Túrófánk: ennél gyorsabban nem készíthetsz ilyen finom fánkot. Ha szépen megformázod, sütés alatt tökéletes gömb alakot ölt. Porcukorral és baracklekvárral tálalhatod.

Túrófánk

Túrófánk

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

24 db kis méretű fánkoz

  • 30 dkg túró 
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • olaj a kisütéshez (nagyobb lábosban akár 1 liter)

Bevásárlólista

  • 50 dkg túró
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: liszt, porcukor, só

Előkészítés

  • A túrót szűrőszitán áttöröd.
  • A liszthez hozzákevered a sütőport, a porcukrot és a sót.
  • A porszerű keveréket hozzákevered az áttört túróhoz.

    Túró és porszerű hozzávalók

    Túró és porszerű hozzávalók

  • Hozzáadod a tojásokat és összedolgozod.
    Tojás hozzáadása

    Tojás hozzáadása

    Túrófánk massza

    Túrófánk massza

Túrófánk készítése

  1. A masszát részekre osztod. 8 részre osztva minden részből 3 db gombócot gyúrsz és formázol.

    Formazott fánkok

    Formazott fánkok

  2. Felmelegíted az olajat egy nagyobb lábosban. A fánkok sütés alatt megnőnek, ezt vedd számításba. Nagy lábosban  – bármilyen kicsinek is néznek ki a fánkok, legfeljebb 12 db-ot tudsz kisütni.
  3. Az olaj legyen forró, de még ne füstöljön. Ha félreteszel egy kis darab massát, ki is próbálhatod, hogy megfelelő-e a hőmérséklete.
  4. Beleteszed a fánkok felét és lefeded.

    Sütés 1

    Sütés 1

  5. A hőmérsékletet lecsökkented. Ha átlátszó a fedő, akkor láthatod, hogy a kis gömböcskék szépen megnőnek és barnulnak. Amikor a fedőről a felrakódott pára víz formájába kezd az olajba csepegni, akkor vedd le a fedőt (vigyázz, mert fröcsköl az olaj), és süsd tovább a fánkokat aranybarnára.

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. Amikor ez megtörtent, szedd ki a fánkokat. Szűrőkanálon csepegtesd le, majd rakd ki dupla papírtörlővel bélelt tálba.

    Túrófánk készen

    Túrófánk készen

Megjegyzés:

  • A képek a formázott fánkoktól fele mennyiséggel készültek.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Fánkok formázása: 10 perc
  • Fánkok sütése (két adagban): 20 perc

Összesen: 50 perc

Túrófánk tálalása

A túrógánkokat tedd tányérra. Szórd meg porcukorral és finom lekvárt (sárgabarack, narancs) kínálj hozzá.

Túrófánk tálalva

Túrófánk tálalva

 

Hasonlóan egyszerű módon készíthető el a kefires fánk.

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa