Főtt kukorica: a csemege kukorica főzése pofonegyszerűek tűnik, de azért nem árt, ha néhány dolgot tudsz még a főzéssel kapcsolatban. Ugyanis még ezt az egyszerű dolgot is el lehet rontani.
Főtt kukorica
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
2 személyre
- Önálló fogásként:
- Személyenként 1 – 2 cső csemegekukorica (étvágytól és alkalomtól függően)
- Só
Kiegészítő köretként:
- 2 – 3 cső
- só
Bevásárlólista
- 3 cső csemege kukorica
Emlékeztető: só
Előkészítés
- A kukoricák külső leveleit leszeded, kidobod.
Csemege kukorica levelekben
- A belső leveleket is leszeded, de félreteszed a főzéshez.
- A belső levelek eltávolítása után leszeded a csövekről a szálas részeket (a kukoricahajat). Távolítsd el alaposan a szálakat a csövekről, mert evésnél nagyon zavaró lenne, ha rajta maradna. Ezt sem tudod felhasználni.
Főtt kukorica készítése
- Egy akkora lábosban célszerű a kukoricákat megfőzni, hogy a csöveket ne kelljen elvágni. Ez ugyan nem lenne nagy probléma, de sokkal szebben néznek ki a csövek egészben, mint darabokban.
- A főzésnél használd fel a belső leveleket. Ez azért fontos, mert sok ízanyag van bennük, és sokkal ízletesebb lesz a főtt kukorica, ha a levelekkel együtt fő meg.
- A levelek felével kibéleled a lábos alját.
Főzés előkészítés 2
- Ráteszed a kukoricákat.
Főzés előkészítés 1
- Lefeded a levelek másik felével.
- Annyi vizet öntesz a lábosba, hogy a felső leveleket is ellepje.
Főzés 1
- A vizet lassan felmelegíted, felforralod, és lassú forralással főzöd a kukoricákat.
- A főzési idő – minden ellenkező híreszteléssel szemben – csemegekukoricánál ne tartson tovább 15 percnél. A hosszú idejű főzésnél ugyanis megkeményedik.
Főzés 2
- A 15 perc letelte után tálalhatsz. A főtt kukorica frissen a legjobb.
Főtt kukorica készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés (3 – 4 kukorica esetében) 5 perc
- Főzési idő (a víz felforralásával együtt 25 perc
Összesen: 30 perc
Főtt kukorica tálalása
Önálló ételként:
Egy-egy darabot tányérra teszel, só is kínálsz hozzá.
Tálalva 1
Tálalva 2
Köretként:
Praktikus, ha a szemeket leszeded a csövekről. Ezt legegyszerűbben úgy tudod megtenni, hogy:
- a kukoricát 2 – 3 darabba vágod,
- a darabokat egy vágódeszkán felállítod
- a megpuhult szemeket késsel levágod (darabokban fognak lejönni a csőről), és a levágott részeket tálalod fel:
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások