Sonkás tészta: azt is így nevezzük, amikor a feldarabolt sonka rákerül a kifőtt tésztára és egy kis tejföllel is meg van öntözve. De amiről itt írok, az egészen más. Próbáld ki!

Sonkás tészta

Sonkás tészta

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 30 dkg száraz tészta metélt
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg főtt füstölt sonka
  • 5 dkg sajt
  • fél fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1/2 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 30 dkg száraz tészta metélt
  • 20 dkg főtt füstölt sonka
  • 5 dkg sajt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: hagyma, fokhagyma, olíva olaj, só, ha otthon készíted a tésztát, liszt, tojás is legyen otthon.

Előkészítés

  • A sonkát kis kockákra vágod. A kockák lehetnek kisebbek vagy nagyobbak, ahogy neked jobban tetszik.

    Feldarabolt sonka

    Feldarabolt sonka

  • A hagymát szálasra, a fokhagymát vékony szeletekre aprítod.

    Felszeletelt fokhagyma

    Felszeletelt fokhagyma

  • A sajtot lereszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

  • A petrezselymet felaprítod.

Sonkás tiszta készítése

  1. Felteszed a tésztafőzéshez szükséges vizét melegedni. 3 liter vízhez adj 1 teáskanál sót. Ha gyakorlatlan vagy ebben a műveletben, nézd meg a Tésztafőzés c. írásomat.
  2. A kockára vágott sonkát és a szálasra vágott hagymát 1 evőkanál olajon elkezded pirítani.
  3. Közben a már forrásban levő vízbe tedd bele a száraztésztá. Nézd meg a csomagoláson levő főzési időt. Ez általában fogkemény tésztát jelent. Ha puhábban jobban szereted, főzd egy kicsit tovább és kóstolással döntsd el, hogy mikor van kész.
  4. Amikor a pirítás készen van, hozzáadod a fokhagymát, összekevered és még fél percig tovább pirítod. Leveszed alatta a fűtést, de melegen hagyod.
  5. Ezalatt a tészta is megfő. Szűrőkanálon több részben lecsepegteted (de nem öblíted le).

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Sonka és hagymák pirítása, tészta kifőzése: 15 perc
  • Ételek összeállítása: 10 perc

Sonkás tészta tálalása

  1. A kifőtt tésztát tányérokra teszed.
  2. Rárakod a pirított hagymás sonka arányos részét, egy-egy evőkanál tejfölt, majd a reszelt sajtot szétosztva.
  3. Megszórod vágott petrezselyemmel. bóbitát is rakhatsz rá díszítésként.
    Sonkás tészta tálalva 1

    Sonkás tészta tálalva 1

    Sonkás tészta tálalva 2

    Sonkás tészta tálalva 2

Megjegyzés:

Tavasszal, medvehagyma-érés idején a petrezselyem helyett aprított medvehagymát is használhatsz.

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa