Paradicsom és paprika saláta: hagyományos – ecetes-cukros saláta öntettel – ahogy régebben a salátákat készítettük. Az ilyen öntet a paprikának nagyon jót tesz, kicsit megpuhítja.
Paradicsom és paprika saláta
Elkészítési idő:
Hozzávalók
3 adaghoz
A saláta alaphoz:
- 3 db közepes paradicsom
- 3 db sárga színű zöldpaprika
- 1 db nagyobb hagyma
- só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
A mennyiségek tájékoztató jellegűek, ízlés szerint lehet édesebbre vagy savanyúbbra készíteni és kóstolással beállítani a megfelelő arányt.
- 2 dl víz
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál 10 %-os ecet
- 2 csipet só
Bevásárlólista
- 3 db közepes paradicsom
- 3 db sárga színű zöldpaprika
- 1 db nagyobb hagyma
Emlékeztető: só, bors, kristálycukor, ecet
Előkészítés
A szeleteléshez használj szeletelő kést, gyorsabban készen leszel a munkával.
- A paradicsomot megmosod, szeletekre vágod.
Paradicsom felszeletelve
- A zöldpaprikákat megmosod, a belső részeket eltávolítod, majd felkarikázod.
Zöldpaprika karikák
- A hagymát megtisztítod és félkarikákra szeled.
Hagyma félkarikák
- Elkészíted a saláta öntetet: a hozzávalókat összekevered, többször megkevered, amíg a cukor feloldódik. Után megkóstolod és ízlésed szerint tovább ízesítheted. Hasonló öntettel készíthető például krumpli- vagy káposztasaláta
Paradicsom és paprika saláta készítése
- A zöldségeket lerakod egy tálba a következő sorrendben: paradicsom, zöldpaprika, hagyma, rá só és frissen őrölt bors
Zöldségek lerakása 1
Zöldségek lerakása 2
- A zöldségek mennyiségét úgy osztod be, hogy kb. 3 rétegsor legyen belőlük.
- Ráöntöd a salátalét és ezzel a saláta el is készült.
Saláta fűszerezve
Saláta hagyományos öntettel
- Legalább fél órát állni hagyod, hogy az ízek összeérjenek.
Elkészítési idő (a pihentetési idő nélkül):
- zöldségek feldarabolása, öntet elkészítése: 15 perc
- lerakás, öntet hozzáadása : 5 perc
Összesen: 20 perc
Tálalás
A kész salátát adagokban salátás tányérokba teszed. A hagyományos salátákat külön kell tálalni, mert nem lenne sem szép, sem jó, ha a salátalé egy húsétel alá folyna.
Legutóbbi hozzászólások