Barackos gombóc: amikor érik a sárgabarack, ezt az ételt ki ne hagyd. Íze vetekszik a szilvás gombócéval, a savanykás barack ízhez kiválóan illik a fahéj, amit porcukorral keverve a gombócokra szórsz.

Sárgabarackos gombócok

Barackos gombóc recept

Kalóriatartalom: 1 adag (3 db gombóc) kalóriatartalma: 370 Kal.

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

4 adaghoz (12 db gombóchoz)

  • 0,5 kg krumpli (szétfőlős)
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 12 db kisebb méretű sárgabarack (érett, de nem nagyon puha)
  • 1 teáskanál zsír vagy olaj
  • zsemlemorzsa (3 evőkanál)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál porcukor

Bevásárlólista

  • 0,5 kg krumpli (szétfőlős)
  • 1 tojás
  • 12 db kisebb méretű sárgabarack

Emlékeztető: liszt, só, zsír vagy olaj, zsemlemorzsa, őrölt fahéj, porcukor

Előkészítés

  • A krumplit megmosod és héjastól felteszed főni.  A krumpli méretétől és fajtájától függően változik a főzési idő. Akkor kész, amikor vékony villával megszúrva már puhának érzed.
  • Amíg a krumpli fő, megmosod a barackokat, konyharuhára teszed száradni, és felül is megtörölgeted. A magokat szedd ki, és tégy egy-egy kockacukrot a barackok közepébe.
  • A zsemlemorzsát a zsiradékon állandó kevergetés közben megpirítod (középbarnára). Vigyázz, a zsemlemorzsa nehezen kezd pirulni, de után nagyon könnyen odaég az edény aljára, ezért, amikor a morzsát pirítod, ne foglalkozz mással.
  • Amikor a krumpli megfőtt, meghámozod és egy nagyobb tálba krumplinyomóval belenyomod.

    Áttört főtt krumpli

    Áttört főtt krumpli

  • Addig vársz, amíg a krumpli langyos lesz. Közben időnként kanállal átkevergeted, hogy egyenletesen hűljön.
  • Egy lábosban felteszel vizet forralni a gombócok kifőzéséhez.

A sárgabarackos gombóc elkészítése

  1. A langyos krumpliba egy kanállal elkezded adagolni a lisztet, közben lazán összekevered. (A tészta kis részével kipróbálhatod, hogy összeáll-e, de ne gyúrd, csak nyomkodd, mert ha gyúrod, nagyon sok lisztet fog „felvenni”  és kemény lesz a tészta.) Azért nem lehet a liszt mennyiségét megadni, mert krumplija válogatja, hogy mennyit szükséges ahhoz, hogy közepes keménységű, nyújtható tészta legyen.
  2. Mikor már lisztes a krumpli, a tojást beleütöd a közepébe, összekevered a tésztával. Ha kell, még teszel hozzá némi lisztet és nyomkodással összeállítod. Nem baj, ha a tészta belül még kicsit ragad, mert a további munkát úgyis lisztezve és lisztes kézzel célszerű végezned. Kicsit problémásnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű, és hamar rá lehet jönni, mikor megfelelő a tészta.
  3. Amikor a tészta összeállt, lisztezett lapra teszed.

    Krumplis tészta

    Krumplis tészta

  4. A tetejét is meglisztezed és sodrófával szögletesre nyújtod, kb. 3-4 mm vastagra attól függően, kevesebb vagy több tésztával szeretnéd. A nyújtást próbáld meg úgy irányítani, hogy a rövidebbik széle 3 x 7-8 cm, a hosszabbik széle 4 x 7-8 cm legyen.
  5. A kinyújtás után 3 x 4 = 12 részre felvágod.

    Krumplis tészta kinyújtva, felszeletelve

    Krumplis tészta kinyújtva, felszeletelve

  6. Ez nem szentírás, de egy-egy tészta darabnak akkorának kell lennie, hogy 1 db barackot bele tudj csomagolni (négy sarkát fent összefogod, a réseket elnyomkodod, majd a végén a két markoddal gömbölyíted.
    Gombóckészítés 2

    Gombóckészítés 2

    Barackos gombócok elkészítve

    Barackos gombócok elkészítve

  7. A kész barackos gombócokat két részletben egyenként a forrásban levő kifőző vízbe teszed. Le fognak süllyedni a lábos aljára, alkalmas eszközzel mozgasd meg, hogy ne ragadjanak le. Egy idő után feljönnek a víz tetejére, és akkorra meg is főttek.

    Kifőzés

    Kifőzés

  8. Kis szűrőkanállal darabonként kiszeded a gombócokat és a pirított zsemlemorzsába forgatod. Én nem a gombócokat szoktam forgatni, hanem a lábost forgatva hempergetem a gombócokat a morzsába.
    Barackos gombócok kifőzve

    Barackos gombócok kifőzve

    Barackos-gombócok zsemlemorzsában

    Barackos-gombócok zsemlemorzsában

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzése (közben szilva kimagozás, zsemlemorzsa pirítás): 45 perc (kuktában 10 perc)
  • Tészta összeállítása: 20 perc
  • Tésztanyújtás, gombócok készítése: 20 perc
  • Kifőzés, morzsába forgatás: 15 perc

Összesen: 100 perc

Barackos gombóc tálalása

A zsemlemorzsába forgatott gombócokat tányérokra szeded, fahéjas porcukorral megszórod.

Sárgabarackos gombócok tálalva 3

Sárgabarackos gombócok tálalva 3

 

Hasonló módon készíthetsz szilvás gombócot is.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa