Klasszikus kocsonya: lényegében egyszerű kocsonya, a sertés bőrös részeiből, nyers csülökből és körmökből készül. Fűszerei a só, fokhagyma és a szemes bors.
Klasszikus kocsonya recept
Elkészítési idő: hozzávetőlegesen 5 óra
Hozzávalók
6 tányér kocsonyához
- 1 db nyers bőrös sertéscsülök (1,5 kg)
- 3 db nyers sertésköröm (1,5 kg) – daraboltasd fel a hentessel, mert otthon meggyűlne vele a bajod
- 1 nagyobb fej fokhagyma
- 30 szem fekete bors
- 2 teáskanál só
Bevásárlólista
- 1 db nyers bőrös sertéscsülök (1,5 kg)
- 3 db nyers sertésköröm (1,5 kg) – daraboltasd fel a hentessel, mert otthon meggyűlne vele a bajod
- 1 nagyobb fej fokhagyma
Emlékeztető: szemes fekete bors, só
Megjegyzések:
- A falun, disznóölések alkalmával szoktak még beletenni fület, farkat (ezeket nem könnyű beszerezni).
- Ilyen mennyiséghez bőrke nem szükséges, hiszen van elég a csülkön is és a körmökön is.
- A klasszikus kocsonyában nincs zöldség (ezt egy másik cikkemben találod, sem babérlevél (ez utóbbi az erdélyi kocsonyában van), sem füstölt hús. Tojást sem tesznek bele tálalásnál.
- Ehhez a mennyiséghez egy legalább 6 literes lábas kell.
Előkészítés
- A sertéscsülköt és lábakat alaposan megmosod és egy késsel, ahol szükséges levakarod. Ha van rajta pecsét (bár nem ártalmas ételfestéket tartalmaz), azt vágd le. Nem lenne a kész kocsonyában sem szép látvány.
- A fokhagymát szedd szét gerezdekre, tisztítsd le, vagdald szeletekre.
- Készíts helyet a hűtőben, mert a 6 db tányérnak bele kell férnie. (Én azért használom a képen látható tálkákat, mivel azokat egymásra is tudom rakni (kettő tetejére egyet).
Klasszikus kocsonya főzése
Olyan egyszerű, hogy nem is gondolnád, viszont időigényes.
- A sertésdarabokat beleteszed egy lábasba, amelyet utána tele töltesz vízzel.
- Lassan melegíted. Egy óra legyen a forrásig.
- A forrás ne legyen erős, éppen hogy csak gyöngyözzön. Ez is olyan, mint a húsleves, ha erősen felforr, vagy forr, bezavarosodik és többet nem lehet kitisztítani. Ezért a több órás főzésnél mindig figyel rá.
- Forrald egy órán át, utána tedd bele a sót. Főzd további egy óráig.
- Tedd bele a szemes borsot és a fokhagymát.
- Főzd tovább még 2 óráig, illetve addig, amíg a csontokról a hús már könnyen leszedhető.
- Az elfőtt vizet pótold.
- Szedd ki a főtt belevalókat.
- A lét szűrd le. Hagyd állni legalább fél óráig. Ennyi idő alatt kicsit lehűl, feljön a zsír a tetejére. Ezt óvatosan kanalazd le róla, hogy a kész kocsonya teteje ne legyen zsíros. A leszedett zsírt felhasználhatod bizonyos ételek készítéséhez. A lét kóstold meg. Ha szükséges, tegyél még bele sót. Azt vedd figyelembe, hogy amit melegen sósnak érzel, az kihűlve kicsit kevésbé lesz az.
- Amíg a kocsonyalé áll, szedd le a belevalókból azokat a részeket, amelyeket bele szeretnél tenni a kocsonyába.
- Készíts elő 6 db tányért.
- Rakd bele a belevalókat, szépen szétosztva, úgy, hogy hús is, porcogó részek is és bőrke is legyen mindegyik tányérban.
- Meregesd rá egy merőkanállal a lét úgy, hogy mindegyikre nagyjából egyformán jusson.
- Ezután a tányérokat tedd a hűtőbe. Egy éjszakán át megdermednek és tálalhatók.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Felforralás, főzés: 270 perc ( 4,5 óra) – ebből munka: 45 perc)
Összesen: 285 perc (4,5 – 5 óra) – ebből munka: 1 óra
Klasszikus kocsonya tálalása
Tálalhatod:
- citrommal
- francia salátával
- ecetes tormával
- mustárral, kenyérrel
- piros paprikát is szórhatsz rá.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások