Kaszásleves: egyszerű alapanyagokból – a régi háztartásokban mindig voltak otthon – olyan egyszerű leves készíthető, amely elégséges energiát képes adni még a nehéz fizikai munkát végzőknek is.
Kaszásleves
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt kolbász
- 0,5 kg krumpli
- 20 dkg savanyú káposzta
- 5 dkg tarhonya (száraztészta)
- 20 dkg főtt füstölt csülökhús
- 1,5 liter csülök főzőlé
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tejföl
- fűszerek: só, bors
- 1/2 csokor petrezselyem
Megjegyzés:
A recept feltételezi, hogy előzőleg megfőztél egy füstölt csülköt megfelelő fűszerekkel. Ebben az ételben a főzőlevet és a főtt csülök egy részét használod fel, a csülök többi részéből készíthetsz például rakott csülkös spagettit.
Bevásárlólista
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 közepes fej hagyma
- 10 dkg füstölt kolbász
- 0,5 kg krumpli
- 20 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg csipetke (száraztészta)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, só, bors, fokhagyma, füstölt csülök főzőlé, főtt füstölt csülökhús, tejföl, liszt
Előkészítés
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát és a fokhagymát felaprítod.
- A kolbászt felszeleteled.
- A főtt csülökhúst kis kockákra vágod.
- A krumplit meghámozod, leöblíted, kockákra vágod.
- A savanyú káposztát felaprítod, és a csülöklé egy részében előfőzöd.
- A petrezselyem egy részét felaprítod.
Kaszás leves készítése
- A szalonnából a zsírt kiolvasztod egy nagyobb lábosban.
- Megsütöd benne a kolbász szeleteket, majd kiszeded.
- A zsírban megdinszteled a hagymát. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzá teszed.
- Piros fűszerpaprikával ízesíted.
- Beleteszed a krumplit és a csipetkét.
- Felengeded a csülöklé egy részével és addig főzöd, amig a krumpli is és a csipetke is megfő.
- Hozzáteszed az előfőzött savanyú káposztát, a csülökhúst és a megsütött kolbászt.
- Felengeded a maradék csülöklével és az egészet átmelegíted.
- A lisztből és a tejfölből habarást készítesz, a főzőlével több lépésben felengeded, miközben jól összekevered.
- A habarást a leveshez öntöd, belekevered és felforralod. Ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Szalonnazsír kiolvasztása, kolbász sütése, hagyma párolása: 20 perc
- Krumpli és tarhonya főzése: 30 perc
- További munkák – habarás, forralás: 10 perc
Összesen: 80 perc
Kaszásleves tálalása
Az elkészült levest tányérokba mered. Megszórod aprított petrezselyemmel.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások