Karalábé leves: nagyon egyszerű étel. Ízletességét nagyon meg tudjuk növelni azzal, ha felengedéséhez víz helyett maradék húslevest használunk. Ilyenkor még zöldség sem kell bele.

Karalábé leves

Karalábé leves

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 fej nagyobb, vagy 3 fej kisebb karalábé
  • 1 evőkanál baromfi- vagy sertészsír
  • 2 teáskanál liszt
  • 1,2 liter húsleves vagy hús alaplé
  • 2 teáskanál liszt
  • 10 dkg levestészta
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, őrölt fehér bors

Bevásárlólista

  • 2 fej nagyobb, vagy 3 fej kisebb karalábé
  • 1 csokor petrezselyem

Megjegyzés:

  • A karalábé vásárlásnál figyelj oda, mert előfordulhat, hogy nem friss és akkor többnyire fás. Azt megteheted, hogy többet vásárolsz, és az alsó, fás részét félreteszed húslevesbe és csak a felső részt használod fel a karalábé leveshez.
  • Ha viszont nagyon öreg a zöldség, akkor az egész fás, és csak húslevesbe lehet felhasználni.
  • Ha van maradék húslevesed, félóra alatt elkészítheted ezt a levest.

Emlékeztető: baromfi- vagy sertészsír, liszt, húsleves, só, őrölt fehér bors

Előkészítés

  • A karalábékat megtisztítod, meghámozod, megmosod és kis kockákra vágod.

    Karalábé felkockázva

    Karalábé felkockázva

  • A petrezselymet felaprítod.

    Vágott petrezselyem

    Vágott petrezselyem

Karalábé leves készítése

  1. A levestészta 0,5 liter főzővizét megsózod és felteszed melegedni.
  2. A zsírt egy megfelelő méretű lábosban felolvasztod.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  3. Megfuttatod benne a kockákra vágott karalábét.

    Karalábé párolása 1

    Karalábé párolása 1

  4. Kevés vizet teszel hozzá, kevés sót és fedő alatt puhára párolod.

    Karalábé párolása 2

    Karalábé párolása 2

  5. Közben kifőzöd a levestésztát és leszűröd. A főzési időt a csomagoláson megtalálod.
  6. A puhára párolt karalábéhoz hozzáteszed a felaprított petrezselyem felét.

    Petrezselyem hozzáadása

    Petrezselyem hozzáadása

  7. Megszórod a liszttel, összekevered.

    Sűrítés liszt-szórással

    Sűrítés liszt-szórással

  8. Felöntöd a húslevessel. Megkóstolod. Ha szükséges, teszel még bele sót, és fehér borsot ízlésed szerint.
  9. Beleteszed a petrezselyem másik felét.
  10. Felforralod. Ezzel a karalábé leves elkészült.

    Karalábé leves készen

    Karalábé leves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Karalábé párolása, tésztafőzés: 15 perc
  • Sűrítés, felforralás: 10 perc

Összesen: 25 perc

Megjegyzés:

Levestészta helyett apró nokedlit is főzhetsz bele.

Karalábé leves tálalása

A kifőzött és leszűrt levestésztát a tányérokba teszed. A forró levest rámered.

Karalábé leves tálalva

Karalábé leves tálalva

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa