Rántott pontyfilé: kicsit több munkát igényel, mint a patkó formájú halszeletek, viszont nincs benne szálka, és ezért könnyebben, egyszerűbben fogyasztható.
Rántott pontyfilé
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 szelet pontyfilé (nagyobb halból fél, kisebb halból az egész – étvágytól függően
- 10 dkg liszt (nem pontos adat)
- 2 db tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa (nem pontos adat)
- A tálaláshoz:
- 6 db nagyobb krumpliból krumplipüré
- 2 db közepes sárgarépából párolt sárgarépa
- 1 kis csokor petrezselyem vagy francia petrezselyem
Bevásárlólista
- 1 db kb. 1 kg-os ponty
- 2 db tojás
- 6 db nagyobb krumpli
- 2 db közepes sárgarépa
Emlékeztető: só, liszt, zsemlemorzsa,
Előkészítés
- A halat filézed: a fej levágása után a hátrészről kiindulva egy éles késsel lefejted a halhúst a bordákról.
Filézett-pony-1
Filézett-pony-2
- Szeletekre vágod.
- Beirdalod: a hátrészt a bőrrel ellentétes oldalon 2 mm-es távolságokban bevagdalod a bőrig (vigyázva, hogy a bőrt ne vágd szét) addig, amíg szálkák találhatók. A vékony Y alakú szálkák kis darabokra történő szétvágása után már gyorsan átsülnek és az evést már nem fogják zavarni.
- A halszeleteket megsózod és félre teszed.
- A krumpli és a sárgarépa héját eltávolítod, majd kockákra, illetve szeletekre vágod. Felteszed főni sós vízben.
Krumpli főzése
Sárgarépa főzése
- A megfőtt krumplit összetöröd, vajjal és meleg tejjel krumplipürét készítesz belőle. Melegen tartod.
Krumplipüré a tálaláshoz
- A sárgarépa szeleteket megpárolod. Tálalásig félreteszed.
Párolt sárgarépa a pároláshoz
Rántott pontyfilé készítése
- Felteszed melegedni az olajat a hal sütéséhez.
- A beirdalt és megsózott halszeleteket panírozod: lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatod.
- A panírozott halszeleteket egymás mellé tálcára teszed.
Pontyfilé panírozva
- Amikor 3-4 szelettel készen vagy, elkezded sütni. (Az olaj forró legyen, de ne füstöljön – ellenőrizd egy kis húsdarabkával, vagy akár kenyérrel.) Addig sütöd, amíg a panír mindkét oldalon aranybarnára pirul.
Sütés
- Ezalatt a hal is átsül. Rakd ki papírtörlővel bélelt tálba – állítva – vagy csepegtető rácsra.
Lecsepegtetés
- Amíg a hal sül, panírozhatod a következő adagot. Ezt folytasd mindaddig, amíg minden halszelet megsül.
Elkészítési idő:
- Előkészítés (filézés, irdalás, zöldségtisztítás, darabolás: 30 perc
- Sütés: 2 adagban: 30 perc
Összesen: 60 perc
Rántott pontyfilé tálalása
- A tányérokra átkevert (ha megkeményedne, kevés meleg tejet tégy hozzá) krumplipürét teszel, kanállal elsimítod.
- Mellé teszed a halszeletet, rászórod a párolt sárgarépát.
- Petrezselyemzölddel díszítheted.
Rántott pontyfilé tálalva 1
Rántott pontyfilé tálalva 2
Tálalhatod: hasáb burgonyával, másfajta zöldségekkel, salátával is.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Kedves Pap Zsuzsa !
Nagyon szeretem a rántott halat, legfőképpen a pontyot. Minden fényképes tálalása remekül néz ki. Akitől tanulta a
főzés, sütés és a tálalás tudományát bizonyára büszke lehet Önre.
További jó recepteket és fényképeket várva, Üdv. P. Zoltán.