Túrófánk: ennél gyorsabban nem készíthetsz ilyen finom fánkot. Ha szépen megformázod, sütés alatt tökéletes gömb alakot ölt. Porcukorral és baracklekvárral tálalhatod.
Túrófánk
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
24 db kis méretű fánkoz
- 30 dkg túró
- 15 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1/2 sütőpor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- olaj a kisütéshez (nagyobb lábosban akár 1 liter)
Bevásárlólista
- 50 dkg túró
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: liszt, porcukor, só
Előkészítés
- A túrót szűrőszitán áttöröd.
- A liszthez hozzákevered a sütőport, a porcukrot és a sót.
- A porszerű keveréket hozzákevered az áttört túróhoz.
- Hozzáadod a tojásokat és összedolgozod.
Túrófánk készítése
- A masszát részekre osztod. 8 részre osztva minden részből 3 db gombócot gyúrsz és formázol.
- Felmelegíted az olajat egy nagyobb lábosban. A fánkok sütés alatt megnőnek, ezt vedd számításba. Nagy lábosban – bármilyen kicsinek is néznek ki a fánkok, legfeljebb 12 db-ot tudsz kisütni.
- Az olaj legyen forró, de még ne füstöljön. Ha félreteszel egy kis darab massát, ki is próbálhatod, hogy megfelelő-e a hőmérséklete.
- Beleteszed a fánkok felét és lefeded.
- A hőmérsékletet lecsökkented. Ha átlátszó a fedő, akkor láthatod, hogy a kis gömböcskék szépen megnőnek és barnulnak. Amikor a fedőről a felrakódott pára víz formájába kezd az olajba csepegni, akkor vedd le a fedőt (vigyázz, mert fröcsköl az olaj), és süsd tovább a fánkokat aranybarnára.
- Amikor ez megtörtent, szedd ki a fánkokat. Szűrőkanálon csepegtesd le, majd rakd ki dupla papírtörlővel bélelt tálba.
Megjegyzés:
- A képek a formázott fánkoktól fele mennyiséggel készültek.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Fánkok formázása: 10 perc
- Fánkok sütése (két adagban): 20 perc
Összesen: 50 perc
Túrófánk tálalása
A túrógánkokat tedd tányérra. Szórd meg porcukorral és finom lekvárt (sárgabarack, narancs) kínálj hozzá.
Hasonlóan egyszerű módon készíthető el a kefires fánk.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Ma sem lesz fogyókúra minálunk! 😀 😀 😀