Karácsonyi narancslekvár: rögtön kérdezheted, hogy vajon mitől lesz egy lekvár karácsonyi. Elárulom neked: nem mástól, mint a fűszerektől.
Karácsonyi narancslekvár recept
Elkészítési idő: kb. 3 óra. A narancslekvár pektinnel, zselésítővel (héj nélkkül) gyorsabban elkészül.
Hozzávalók
1 kg lekvárhoz (ez egy hozzávetőleges érték, ennyire számíts az üvegek előkészítésénél)
- 2 kg nagy, vastag héjú narancs (kb. 8 nagy narancs lesz)
- 2 db citrom
- 50 dkg kristálycukor (barna cukrot is használhatsz, ez sötétíti a lekvárt)
- 2 kiskanál mézes sütemény fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, csillagánizs) – lehet több, vagy kevesebb
Bevásárlólista
- 2 kg nagy, vastag héjú narancs (kb. 8 nagy narancs lesz)
- 2 db citrom
- 1 tasak mézes sütemény fűszerkeverék
Emlékeztető: kristálycukor (legalább fél kg)
Megjegyzések:
- Olyan terméket vásárolj, amelynek a héja nincs bekezelve, mert a héj nagy részét is fel fogod használni. (A héj alatti részben van a pektin.)
- Készülj fel rá, hogy a lekvárt elég sokáig kell főzni, mert hozzáadott pektin vagy más zselésítő anyag nem lesz benne.
- A képek 0,5 kg lekvár készítésének felvételei.
- A lekvárt fűszer nélkül is elkészítheted. Akkor szebb, világosabb lesz a színe.
Előkészítés
- A gyümölcsöket mosd meg alaposan.
- A héjakat távolítsd el. (A narancsok héját cikkekben szedd le – egy gyümölcsön nyolc cikk helyét vágd be, utána húzd le.)
- A héjból szeletelj fel (vékony csíkokra, vagy kis kockákra) 20 dkg-ot.
- A gyümölcsöket szedd gerezdekre, majd darabold fel.
Karácsonyi narancslekvár készítése
- A héjat tedd egy lábasba, önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Forrald fel, majd öntsd le róla a vizet. Ezt ismételd meg háromszor. (A narancs és citrom feldarabolását ezalatt is elvégezheted. Ezzel időt tudsz megtakarítani.)
- A narancshéjat tedd egy nagyobb lábasba, hogy később a gyümölcs is beleférjen. Minél nagyobb a lábas, annál gyorsabban fog a fölösleges folyadék elpárologni.
- Adj hozzá 2 dl vizet, lassan forrald fel és fedő alatt főzd addig, amíg megpuhul. (Ez legalább fél óra lesz, de lehet, hogy – narancs fajtájától függően – több. Mire megpuhul, a víz nagy része is elpárolog. Ha szükséges, pótold. Kevés víz maradjon alatta, hogy le kozmáljon.
- Add hozzá a feldarabolt gyümölcsöt. Kicsit nyomkodd össze (krumplitörővel vagy villával), hogy a levének egy részét kiengedje.
- Kezd el a főzést fedő nélkül. Felforralás után úgy állítsd be a hőmérsékletet, hogy csak gyöngyözzön, akkor – mivel elég sok folyadék van benne – nem kell állandóan kevergetned, csak időnként. (Fröcskölni sem fog.) – Közben nyugodtan főzhetsz is ebédet, vacsorát. Én is azt tettem.
- Közben mosd ki és forró vízzel (vagy más módon sterilizáld az üvegeket és a tetőket.
- Amikor már besűrűsödött (ezt látni fogod), add hozzá a cukrot és főzd tovább.
- Időnként ellenőrizd csepp-próbával (egy tányérra cseppentve kihűlés után nem folyik szét).
- Amikor a megfelelő sűrűséget elérte, botmixerrel összenyomkodva a darabosságát kedvedre beállíthatod (narancsdzsem vagy narancslekvár lesz belőle – ez utóbbi is egy kicsit darabos lesz). Ha nincs botmixered, használj krumplitörőt vagy villát.
- Add hozzá a fűszer keveréket. Keverd össze.
- Főzd még 5 percig és a lekvár el is készült.
- Forrón merd a sterilizált üvegekbe – annyira tele, amennyire csak lehet.
- Az üvegeket légmentesen zárd le, állítsd fejre 10 percre. Ha biztonságosabbnak gondolod, még száraz dunsztba is teheted.
Megjegyzések:
- A fűszer keveréktől a lekvár egy kicsit sötétebb színű lesz, de kárpótolni fog az íze.
- Ha szeretnéd, hogy világos színe megmaradjon, használj darabos fűszereket. Főzd ki kevés vízben (kb. fél dl) – egy fűszeres oldat lesz belőle. Ezt add a lekvárhoz a fűszerek helyett. Emiatt majd egy kicsit tovább kell főzni. Legközelebb én is így fogom készíteni.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Főzés: 120 perc
- Üvegekbe merés, pihentetés fejre állítva: 15 perc
Összesen: 165 perc (közel 3 óra)
Karácsonyi narancslekvár felhasználása
A lekvárt bármikor felhasználhatod, de stílszerűen
- tedd karácsonyi süteménybe, vagy ragassz vele össze linzerkarikákat
- tálald fel karácsonyi reggelihez
- add karácsonyi ajándékként rokonaidnak, barátaidnak.
Lekvár és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások