Zöldséges rántotta: az egyszerű tojásrántotta nagyon jól kombinálható különféle zöldségekkel – amelyeket a szezonalitásnak megfelelően lehet összeválogatni.
Zöldséges rántotta
minden évszakra
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
1 személyre
- 2 db tojás
- 1/4 fej vöröshagyma
- 1/4 db kápia paprika vagy kaliforniai paprika
- 1/4 db zöld csípős paprika
- 1 kiskanál olíva vagy napraforgó olaj
- só, frissen őrölt bors
- néhány szál petrezselyem
Megjegyzés:
Több személyre vedd a mennyiségek többszörösét. Ügyelj viszont arra, hogy a sütéshez megfelelő méretű serpenyőt használj és a tojás sütéséhez is több időre lesz szükséged.
Bevásárlólista
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db kápia vagy kaliforniai paprika
- 1 db zöld csípős paprika
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: só, frissen őrölt fehér vagy fekete bors
Előkészítés
- A hagymát megtisztítod, a negyed részt kivágod, (a többit más célra félreteszed), szálasra vágod.
- A paprikákat vékony csíkokra szeleteled.
- A tojásokat egy kisebb tálba leütöd – egyenként megnézve, hogy nem romlottak-e.
- Választhatsz: a tojásokat egyben hagyod vagy villával összekevered.
Zöldséges rántotta készítése
- A serpenyőben felmelegíted az olajat.
- Ráteszed a felszeletelt zöldségeket, kissé megpirítod.
- A hőmérsékletet kissé lecsökkented.
- A tojásokat a serpenyőbe öntöd.
- Megvárod, amíg a széleken elkezd megszilárdulni, majd egy lapáttal alányúlva a még folyékony részét a tojásnak alulra engeded folyni. Ezt néhányszor megismétled – addig, amíg a tojás teljesen átsül. Hogy mennyire, az már ízlés dolga.
- Közben megsózod, és amikor elkészült, frissen őrölt borsot és aprított petrezselymet szórsz rá. Ezzel a zöldséges tojásrántotta elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5 perc
- Sütés: 10 perc
Összesen: 15 perc
Zöldséges rántotta tálalása
Az elkészült ételt tányérra vagy tányérokra szeded. Egy-két szelet kenyeret kínálj hozzá.
Változatok
A zöldségeket – a szezonnak megfelelően váltogathatod annak érdekében, hogy a reggeli ne kerüljön sokba. Ehhez adok az alábbiakban néhány ötletet:
- Tavasszal: újhagyma, medvehagyma spárga
- Nyár: zöldpaprika, paradicsom (a húsos része), lila hagyma, cukkini, padlizsán
- Ősszel: zöldpaprika, csípős bogyiszlói paprika
- Télen: vékonyra vágott krumpli szeletek, piros fűszerpaprika
Természetesen használhatod a „mi van éppen itthon” elvet is (tojás mindig legyen otthon), akkor még pénzt sem kell külön kiadnod a reggelire és néhány forintból megetethetsz akár négy embert is.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások