Besameles rakott krumpli: a rétegek között a szokásos tejföl és vaj helyett félsűrű, önthető besamel mártás van, a tetején pedig reszelt sajt, ami a sütés végére szépen megpirul.
Besameles rakott krumpli
A hagyományos rakott krumplitól abban különbözik, hogy a rétegek között vaj és tejföl helyett besamel mártás van.
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 6 db nagyobb krumpli (lehetőleg nem szétfőlő)
- 2 db főtt tojás
- 10 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg főtt füstölt hús
- 1/2 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 2,5 dl tej
- 5 dkg reszelni való sajt
- 1/2 csokor petrezselyem
- só, őrölt fehér bors
Megjegyzések:
- Nagyétkű személyek esetében mindenből végy egy kicsit többet.
- A kolbász és sonka használata abból adódott, hogy volt itthon főtt füstölt hús, amivel már nem nagyon tudtunk mit kezdeni, így a rakott krumpliban landolt, de készítheted csak kolbásszal is.
Bevásárlólista
- 6 db nagyobb krumpli
- 2 db tojás
- 10 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg főtt füstölt hús
- 1 db hagyma
- 5 dkg reszelni való sajt
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, vaj, liszt, tej, só, őrölt fehér bors
Előkészítés
Ez egy olyan étel, ahol az előkészítő munkákhoz több idő kell, mint az étel elkészítéséhez:
- A krumplit héjában megfőzöd. Amikor megfőtt, lehúzod a héját és karikákra vágod.
Hozzávalók 1
- Közben a tojásokat megfőzöd. A főtt tojásokat karikákra vágod.
- A sonkát kis kockákra vágod.
- A kolbászt benedvesíted, bőrét lehúzod, karikákra vágod.
Hozzávalók 2
- A sajtot lereszeled.
Hozzávalók 3
- A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.
- Egy sütőtálat vékonyan kikensz vajjal.
- Elkészíted a besamelt. A felolvasztott vajon a lisztet megfuttatod, majd meleg tejjel felengedet, megsózod és őrölt fehér borssal fűszerezed.
Besamel készítés 1
Besamel készítés 2
Besamel készítés 3
Megjegyzések:
- A besamel alapja egy világos vajas rántás és nem tévedés, ezt kivételesen meleg tejjel kell felengedni.
- Ha túl híg lenne, főzéssel besűrítheted.
- Ha túl sűrű lenne, hígítsd fel egy kis tejjel.
Besameles rakott krumpli készítése
- A kivajazott sütőtálban elkészíted a rétegeket: krumpli (kicsit megsózva), kolbász és sonka, tojás (kissé megsózva). Ugyanez ismételve, végül a tetejére krumpli. Tehát összesen 7 réteged lesz.
Krumpli, kolbász és sonka, tojás
Rakott krumlpli rétegek
- Ráöntöd a besamel mártást úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson.
Besamellel leöntve
- Megszórod a reszelt sajttal.
Reszelt sajttal megszórva
- 180 fokra előmelegített sütőbe teszed és kb. 40 perc alatt készre sütöd. Ezt abból láthatod, hogy a rétegek között a besamel forr és az étel teteje szépen megpirult.
Besameles rakott krumpli készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 50 perc
- Lerakás: 10 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 100 perc
Besameles rakott krumpli tálalása
A rakott krumplit formára (kockákra, téglalapokra vagy kerek tál esetén cikkekre vágod. Tányérokra teszed. Tetejét megszórod a felaprított petrezselyemmel. Bóbita is kerülhet a tetejére.
Besameles rakott krumpli tálalva 1
Besameles rakott krumpli tálalva 2
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások