Barackos gombóc: amikor érik a sárgabarack, ezt az ételt ki ne hagyd. Íze vetekszik a szilvás gombócéval, a savanykás barack ízhez kiválóan illik a fahéj, amit porcukorral keverve a gombócokra szórsz.
Barackos gombóc recept
Kalóriatartalom: 1 adag (3 db gombóc) kalóriatartalma: 370 Kal.
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók
4 adaghoz (12 db gombóchoz)
- 0,5 kg krumpli (szétfőlős)
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- csipet só
- 12 db kisebb méretű sárgabarack (érett, de nem nagyon puha)
- 1 teáskanál zsír vagy olaj
- zsemlemorzsa (3 evőkanál)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál porcukor
Bevásárlólista
- 0,5 kg krumpli (szétfőlős)
- 1 tojás
- 12 db kisebb méretű sárgabarack
Emlékeztető: liszt, só, zsír vagy olaj, zsemlemorzsa, őrölt fahéj, porcukor
Előkészítés
- A krumplit megmosod és héjastól felteszed főni. A krumpli méretétől és fajtájától függően változik a főzési idő. Akkor kész, amikor vékony villával megszúrva már puhának érzed.
- Amíg a krumpli fő, megmosod a barackokat, konyharuhára teszed száradni, és felül is megtörölgeted. A magokat szedd ki, és tégy egy-egy kockacukrot a barackok közepébe.
- A zsemlemorzsát a zsiradékon állandó kevergetés közben megpirítod (középbarnára). Vigyázz, a zsemlemorzsa nehezen kezd pirulni, de után nagyon könnyen odaég az edény aljára, ezért, amikor a morzsát pirítod, ne foglalkozz mással.
- Amikor a krumpli megfőtt, meghámozod és egy nagyobb tálba krumplinyomóval belenyomod.
Áttört főtt krumpli
- Addig vársz, amíg a krumpli langyos lesz. Közben időnként kanállal átkevergeted, hogy egyenletesen hűljön.
- Egy lábosban felteszel vizet forralni a gombócok kifőzéséhez.
A sárgabarackos gombóc elkészítése
- A langyos krumpliba egy kanállal elkezded adagolni a lisztet, közben lazán összekevered. (A tészta kis részével kipróbálhatod, hogy összeáll-e, de ne gyúrd, csak nyomkodd, mert ha gyúrod, nagyon sok lisztet fog „felvenni” és kemény lesz a tészta.) Azért nem lehet a liszt mennyiségét megadni, mert krumplija válogatja, hogy mennyit szükséges ahhoz, hogy közepes keménységű, nyújtható tészta legyen.
- Mikor már lisztes a krumpli, a tojást beleütöd a közepébe, összekevered a tésztával. Ha kell, még teszel hozzá némi lisztet és nyomkodással összeállítod. Nem baj, ha a tészta belül még kicsit ragad, mert a további munkát úgyis lisztezve és lisztes kézzel célszerű végezned. Kicsit problémásnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű, és hamar rá lehet jönni, mikor megfelelő a tészta.
- Amikor a tészta összeállt, lisztezett lapra teszed.
Krumplis tészta
- A tetejét is meglisztezed és sodrófával szögletesre nyújtod, kb. 3-4 mm vastagra attól függően, kevesebb vagy több tésztával szeretnéd. A nyújtást próbáld meg úgy irányítani, hogy a rövidebbik széle 3 x 7-8 cm, a hosszabbik széle 4 x 7-8 cm legyen.
- A kinyújtás után 3 x 4 = 12 részre felvágod.
Krumplis tészta kinyújtva, felszeletelve
- Ez nem szentírás, de egy-egy tészta darabnak akkorának kell lennie, hogy 1 db barackot bele tudj csomagolni (négy sarkát fent összefogod, a réseket elnyomkodod, majd a végén a két markoddal gömbölyíted.
Gombóckészítés 2
Barackos gombócok elkészítve
- A kész barackos gombócokat két részletben egyenként a forrásban levő kifőző vízbe teszed. Le fognak süllyedni a lábos aljára, alkalmas eszközzel mozgasd meg, hogy ne ragadjanak le. Egy idő után feljönnek a víz tetejére, és akkorra meg is főttek.
Kifőzés
- Kis szűrőkanállal darabonként kiszeded a gombócokat és a pirított zsemlemorzsába forgatod. Én nem a gombócokat szoktam forgatni, hanem a lábost forgatva hempergetem a gombócokat a morzsába.
Barackos gombócok kifőzve
Barackos-gombócok zsemlemorzsában
Elkészítési idő:
- Krumpli főzése (közben szilva kimagozás, zsemlemorzsa pirítás): 45 perc (kuktában 10 perc)
- Tészta összeállítása: 20 perc
- Tésztanyújtás, gombócok készítése: 20 perc
- Kifőzés, morzsába forgatás: 15 perc
Összesen: 100 perc
Barackos gombóc tálalása
A zsemlemorzsába forgatott gombócokat tányérokra szeded, fahéjas porcukorral megszórod.
Sárgabarackos gombócok tálalva 3
Hasonló módon készíthetsz szilvás gombócot is.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
SZIA ZSUZSA! CSAK ANNYIT SZERETNEK MONDANI, ES MEGKOSZONNI, HOGY NAGYON KLASSZOK A RECEPTEID, DE FOLEG AZT ELVEZEM, HOGY MILYEN KONNYU,ES NEM KOMPLIKALT MINDENFELE „MAGAS,ES NAGYKEPU” LEIRASOKKAL!!!!! KOSZI SZEPEN EVA IZRAELBOL