Karácsonyi narancslekvár: rögtön kérdezheted, hogy vajon mitől lesz egy lekvár karácsonyi. Elárulom neked: nem mástól, mint a fűszerektől.

Karácsonyi narancslekvár

Karácsonyi narancslekvár recept

Elkészítési idő:  kb. 3 óra. A narancslekvár pektinnel, zselésítővel (héj nélkkül) gyorsabban elkészül.

Hozzávalók

1 kg lekvárhoz (ez egy hozzávetőleges érték, ennyire számíts az üvegek előkészítésénél)

  • 2 kg nagy, vastag héjú narancs (kb. 8 nagy narancs lesz)
  • 2 db citrom
  • 50 dkg kristálycukor (barna cukrot is használhatsz, ez sötétíti a lekvárt)
  • 2 kiskanál mézes sütemény fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, csillagánizs) – lehet több, vagy kevesebb

Bevásárlólista

  • 2 kg nagy, vastag héjú narancs (kb. 8 nagy narancs lesz)
  • 2 db citrom
  • 1 tasak mézes sütemény fűszerkeverék

Emlékeztető: kristálycukor (legalább fél kg)

Megjegyzések:

  • Olyan terméket vásárolj, amelynek a héja nincs bekezelve, mert a héj nagy részét is fel fogod használni. (A héj alatti részben van a pektin.)
  • Készülj fel rá, hogy a lekvárt elég sokáig kell főzni, mert hozzáadott pektin vagy más zselésítő anyag nem lesz benne.
  • A képek 0,5 kg lekvár készítésének felvételei.
  • A lekvárt fűszer nélkül is elkészítheted. Akkor szebb, világosabb lesz a színe.

Előkészítés

  • A gyümölcsöket mosd meg alaposan.
  • A héjakat távolítsd el. (A narancsok héját cikkekben szedd le – egy gyümölcsön nyolc cikk helyét vágd be, utána húzd le.)
  • A  héjból  szeletelj fel (vékony csíkokra, vagy kis kockákra) 20 dkg-ot.
  • A gyümölcsöket szedd gerezdekre, majd darabold fel.

Karácsonyi narancslekvár készítése

  1. A héjat tedd egy lábasba, önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Forrald fel, majd öntsd le róla a vizet. Ezt ismételd meg háromszor. (A narancs és citrom feldarabolását ezalatt is elvégezheted. Ezzel időt tudsz megtakarítani.)
  2. A narancshéjat tedd egy nagyobb lábasba, hogy később a gyümölcs is beleférjen. Minél nagyobb a lábas, annál gyorsabban fog a fölösleges folyadék elpárologni.
  3. Adj hozzá 2 dl vizet, lassan forrald fel és fedő alatt főzd addig, amíg megpuhul. (Ez legalább fél óra lesz, de lehet, hogy – narancs fajtájától függően – több. Mire megpuhul, a víz nagy része is elpárolog. Ha szükséges, pótold. Kevés víz maradjon alatta, hogy le kozmáljon.

    Narancshéj főzése 2

    Narancshéj főzése 2

  4. Add hozzá a feldarabolt gyümölcsöt. Kicsit nyomkodd össze (krumplitörővel vagy villával), hogy a levének egy részét kiengedje.

    Lekvárfőzés 1

    Héj és narancsdarabok

  5. Kezd el a főzést fedő nélkül. Felforralás után úgy állítsd be a hőmérsékletet, hogy csak gyöngyözzön, akkor – mivel elég sok folyadék van benne – nem kell állandóan kevergetned, csak időnként. (Fröcskölni sem fog.) – Közben nyugodtan főzhetsz is ebédet, vacsorát. Én is azt tettem.
  6. Közben mosd ki és forró vízzel (vagy más módon sterilizáld az üvegeket és a tetőket.
  7. Amikor már besűrűsödött (ezt látni fogod), add hozzá a cukrot és főzd tovább.

    Lekvárfőzés 3

    Lekvárfőzés

  8. Időnként ellenőrizd csepp-próbával (egy tányérra cseppentve kihűlés után nem folyik szét).
  9. Amikor a megfelelő sűrűséget elérte, botmixerrel összenyomkodva a darabosságát kedvedre beállíthatod (narancsdzsem vagy narancslekvár lesz belőle – ez utóbbi is egy kicsit darabos lesz). Ha nincs botmixered, használj krumplitörőt vagy villát.
    Pépesítés

    Pépesítés

    Lekvárfőzés 4

    Lekvár készen

  10. Add hozzá a fűszer keveréket. Keverd össze.
    Fűszerek hozzáadása

    Fűszerek hozzáadása

    Karácsonyi narancslekvár készen

    Karácsonyi narancslekvár készen

  11. Főzd még 5 percig és a lekvár el is készült.
  12.  Forrón merd a sterilizált üvegekbe – annyira tele, amennyire csak lehet.
  13. Az üvegeket légmentesen zárd le, állítsd fejre 10 percre. Ha biztonságosabbnak gondolod, még száraz dunsztba is teheted.

    Karácsonyi narancslekvár üvegben

    Karácsonyi narancslekvár üvegben

Megjegyzések:

  • A fűszer keveréktől a lekvár egy kicsit sötétebb színű lesz, de kárpótolni fog az íze.
  • Ha szeretnéd, hogy világos színe megmaradjon, használj darabos fűszereket. Főzd ki kevés vízben (kb. fél dl) – egy fűszeres oldat lesz belőle. Ezt add a lekvárhoz a fűszerek helyett. Emiatt majd egy kicsit tovább kell főzni. Legközelebb én is így fogom készíteni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzés: 120 perc
  • Üvegekbe merés, pihentetés fejre állítva: 15 perc

Összesen: 165 perc (közel 3 óra)

Karácsonyi narancslekvár felhasználása

A lekvárt bármikor felhasználhatod, de stílszerűen

Karácsonyi narancslekvár 2

Karácsonyi narancslekvár 2

  • tedd karácsonyi süteménybe, vagy ragassz vele össze linzerkarikákat
  • tálald fel karácsonyi reggelihez
  • add karácsonyi ajándékként rokonaidnak, barátaidnak.

 

Lekvár és képek: Pap Zsuzsa