Karalábé leves: nagyon egyszerű étel. Ízletességét nagyon meg tudjuk növelni azzal, ha felengedéséhez víz helyett maradék húslevest használunk. Ilyenkor még zöldség sem kell bele.
Karalábé leves
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 fej nagyobb, vagy 3 fej kisebb karalábé
- 1 evőkanál baromfi- vagy sertészsír
- 2 teáskanál liszt
- 1,2 liter húsleves vagy hús alaplé
- 2 teáskanál liszt
- 10 dkg levestészta
- 1 csokor petrezselyem
- só, őrölt fehér bors
Bevásárlólista
- 2 fej nagyobb, vagy 3 fej kisebb karalábé
- 1 csokor petrezselyem
Megjegyzés:
- A karalábé vásárlásnál figyelj oda, mert előfordulhat, hogy nem friss és akkor többnyire fás. Azt megteheted, hogy többet vásárolsz, és az alsó, fás részét félreteszed húslevesbe és csak a felső részt használod fel a karalábé leveshez.
- Ha viszont nagyon öreg a zöldség, akkor az egész fás, és csak húslevesbe lehet felhasználni.
- Ha van maradék húslevesed, félóra alatt elkészítheted ezt a levest.
Emlékeztető: baromfi- vagy sertészsír, liszt, húsleves, só, őrölt fehér bors
Előkészítés
- A karalábékat megtisztítod, meghámozod, megmosod és kis kockákra vágod.
- A petrezselymet felaprítod.
Karalábé leves készítése
- A levestészta 0,5 liter főzővizét megsózod és felteszed melegedni.
- A zsírt egy megfelelő méretű lábosban felolvasztod.
- Megfuttatod benne a kockákra vágott karalábét.
- Kevés vizet teszel hozzá, kevés sót és fedő alatt puhára párolod.
- Közben kifőzöd a levestésztát és leszűröd. A főzési időt a csomagoláson megtalálod.
- A puhára párolt karalábéhoz hozzáteszed a felaprított petrezselyem felét.
- Megszórod a liszttel, összekevered.
- Felöntöd a húslevessel. Megkóstolod. Ha szükséges, teszel még bele sót, és fehér borsot ízlésed szerint.
- Beleteszed a petrezselyem másik felét.
- Felforralod. Ezzel a karalábé leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Karalábé párolása, tésztafőzés: 15 perc
- Sűrítés, felforralás: 10 perc
Összesen: 25 perc
Megjegyzés:
Levestészta helyett apró nokedlit is főzhetsz bele.
Karalábé leves tálalása
A kifőzött és leszűrt levestésztát a tányérokba teszed. A forró levest rámered.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások