Szederlekvár, szederdzsem – szinte ingyen készíthető. Legalább is a szeder ingyen van, ha leszeded a fáról. Budán, a Tabánban még van néhány ilyen fa, megszedtük.

Szederlekvár 1

Szederlekvár, szederdzsem

Elkészítési idő: 130 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

 • 60 dkg szeder (bármennyi lehet, csak a cukrot számítsd ki hozzá)

  Szeder

  Szeder

 • 30 dkg cukor (fele mennyiségű)
 • nátrium benzoát (vagy légmentes lezárás és fejre állítás)

Bevásárlólistának itt nincs értelme.

Megjegyzés:

A cukor mennyisége tetszés szerint változtatható. 1 kg szederhez adhatsz akár csak 15 dkg cukrot is. Ha tisztán dolgozol és légmentesen lezárod, tartósítószer nélkül sem fog megromlani. Felbontás után viszont hűtőben sem áll el sokáig. Ezért célszerű kis üvegekben eltenni és megkezdés után minél előbb elhasználni.

A szeder szedése

A gyümölcsöt nem könnyű leszedni, mert könnyen szétnyomódik és a fekete bizony mindenen foltot hagy. Könnyebben lehet ollóval levagdosni  lehetőleg szár nélkül  (a foltot pedig nem kell kivagdosni, mert eltávolítható). Elég szaporátlan munka, de jó ízű a gyümölcs, ha teljesen érett. Ha viszont félérett (ami érettnek néz ki) kerül közé, az bizony elég savanyú. Mi is így jártunk. A Tabánban szedett gyümölcsök csak nem akartak elfogyni. Akkor jött az ötlet: befőzöm, lekvárt készítek belőle.

Előkészítés

 • A száras gyümölcsről a szárakat eltávolítod.
 • Megmosod, egy olyan lábosba teszed, ami kb. kétszer akkora, mint a szeder mennyisége.

Szederlekvár készítés

 1. A szederhez hozzáadod a cukrot.

  Szeder lecukrozva

  Szeder lecukrozva

 2. Összekevered, és állni hagyod. Közben néhányszor megkevered.

  Összekeverve 1

  Összekeverve 1

 3. A gyümölcs levet fog engedni, amelyben a cukor feloldódik. Kis mennyiségnél – amiről itt szó van – ez 30 perc alatt megtörténik.
 4. Felteszed főni.

  Főzés 1

  Főzés 1

 5. 20 perc főzés után botmixerrel elpépesíted attól függően, mennyire darabosnak szeretnéd (lekvárnál teljesen, dzsemnél csak egy részét).

  Turmixolás

  Turmixolás

 6. Átkevered. A magok nagy része összegyűlik az edény szélén, szűrőkanállal kiszedet, kicsit átnyomkodod. Valamennyi mag marad benne. (A magmentes változatot lásd lejjebb.)
 7. Addig főzöd, amíg kicsit besűrűsödik Ízlés dolga, hogy mennyire legyen sűrű). Csepp- próbával ellenőrizheted a sűrűséget. Cseppents kis mennyiséget egy tányérra. Tedd 10 percre a hűtőbe, hogy gyorsan lehűljön. Ha nem tartod elég sűrűnek, főzd tovább.
  Főzés 1

  Főzés 1

  Főzés 2

  Főzés 2

 8. Forrón tisztára mosott üvegekbe töltöd, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot szórsz. Lezárod. Egy napra száraz dunsztba teszed.

  Lekvár üvegekben

  Lekvár üvegekben

Szederlekvár tartósítószer nélkül

A szederlekvárt tartósítószer nélkül is elteheted.

Feltételei:

 • Dolgozz nagyon tisztán
 • Használj jól záródó (lehetőleg új) zárófedeleket.

Különbség:

a fenti leíráshoz képest

 • Az üvegeket töltsd tele, amennyire csak lehetséges.
 • Zárd le a fedőkkel.
 • Állítsd fejre 5 – 10 percre. Ekkor a kevés levegő, amely az üvegben maradt, átbuborékol a forró lekváron és közben sterilizálódik.
 • Utána tedd egy napra száraz dunsztba.

 

Elkészítési idő (szedés és dunsztolás nélkül):

 • Szárak leszedése, mosás: 20 perc
 • Cukor feloldása: 30 perc
 • Főzés 1. : 20 perc
 • Főzés 2.: 60 perc (közben más konyhai munkát is végezhetsz)
 • Üvegekbe merés, lezárás, dunsztba tevés: 10 perc

Összesen: 130 perc (munka: 40 perc)

 

A szederlekvár tárolása és felhasználása

Tárold hűvös, szellős, nem túl világos helyen. Felhasználhatod

Szederlekvár a fáról

Szederlekvár a fáról

 

Megjegyzések:

 • Ha mag nélküli változatot szeretnél készíteni, akkor cukor nélkül tedd fel főni, 40 perc után botmixerrel tört össze és passzírozd le). A zselésítő anyag a mag körül szokott lenni, ezért a passzírozás alapos legyen. Ha ezt nem szeretnéd, zselésítő anyagot adj hozzá és a leírás szerint készüljön el a szederlekvár.
 • Én a magos változatot készítettem és ilyesmire kényes unokáimat sem zavarta. Ami kimaradt az üvegekből, túrógombócra téve mindjárt meg is ettük. Mondhatom, nagyon finom. Az íze alapján úgy gondolom, vadas mellé is kiváló.
 • Ez a szederlekvár csak a cukor árába (és a munkába) kerül, a bokorról származó szedernek (földi szeder) pedig akár 2000 Ft is lehet kilója. (Újabb pénz megtakarítási lehetőség: lekvár, szinte ingyen.)

 

Az eperfákról:

A szederfa (más néven: eperfa) vagy ötven-hatvan évvel ezelőtt még minden falusi udvarban ott “bólintgatott “(Arany János) és a faluszéleken az utak mentén is ott sokasodott. Ezt a fát eperfának hívják, de ami rajta terem, fehér, bordó vagy fekete bogyós gyümölcs, azt sok helyen, például a Dunántúlon  szedernek nevezik. Aztán jöttek az amerikai fehér szövőlepkék, megtámadták a fákat és ezért nagyon sokat kiirtottak.

 

Szeder és szederlekvár képek: saját felvételek.