Fokhagyma krémleves: készítése nagyon egyszerű, megfelelő kiegészítő fűszerekkel szenzációs levest készíthetsz. Nálam mindig nagy sikere van.
Fokhagyma krémleves recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 1 db nagyobb fej fokhagyma (ha kicsi, akár 2 db is)
- 2 evőkanál napraforgó olaj (itt ne használj zsírt)
- 1 evőkanál liszt
- 2 dkg vaj (szemre levágod, de nem kötelező a levesbe tenni)
- 6 dl húsleves (hús alaplé, víz és 1 kávéskanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella)
- 2 dl főzőtejszín 10 %-os
- 3 ágacska kakukkfű (vagy 1 mokkás kanál szárított)
- 2 ágacska rozmaring (vagy 1 mokkás kanál szárított
- 1 mokkás kanál őrölt fehér bors
- só (feltételesen az utóízesítéshez
- 2 szelet fehér kenyér (levesbetéthez)
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 1 db nagyobb fej fokhagyma (ha kicsi, akár 2 db is)
- 2 dl főzőtejszín 10 %-os
Emlékeztető: napraforgó olaj, liszt, vaj, hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, kakukkfű, rozmaring (friss vagy szárított), őrölt fehér bors, só, kenyér
Előkészítés
- A hagymát letisztítod, feldarabolod.
- A fokhagyma gerezdeket megtisztítod, apróra vágod.
Megjegyzés:
A fokhagyma felaprítása kicsit hosszadalmas művelet, használj olyan eszközt (fokhagymanyomó, -prés), amivel ez sokkal gyorsabban megy)
Fokhagyma krémleves készítése
- Az olajon megdinszteled a feldarabolt hagymát (ne piruljon meg, mert akkor nem fő szét és nehezebb lesz pépesíteni).
- A tűzhely szélére húzod, egy evőkanálnyi vizet öntesz rá és hozzáadod a felaprított (vagy szétnyomott) fokhagymát és tovább párolod még egy percig. (A víz azért kell, hogy a fokhagyma ne piruljon és ne keseredjen meg.) Összekevered.
- Rászórod a lisztet, összekevered.
- Hozzáöntesz az alapléből 2 dl-t.
- Hozzáadod a fűszereket.
- Felforralod és 15 percig főzöd. Ha friss zöld fűszereket használtál, az ágacskákat dobd ki belőle.
- Botmixerrel pépesíted. Ha nincs botmixered, akkor át kell passzíroznod.
- Hozzáöntöd a többi alaplét a főzőtejszínt és a vajat. Felforralod.
- Megkóstolod és ha szükséges, még egy kis sót, őrölt fehér borsot hozzáadhatsz és a leves el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés (fokhagymanyomó eszközzel): 10 perc
- Hagyma, fokhagyma párolása, fűszerezés: 10 perc
- Főzés: 15 perc
- Pépesítés botmixerrel, feltöltés, felforralás: 5 perc
Összesen: 40 perc
Tálalás
- Amíg a leves fő, elkészíted a pirított kenyérkockákat. Megpirítod a két szelet kenyeret kenyérpirítóban és felvágod kockákra (így nagyon gyorsan kész lesz).
- A levest tányérokba vagy csészékbe mered, a kenyérkockákat a tetejére teszed.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások