerepelnek azok a fortélyok, amellyel igazán jó töltött káposzta készíthető, de itt most összefoglalom:

  1. Ezért ha tökéletes töltött káposztát szeretnél, akkor jó minőségű húst, füstölt húst, szalonnát és kolbászt használj hozzá – az eredmény megéri!
  2. Figyelj a fűszerezésre és a rizs mennyiségére. (Ha szaporítani akarod, ne rizzsel tedd, hanem főzz hozzá több káposztát, esetleg készítsd több lével és paprikás rántással.
  3. A főzési idő nem kritikus, de kevés vízzel tedd fel párolni, ha kell, pótold a vizet. Lényeg, hogy a főzés végén kevés lé maradjon alatta.

Megjegyzés:

A töltött káposzta rántással készült változatánál a töltelékek párolása több vízzel történik. Jellemzően annyival, amennyi a káposztát még éppen nem lepi el. A főzőlevet paprikás rántással sűrítik be – és az étel kiadósabb lesz. Így készül például a parasztos töltött káposzta.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák füstölt hús áztatása nélkül) : 20 perc
  • Töltelékek anyagának összeállítása(darált húsból): 15 perc
  • Töltelékek elkészítése: 25 perc
  • Lábasba rakás: 10 perc
  • Főzési idő: 120 perc

Összesen: 190 perc (ebből munka: 70 perc)

Megjegyzés:

  • Ha az előkészítő munkák egy részét előző nap elvégzed, a főzés napján ezt az időt megnyered.
  • Ha nincs elég időd és türelmed az elkészítéséhez, azt javasolom, készíts székelykáposztát, egyszerűbb, gyorsabb és jól elkészítve az is nagyon finom.

Hagyományos töltött káposzta tálalása

Egy nagyobb tálra kiszeded az apró káposztát, rárakod a töltelékeket, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted. Tányérokra is tálalhatod.

Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a szalonnából készült “kakastarélyok” a töltött káposzta tetején.

Töltött káposzta tálalása 2

Töltött káposzta tálalása kaporral

Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, akinek csak kenyérrel ehető.

A töltött káposzta tárolása

Jól tárolható, hűtőszekrényben néhány napig, sőt egy hétig is  eláll. Arra figyelj, hogy ne a tejföllel együtt tedd el, mert úgy könnyebben romlik. Fagyasztva hónapokig eláll.

Kitérő és sztori:

A töltött káposztának egészen más változatai is ismertek, például a kolozsvári vagy az erdélyi. A szabolcsi töltött káposzta paradicsommal, édes káposztából készül. A klasszikus töltött káposzta esetében is ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet írtam le neked, amelyiket a családom legjobban szereti, és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.

Külföldi konyhák kínálatában is szerepel (román, török, szerb, orosz, sőt arab változata is ismert).(Forrás: Wikipedia)

Magyarországon általában nagy mennyiségben készítik és nemcsak vendégváráskor, mivel akár egy hétig is tárolható és az íze minden felmelegítés után javul. A népi mondás azt tartja, hogy felmelegítve a töltött káposzta jó, nem pedig a szerelem. (Forrás: Magyar Elek, az ínyesmester szakácskönyve, akiről sokan azt gondolják, hogy szakács – kevesen tudják, hogy újságíró volt.)

 

Képek: saját felvételek

 

Ha fontos Neked az otthon darált hús, és szükséged van egy praktikus húsdarálóra,  itt találsz!