Besameles rakott krumpli: a rétegek között a szokásos tejföl és vaj helyett félsűrű, önthető besamel mártás van, a tetején pedig reszelt sajt, ami a sütés végére szépen megpirul.

Besameles rakott krumpli

Besameles rakott krumpli

A hagyományos rakott krumplitól abban különbözik, hogy a rétegek között vaj és tejföl helyett besamel mártás van.

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 6 db nagyobb krumpli (lehetőleg nem szétfőlő)
  • 2 db főtt tojás
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg főtt füstölt hús
  • 1/2 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg reszelni való sajt
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • só, őrölt fehér bors

Megjegyzések:

  • Nagyétkű személyek esetében mindenből végy egy kicsit többet.
  • A kolbász és sonka használata abból adódott, hogy volt itthon főtt füstölt hús, amivel már nem nagyon tudtunk mit kezdeni, így a rakott krumpliban landolt, de készítheted csak kolbásszal is.

Bevásárlólista

  • 6 db nagyobb krumpli
  • 2 db tojás
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg főtt füstölt hús
  • 1 db hagyma
  • 5 dkg reszelni való sajt
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, vaj, liszt, tej, só, őrölt fehér bors

Előkészítés

Ez egy olyan étel, ahol az előkészítő munkákhoz több idő kell, mint az étel elkészítéséhez:

  • A krumplit héjában megfőzöd. Amikor megfőtt, lehúzod a héját és karikákra vágod.

    Hozzávalók 1

    Hozzávalók 1

  • Közben a tojásokat megfőzöd. A főtt tojásokat karikákra vágod.
  • A sonkát kis kockákra vágod.
  • A kolbászt benedvesíted, bőrét lehúzod, karikákra vágod.

    Hozzávalók 2

    Hozzávalók 2

  • A sajtot lereszeled.

    Hozzávalók 3

    Hozzávalók 3

  • A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.
  • Egy sütőtálat vékonyan kikensz vajjal.
  • Elkészíted a besamelt. A felolvasztott vajon a lisztet megfuttatod, majd meleg tejjel felengedet, megsózod és őrölt fehér borssal fűszerezed.
    Besamel készítés 1

    Besamel készítés 1

    Besamel készítés 2

    Besamel készítés 2

    Besamel készítés 3

    Besamel készítés 3

Megjegyzések:

  • A besamel alapja egy világos vajas rántás és nem tévedés, ezt kivételesen meleg tejjel kell felengedni.
  • Ha túl híg lenne, főzéssel besűrítheted.
  • Ha túl sűrű lenne, hígítsd fel egy kis tejjel.

Besameles rakott krumpli készítése

  1. A kivajazott sütőtálban elkészíted a rétegeket: krumpli (kicsit megsózva), kolbász és sonka, tojás (kissé megsózva). Ugyanez ismételve, végül a tetejére krumpli. Tehát összesen 7 réteged lesz.
    Krumpli, kolbász és sonka, tojás

    Krumpli, kolbász és sonka, tojás

    Rakott krumlpli rétegek

    Rakott krumlpli rétegek

  2. Ráöntöd a besamel mártást úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson.

    Besamellel leöntve

    Besamellel leöntve

  3. Megszórod a reszelt sajttal.

    Reszelt sajttal megszórva

    Reszelt sajttal megszórva

  4. 180 fokra előmelegített sütőbe teszed és kb. 40 perc alatt készre sütöd. Ezt abból láthatod, hogy a rétegek között a besamel forr és az étel teteje szépen megpirult.

    Besameles rakott krumpli készen

    Besameles rakott krumpli készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 50 perc
  • Lerakás: 10 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 100 perc

Besameles rakott krumpli tálalása

A rakott krumplit formára (kockákra, téglalapokra vagy kerek tál esetén cikkekre vágod. Tányérokra teszed. Tetejét megszórod a felaprított petrezselyemmel. Bóbita is kerülhet a tetejére.

Besameles rakott krumpli tálalva 1

Besameles rakott krumpli tálalva 1

Besameles rakott krumpli tálalva 2

Besameles rakott krumpli tálalva 2

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa