Lecsós pontyfilé: alkotóit tekintve a rácpontyhoz hasonló étel, de az elkészítés módja kissé eltér ettől a hagyományos ételtől. Az ötlet Bíró Lajostól származik.

Lecsós pontyfilé

Lecsós pontyfilé

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 szelet pontyfilé
  • 4 db nagyobb krumpli (pürének való)
  • 0,5 – 1 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 teáskanál sertészsír
  • 4 db piros és sárga zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 2 szál bazsalikom
  • só, piros fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 4 szelet pontyfilé
  • 4 db nagyobb krumpli (pürének való)
  • 1 db közepes hagyma
  • 4 db piros és sárga zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 2 szál bazsalikom

Emlékeztető: tej, vaj, sertészsír, só, piros fűszerpaprika

Megjegyzések:

  • A lecsó akár maradék is lehet.
  • Elkészítheted patkó halszeletekből is.
  • A képen 2 adag készítését láthatod.

 Előkészítés

  • Ha tudsz halat filézni, egy nagyobb ponty feléből elkészítheted az ételt. (A másik fele mehet a mélyhűtőbe.) A halhúst lefejted a bordákról, négy részre vágod. A hát résznél bőrére fektetve beirdalod (átvágod a vékony Y szálkákat úgy, hogy a bőrén a hal egybe maradjon). Megsózod.
  • A zöldpaprikák csumáját eltávolítod, a húsát karikákra vágod. A paradicsomok héját forró vízbe mártás után lehúzod, a húsát feldarabolod
  • A hagymát apróra vágod, megpárolod a sertészsíron, piros paprikát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és sót hozzáadva elkészíted a lecsót.

    Lecsó

    Lecsó

  • A krumplit meghámozod, kockákra vágod és megfőzöd. A tejjel, vajjal és kevés sóval krumplipürét készítesz belőle.

    Krumplipüré

    Krumplipüré

Lecsós pontyfilé készítése

  1. Egy serpenyőt pár csepp olíva olajjal felforrósítasz.
  2. A beirdalt pontyfiléket bőrével lefelé a serpenyőbe teszed.

    Pontyfilé sütése 1

    Pontyfilé sütése 1

  3. Sütőpapírral letakarod. Ujjaiddal vagy valamilyen eszközzel a serpenyő aljára szorítod, hogy a bőr nélküli oldala átsüljön. (A sütőpapír alatt a gőz puhítja a halat.) Utána megfordítod és a bőrös oldalt is átsütöd.
    Pontyfilé sütése 2

    Pontyfilé sütése 2

    Pontyfilé sütése 3

    Pontyfilé sütése 3

  4. Egy ismételt fordításnál láthatod, hogy a hal bőr nélküli fele is szépen átsült.

    Pontyfilé sütése 4

    Pontyfilé sütése 4

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 40 perc
  • Hal sütése: 8 perc
  • Tálalás: 7 perc

Összesen: 55 perc

Tálalás

  • A krumplipürét a tányérokon szétosztod és egy kanállal szétteríted.
  • Ráhelyezed a halszeleteket.
  • Tetejére mered a lecsót. Bazsalikomlevéllel díszíted.
Lecsós pontyfilé tálalva 1

Lecsós pontyfilé tálalva 1

Lecsós pontyfilé tálalva 2

Lecsós pontyfilé tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa