Kaszásleves: egyszerű alapanyagokból – a régi háztartásokban mindig voltak otthon – olyan egyszerű leves készíthető, amely elégséges energiát képes adni még a nehéz fizikai munkát végzőknek is.

Kaszásleves

Kaszásleves

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 0,5 kg krumpli
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 5 dkg tarhonya (száraztészta)

    Csipetke

    Csipetke

  • 20 dkg főtt füstölt csülökhús

    Feldarabolt csülökhús

    Feldarabolt csülökhús

  • 1,5 liter csülök főzőlé
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • fűszerek: só, bors
  • 1/2 csokor petrezselyem

Megjegyzés:

A recept feltételezi, hogy előzőleg megfőztél egy füstölt csülköt megfelelő fűszerekkel. Ebben az ételben a főzőlevet és a főtt csülök egy részét használod fel, a csülök többi részéből készíthetsz például rakott csülkös spagettit.

Bevásárlólista

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 közepes fej hagyma
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 0,5 kg krumpli
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg csipetke (száraztészta)
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, só, bors, fokhagyma, füstölt csülök főzőlé, főtt füstölt csülökhús, tejföl, liszt

Előkészítés

  • A szalonnát felkockázod.
  • A hagymát és a fokhagymát felaprítod.
  • A kolbászt felszeleteled.
  • A főtt csülökhúst kis kockákra vágod.
  • A krumplit meghámozod, leöblíted, kockákra vágod.
  • A savanyú káposztát felaprítod, és a csülöklé egy részében előfőzöd.
  • A petrezselyem egy részét felaprítod.

Kaszás leves készítése

  1. A szalonnából a zsírt kiolvasztod egy nagyobb lábosban.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. Megsütöd benne a kolbász szeleteket, majd kiszeded.

    Kolbász átsütése

    Kolbász átsütése

  3. A zsírban megdinszteled a hagymát. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzá teszed.

    Hagyma és fokhagyma disztelése

    Hagyma és fokhagyma disztelése

  4. Piros fűszerpaprikával ízesíted.

    Pirospaprika hozzáadva

    Pirospaprika hozzáadva

  5. Beleteszed a krumplit és a csipetkét.

    Krumpli és csipetke hozzáadása

    Krumpli és csipetke hozzáadása

  6. Felengeded a csülöklé egy részével és addig főzöd, amig a krumpli is és a csipetke is megfő.

    Krumpli és csipetke főzése

    Krumpli és csipetke főzése

  7. Hozzáteszed az előfőzött savanyú káposztát, a csülökhúst és a megsütött kolbászt.

    További belevalók hozzáadása

    További belevalók hozzáadása

  8. Felengeded a maradék csülöklével és az egészet átmelegíted.
  9. A lisztből és a tejfölből habarást készítesz, a főzőlével több lépésben felengeded, miközben jól összekevered.
  10. A habarást a leveshez öntöd, belekevered és felforralod. Ezzel a leves elkészült.

    Kaszásleves készen

    Kaszásleves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Szalonnazsír kiolvasztása, kolbász sütése, hagyma párolása: 20 perc
  • Krumpli és tarhonya főzése: 30 perc
  • További munkák – habarás, forralás: 10 perc

Összesen: 80 perc

Kaszásleves tálalása

Az elkészült levest tányérokba mered. Megszórod aprított petrezselyemmel.

Kaszásleves tálalva 1

Kaszásleves tálalva 1

Kaszásleves tálalva 2

Kaszásleves tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa