Klasszikus kocsonya: lényegében egyszerű kocsonya, a sertés bőrös részeiből, nyers csülökből és körmökből készül. Fűszerei a só, fokhagyma és a szemes bors.

Klasszikus kocsonya

Klasszikus kocsonya recept

Elkészítési idő: hozzávetőlegesen 5 óra

Hozzávalók

6 tányér kocsonyához

  • 1 db nyers bőrös sertéscsülök (1,5 kg)
  • 3 db nyers sertésköröm (1,5 kg) – daraboltasd fel a hentessel, mert otthon meggyűlne vele a bajod
  • 1 nagyobb fej fokhagyma
  • 30 szem fekete bors
  • 2 teáskanál só

Online főzőtanfolyamok

Bevásárlólista

  • 1 db nyers bőrös sertéscsülök (1,5 kg)
  • 3 db nyers sertésköröm (1,5 kg) – daraboltasd fel a hentessel, mert otthon meggyűlne vele a bajod
  • 1 nagyobb fej fokhagyma

Emlékeztető: szemes fekete bors, só

Megjegyzések:

  • A falun, disznóölések alkalmával szoktak még beletenni fület, farkat (ezeket nem könnyű beszerezni).
  • Ilyen mennyiséghez bőrke nem szükséges, hiszen van elég a csülkön is és a körmökön is.
  • A klasszikus kocsonyában nincs zöldség (ezt egy másik cikkemben találod, sem babérlevél (ez utóbbi az erdélyi kocsonyában van), sem füstölt hús. Tojást sem tesznek bele tálalásnál.
  • Ehhez a mennyiséghez egy legalább 6 literes lábas kell.

Előkészítés

  • A sertéscsülköt és lábakat alaposan megmosod és egy késsel, ahol szükséges levakarod. Ha van rajta pecsét (bár nem ártalmas ételfestéket tartalmaz), azt vágd le. Nem lenne a kész kocsonyában sem szép látvány.
  • A fokhagymát szedd szét gerezdekre, tisztítsd le, vagdald szeletekre.
  • Készíts helyet a hűtőben, mert a 6 db tányérnak bele kell férnie. (Én azért használom a képen látható tálkákat, mivel azokat egymásra is tudom rakni (kettő tetejére egyet).

Klasszikus kocsonya főzése

Olyan egyszerű, hogy nem is gondolnád, viszont időigényes.

  1. A sertésdarabokat beleteszed egy lábasba, amelyet utána tele töltesz vízzel.
  2. Lassan melegíted. Egy óra legyen a forrásig.
  3. A forrás ne legyen erős, éppen hogy csak gyöngyözzön. Ez is olyan, mint a húsleves, ha erősen felforr, vagy forr, bezavarosodik és többet nem lehet kitisztítani. Ezért a több órás főzésnél mindig figyel rá.
  4. Forrald egy órán át, utána tedd bele a sót. Főzd további egy óráig.
  5. Tedd bele a szemes borsot és a fokhagymát.

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. Főzd tovább még 2 óráig, illetve addig, amíg a csontokról a hús már könnyen leszedhető.

    Főzés 3

    Főzés 3

  7. Az elfőtt vizet pótold.
  8. Szedd ki a főtt belevalókat.

    Főtt belevalók

    Főtt belevalók

  9. A lét szűrd le. Hagyd állni legalább fél óráig. Ennyi idő alatt kicsit lehűl, feljön a zsír a tetejére. Ezt óvatosan kanalazd le róla, hogy a kész kocsonya teteje ne legyen zsíros. A leszedett zsírt felhasználhatod bizonyos ételek készítéséhez. A lét kóstold meg. Ha szükséges, tegyél még bele sót. Azt vedd figyelembe, hogy amit melegen sósnak érzel, az kihűlve kicsit kevésbé lesz az.

    Leszűrt kocsonyalé

    Leszűrt kocsonyalé

  10. Amíg a kocsonyalé áll, szedd le a belevalókból azokat a részeket, amelyeket bele szeretnél tenni a kocsonyába.
  11. Készíts elő 6 db tányért.
  12. Rakd bele a belevalókat, szépen szétosztva, úgy, hogy hús is, porcogó részek is és bőrke is legyen mindegyik tányérban.
  13. Meregesd rá egy merőkanállal a lét úgy, hogy mindegyikre nagyjából egyformán jusson.

    Kocsonya tányérokban

    Kocsonya tányérokban

  14. Ezután a tányérokat tedd a hűtőbe.  Egy éjszakán át megdermednek és tálalhatók.

    Kocsonya tányérban

    Kocsonya tányérban

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Felforralás, főzés: 270 perc ( 4,5 óra) – ebből munka: 45 perc)

Összesen: 285 perc (4,5 – 5 óra) – ebből munka: 1 óra

Klasszikus kocsonya tálalása

Tálalhatod:

  • citrommal
  • francia salátával

    Klasszikus kocsonya tálalva 1

    Klasszikus kocsonya tálalva 1

  • ecetes tormával
  • mustárral, kenyérrel
  • piros paprikát is szórhatsz rá.

    Klasszikus kocsonya tálalva 2

    Klasszikus kocsonya tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa