Sonkás tészta: azt is így nevezzük, amikor a feldarabolt sonka rákerül a kifőtt tésztára és egy kis tejföllel is meg van öntözve. De amiről itt írok, az egészen más. Próbáld ki!
Sonkás tészta
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 30 dkg száraz tészta metélt
- 1 teáskanál só
- 20 dkg főtt füstölt sonka
- 5 dkg sajt
- fél fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olíva olaj
- 4 evőkanál tejföl
- 1/2 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 30 dkg száraz tészta metélt
- 20 dkg főtt füstölt sonka
- 5 dkg sajt
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: hagyma, fokhagyma, olíva olaj, só, ha otthon készíted a tésztát, liszt, tojás is legyen otthon.
Előkészítés
- A sonkát kis kockákra vágod. A kockák lehetnek kisebbek vagy nagyobbak, ahogy neked jobban tetszik.
- A hagymát szálasra, a fokhagymát vékony szeletekre aprítod.
- A sajtot lereszeled.
- A petrezselymet felaprítod.
Sonkás tiszta készítése
- Felteszed a tésztafőzéshez szükséges vizét melegedni. 3 liter vízhez adj 1 teáskanál sót. Ha gyakorlatlan vagy ebben a műveletben, nézd meg a Tésztafőzés c. írásomat.
- A kockára vágott sonkát és a szálasra vágott hagymát 1 evőkanál olajon elkezded pirítani.
- Közben a már forrásban levő vízbe tedd bele a száraztésztá. Nézd meg a csomagoláson levő főzési időt. Ez általában fogkemény tésztát jelent. Ha puhábban jobban szereted, főzd egy kicsit tovább és kóstolással döntsd el, hogy mikor van kész.
- Amikor a pirítás készen van, hozzáadod a fokhagymát, összekevered és még fél percig tovább pirítod. Leveszed alatta a fűtést, de melegen hagyod.
- Ezalatt a tészta is megfő. Szűrőkanálon több részben lecsepegteted (de nem öblíted le).
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Sonka és hagymák pirítása, tészta kifőzése: 15 perc
- Ételek összeállítása: 10 perc
Sonkás tészta tálalása
- A kifőtt tésztát tányérokra teszed.
- Rárakod a pirított hagymás sonka arányos részét, egy-egy evőkanál tejfölt, majd a reszelt sajtot szétosztva.
- Megszórod vágott petrezselyemmel. bóbitát is rakhatsz rá díszítésként.
Megjegyzés:
Tavasszal, medvehagyma-érés idején a petrezselyem helyett aprított medvehagymát is használhatsz.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások