Főtt kukorica: a csemege kukorica főzése pofonegyszerűek tűnik, de azért nem árt, ha néhány dolgot tudsz még a főzéssel kapcsolatban. Ugyanis még ezt az egyszerű dolgot is el lehet rontani.

Főtt kukorica

Főtt kukorica

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

2 személyre

  • Önálló fogásként:
  • Személyenként 1 – 2 cső csemegekukorica (étvágytól és alkalomtól függően)

Kiegészítő köretként:

  • 2 – 3 cső

Bevásárlólista

  • 3 cső csemege kukorica

Emlékeztető: só

Előkészítés

  • A kukoricák külső leveleit leszeded, kidobod.

    Csemege kukorica levelekben

    Csemege kukorica levelekben

  • A belső leveleket is leszeded, de félreteszed a főzéshez.
  • A belső levelek eltávolítása után leszeded a csövekről a szálas részeket (a kukoricahajat). Távolítsd el alaposan a szálakat a csövekről, mert evésnél nagyon zavaró lenne, ha rajta maradna. Ezt sem tudod felhasználni.

Főtt kukorica készítése

  1. Egy akkora lábosban célszerű a kukoricákat megfőzni, hogy a csöveket ne kelljen elvágni. Ez ugyan nem lenne nagy probléma, de sokkal szebben néznek ki a csövek egészben, mint darabokban.
  2. A főzésnél használd fel a belső leveleket. Ez azért fontos, mert sok ízanyag van bennük, és sokkal ízletesebb lesz a főtt kukorica, ha a levelekkel együtt fő meg.
  3. A levelek felével kibéleled a lábos alját.

    Főzés előkészítés 2

    Főzés előkészítés 2

  4. Ráteszed a kukoricákat.

    Főzés előkészítés 1

    Főzés előkészítés 1

  5. Lefeded a levelek másik felével.
  6. Annyi vizet öntesz a lábosba, hogy a felső leveleket is ellepje.

    Főzés 1

    Főzés 1

  7. A vizet lassan felmelegíted, felforralod, és lassú forralással főzöd a kukoricákat.
  8. A főzési idő – minden ellenkező híreszteléssel szemben – csemegekukoricánál ne tartson tovább 15 percnél. A hosszú idejű főzésnél ugyanis megkeményedik.

    Főzés 2

    Főzés 2

  9. A 15 perc letelte után tálalhatsz. A főtt kukorica frissen a legjobb.

    Főtt kukorica tálalva 1

    Főtt kukorica készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (3 – 4 kukorica esetében) 5 perc
  • Főzési idő (a víz felforralásával együtt 25 perc

Összesen: 30 perc

Főtt kukorica tálalása

Önálló ételként:

Egy-egy darabot tányérra teszel, só is kínálsz hozzá.

Főtt kukorica tálalva 1

Tálalva 1

Főtt kukorica tálalva 2

Tálalva 2

Köretként:

Praktikus, ha a szemeket leszeded a csövekről. Ezt legegyszerűbben úgy tudod megtenni, hogy:

  • a kukoricát 2 – 3 darabba vágod,
  • a darabokat egy vágódeszkán felállítod
  • a megpuhult szemeket késsel levágod (darabokban fognak lejönni a csőről), és a levágott részeket tálalod fel:

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa