Főzés: kikerülhetetlen szinte mindenki számára. Ha már szükség van rá, akkor lesz örömteli tevékenység, ha jól csináljuk. Egyetértesz?

Gombaleves 1

Főzés – jót és jól – a receptekről

Főzés és kreativitás

Lajos Mari, a konyhaművészet nagyasszonya nyilatkozta egyszer egy interjúban: Ha a férfiak tudnák, hogy a főzés milyen kreatív tevékenység, már rég nem a nők főznének. Megegyezhetünk abban, hogy néhányan bizony már tudják ezt – és aki tudja, az rendszerint jól is főz.

Ezt csak azért írtam itt le, hogy ne becsüld le a főzés mesterségét, akár fogalmazhatnám úgy is, hogy tudományát.

Gondolkodtál-e már azon, hogy részt veszel egy főző tanfolyamon, vagy továbbra is ülsz a TV előtt és bámulod a profik zsonglőrködését, keresgéled a recepteket az interneten,  esetleg lapozgatsz a nagymamád lejegyezgetett receptjei között? Mindhárommal szokott probléma lenni. Az elsővel az, hogy gyakran már az alapanyagok beszerzése is nehézségeket okozhat, hát még azok az apró fogások, amiket szint meg sem látsz. A másik kettővel pedig az a gond, hogy a receptek mindkét változatban pontatlanságokat tartalmaznak.

Pontatlanságok a receptekben

Az internetre felrakott receptek

(nem a levegőbe beszélek, mert nagyon sokat átnéztem)

 • Nem tartalmazzák a főzés és sütés olyan alapjait, amelyekről feltételezik, hogy a recept olvasója tisztában van, mert számukra magától értetődőek. Hasonló ez ahhoz, mint amikor egy falubeli vagy városlakó, aki úgy ad útbaigazítást, hogy feltételezi: úgy ismered a helységet, mint ő – ugye ismerős?- Ennek az az eredménye, hogy az  első kanyarnál már nem tudod, hogyan menj tovább.
 • Kimaradnak   a sütés és főzés olyan apró fogásai, amelyek nélkül az étel nem fog úgy sikerülni, mint neki. Hogy miért? Azért, mert ha ezek az apróságok is belekerülnének, túl sok munkát kellene a receptírásba befektetni, és ezért ugyebár nem fizetnek – jó esetben egy valaki nyerhet értük valami díjat.
 • Nem mindenki tud jól receptet írni.
 • Egy kész étel fotóját látod a recept mellett, amelynek sokszor kétséges a külleme és a minősége – tisztelet a kivételnek, mert van – részletfotókat pedig csak  ritkán tartalmaznak. Ez nem is csoda, hiszen az ételfotózás a fotózásban is egy kevesek által művelt terület, tanulni kell (én is folyamatosan tanulom), és ezt csak kevesen teszik meg. Profi fotóst alkalmazni pedig főzés közben macerás is és sok pénzbe is kerül.

A nagymama receptjei

 • Ő már rutinból remekül dolgozik. Mérleget alig használ, és gyakran hallhatod főzés és sütés közben: annyit tegyél bele, amennyit felvesz. Na és mennyit vesz fel? Vagy milyennek kell utána lennie. Erre kevés a magyarázat, mert neki természetes, ahogy ételt készít. A lejegyzett receptek is gyakran tartalmaznak ehhez hasonló kifejezéseket.
 • Általában a megszokott ételeket készíti – igaz, azt kitűnően – de ritkán fogékony az újdonságokra.
 • Amikor ő főzni tanult, még nem sokat törődtek a tálalással, tehát azzal, hogyan jelenik meg az étel a tányéron. Ha valakinek nem a sütés-főzés volt a szakmája és otthon sem kapott indíttatást arra, hogy szépen tálaljon – tisztelet a kivételnek – az sajnos, ezzel a kérdéssel nem nagyon törődik: legyen jó és kész
 • nem biztos, hogy jól tudta leírni a recepteket
 • Az ételek fotózása csak az utóbbi évtizedekben jött divatba. A korábbi szakácskönyvek sem tartalmaztak képeket, vagy esetleg néhány étel képe került a könyvekbe.

Főzz jót és jól – a problémák megoldása

egy olyan online főzőtanfolyam

 •  amelyért nem kell hazulról elmenned
 • segítséget kérhetsz a hozzászólásokban, e-mailben, megtanulhatod a főzés, sütés fortélyait
 • részletesen leírt receptek mellett ott vannak a készítés lépéseiről készült fényképek
 • láthatsz olyan tálalási mintákat, amelyek egyszerűen megoldhatók
 • megtanulhatod az alapokat és sok apróságot , amelyek segítenek neked további ételek készítésében, örömet okoznak és főző sütő képességedet javítják – sok mindent fejből készítesz majd.

ponty-sortesztaban

 

A főzés-sütés tanfolyamról részletes információt itt találsz!

 

Képek: saját felvételek