Caprese saláta: mozzarellás paradicsom olíva olajjal, fűszerekkel ízesítve. Olasz recept. Fogyasztható előételként, salátaként, de pirított kenyérrel akár fogyókúrás főétel is lehet.
Caprese saláta recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 8 db közepes paradicsom (közelítő adat)
- 2 csomag szarvasi mini mozzarella
- 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 2 szál friss bazsalwikom
- 1 evőkanál balzsamecet
- só
- frissen őrölt bors
Bevásárlólista
- 8 db közepes paradicsom (közelítő adat)
- 2 csomag szarvasi mini mozzarella
- 2 szál friss bazsalikom
- 1 kis üveg balzsamecet
Emlékeztető: extra szűz olíva olaj, őrölt bors, só
Megjegyzések:
- A caprese saláta alap összetevői a mozzarella sajt, a paradicsom (azonos arányban), a friss bazsalikom és az extra szűz olíva olaj. A leggyakoribb kiegészítő összetevők: só, frissen őrölt bors, balzsamecet.
- Ha teheted, használj bivaly mozzarellát, mert az olaszok azt kedvelik.
- Annyi szelet paradicsomra lesz szükséged, ahány mini mozzarellád van.
- A képek 2 személyre készültek.
- Szárított bazsalikomot csak akkor használj, ha nincs más megoldás, de sajnos így nem lesz az igazi.
Előkészítés
- A paradicsomon levő zöld leveleket eltávolítod, a paradicsomokat megmosod, a közepén levő kemény sárgás színű részt kivágod, majd szeletekre vágod.
- A mozzarellákat leöblíted, félbe vágod.
- A bazsalikom szál tetejét leveszed, félreteszed. A többit felaprítod.
Caprese saláta elkészítése
- Helyezd el egy megfelelő méretű tálon a paradicsom szeleteket úgy, hogy valamilyen szimmetriát követsz..
- Minden paradicsom szeletre tégy két fél mini mozzarellát.
- Szórd meg kevés frissen őrölt borssal, azért, mert ez egy salátához alkalmas fűszerezés. Ha igényled, kevéske sót is tehetsz rá.
- Öntözd meg extra szűz olíva olajjal, mert ettől válik igazán salátává.
- Hintsd rá a felaprított bazsalikomot.
- tedd a közepére a bazsalikom ág végét.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Összeállítás: 10 perc
Összesen: 20 perc (a nagyon ügyeseknek 15 perc is elég)
Tálalás
Ez a saláta nagyon változatos módon tálalható. Irányelvként lehet tekinteni, hogy az olasz nemzeti színeket (zöld, fehér, piros) jól lehessen látni rajta.
A recepthez illő tálalási módok:
Előételként:
Egy másik változat, amely szintén mini mozzarellával készült koktél paradicsomokkal és bazsalikom levelekkel:
Egyes helyeken nem vacakolnak az elrendezéssel, az alkotókat rusztikusan feldarabolják.
A Caprese saláta eredete:
Az olasz nevéből (insalata caprese) ítélve Capri szigetéről származik. Elterjedését általában az 1950-es években száműzetésben Capri szigetén élő Farouk egyiptomi királyhoz kötik.
Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások