Rántott leves: a világ legegyszerűbb levese. Alapja köménymagos paprikás fokhagymás rántás néhány kiegészítővel, mégis híres íróink regéltek róla.
Rántott leves
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 evőkanál baromfi vagy sertészsír
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 1 evőkanál köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 1 – 1,2 liter víz (egy része lehet alaplé)
- 1 csokor petrezselyem
- 2 tojás
- só, őrölt bors
- 2 szelet kenyér
Bevásárlólista
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: baromfi- vagy sertészsír, liszt, köménymag, fokhagyma, piros fűszerpaprika, só, őrölt bors , kenyér
Megjegyzés:
- A tojás és a petrezselyem ki is maradhat belőle, így az otthoni készletből is megfőzhető.
Előkészítés
- A fokhagymát és a petrezselymet felaprítod.
- A tojásokat egy bögrében összekevered.
Rántott leves készítése
- A zsírt egy lábosban megolvasztod. Beleteszed a köménymagot és kissé megpirítod.
- Hozzáadod a lisztet, tovább pirítod, míg zsemleszínű lesz.
- Hozzáadod fél percre a fokhagymát is.
- Leveszed a tűzhelyről, belekevered a fűszerpaprikát, majd felöntöd 2 – 3 dl vízzel. Összekevered. Ha csomós lenne, habverővel simára kevered.
- Feltöltöd a kívánt térfogatra. Adtam erre egy körülbelüli mennyiséget, de ez azért csak irányadó, mivel egy lehet lehet sűrűbb vagy hígabb.
- Felforralod.
- Közben megpirítod a két szelet kenyeret és felkockázod.
- A forralást követően belecsurgatod a tojást és a leves el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5 perc
- Rántáskészítés, hígítás, felforralás: 10 perc
- Tojás belecsurgatása: 5 perc
Összesen: 20 perc
Megjegyzés:
Hasonló módon készül a tojásleves is, de egész, kívül megfőtt, belül folyékony tojás van benne.
Rántott leves tálalása
A levest tányérokba mered, rárakod a pirított kenyér kockákat és megszórod petrezselyemmel.
Írók a rántott levesről
Forrás: foodandwine.hu
https://foodandwine.hu/2010/09/06/a-rantott-levesrol/
Móricz Zsigmond
Sötét, borús képet festett, a mélyszegénység eledeleként írt róla:
Egy igen szegény földmívesnek a fia tanítója rábeszélte a szülőket hogy taníttassák a fiút. Így került a gimnáziumba s most már nyolcadik esztendeje eszi otthon a rántott levest reggel, hogy utána iskolába menjen. Délben, mikor hazamegy, rendszerint nincsen ebéd, csak kenyeret vág s valamit harap hozzá.
Krúdy Gyula
Vonzó étellé alakította, felmagasztalta:
A vallatáshoz megfelelő gyöngédségre, valamint egy jó tányér köménymagos rántott levesre (füstölt hús levével, csurgatott tésztával és tojássárgájával) volt szükség, mert ilyen háziasan készült levesben amúgy se lehetett része a kalandozó korhelynek
Hamvas Béla
Lírai hangokat pengetett meg az ételről:
Most nyáron igazán könnyű. Fő táplálékom a paradicsom, a paprika, a hagyma olajban, és a kenyér. Aztán a rántott leves. Ó, ha költő lennék, legszebb versemet a rántott leveshez írnám. Olajban enyhén pörkölt fehér liszt, köménymag, forrásvíz és só. Ha kenyeret aprítok bele és utána két almát eszem, egészséges vagyok.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások