Férfiak a háztartásban? Igen, amikor a nők tömegesen munkába álltak, a férfiak is kezdték kivenni a részüket a házi munkákból.

Férfiak a háztartásban

Milyen munkát végezzenek a férfiak a háztartásban

 Ez több dologtól függ:

  • alkati adottságoktól
  • attól, hogy egyedüli családfenntartó-e
  • tevékenységhez való hajlamtól
  • közös megegyezéstől.

Az alkati adottságokból következően általában férfiak végzik a nehezebb bútorok mozgatását nagytakarítás vagy festés alkalmával. A barkácsolás is férfi munkának nevezhető, bár nem kötelező, hiszen meg lehet csináltatni mással. Ezzel szemben a mosást, vasalást és ruhaneműk javítását többnyire a nők végzik.

Ha a férfi az egyedüli családfenntartó, többnyire többet dolgozik napi 8 óránál és ilyenkor természetes, hogy a párja nagyobb részt vállal a házi munkákból.

A tevékenységre való hajlam alapján meg lehet egyezni például abban, hogy ki viszi-hozza a gyereke(ke)t óvodába vagy iskolába, ki megy a játszótérre vagy ki tanul a nagyobbakkal, ha erre szükség van.

Megegyezés kérdése az is, hogy ki végzi a bevásárlást és hogy ki főz vagy ki takarít. Az a férfi, aki még otthon kivette a részét a házi munkákból, bizonyára nem érzi sértve magát, ha neki kell porszívóznia vagy akkor sem esik le a karikagyűrű az ujjáról, ha ő intézi a bevásárlást. Főzni meg elég sokan szeretnek.

Férfiak a háztartásban és a főzés

A férfiak a háztartásban sokan szeretnek főzni. Akik szeretnek, azok tudnak is. A legjobb szakácsok férfiak. Ki ne hallott volna Gundel Károlyról, Magyar Elekről, az inyesmesterről, a fiatalok közül Beleznay Tamásról vagy Jamie Oliverről. Kedves férfiak! Lehet utánozni. Ezt félretéve úgy gondolom, hogy a bevásárlás és a főzés is megosztható. A férfiak szívesen főznek pörkölteket, gulyást, halászlét (persze a hozzávaló galuska, csipetke elkészítése már női munka. A főzés utáni mosogatás is elvégezhető megosztva. Ha van rá hely és pénz, érdemes venni egy mosogatógépet.

Férfiak a háztartásban

Van még két fontos kérdés:

  • Ki szervezi meg a háztartási munkákat?
  • Ki kezeli a pénzt a háztartásban?

Véleményed?