Rántott pontyfilé: kicsit több munkát igényel, mint a patkó formájú halszeletek, viszont nincs benne szálka, és ezért könnyebben, egyszerűbben fogyasztható.

Rántott pontyfilé

Rántott pontyfilé

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 szelet pontyfilé (nagyobb halból fél, kisebb halból az egész – étvágytól függően
  • 10 dkg liszt (nem pontos adat)
  • 2 db tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa (nem pontos adat)
  • A tálaláshoz:
  • 6 db nagyobb krumpliból krumplipüré
  • 2 db közepes sárgarépából párolt sárgarépa
  • 1 kis csokor petrezselyem vagy francia petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1 db kb. 1 kg-os ponty
  • 2 db tojás
  • 6 db nagyobb krumpli
  • 2 db közepes sárgarépa

Emlékeztető: só, liszt, zsemlemorzsa,

Előkészítés

  • A halat filézed: a fej levágása után a hátrészről kiindulva egy éles késsel lefejted a halhúst a bordákról.
    Filézett-pony-1

    Filézett-pony-1

    Filézett-pony-2

    Filézett-pony-2

  • Szeletekre vágod.
  • Beirdalod: a hátrészt a bőrrel ellentétes oldalon 2 mm-es távolságokban bevagdalod a bőrig (vigyázva, hogy a bőrt ne vágd szét) addig, amíg szálkák találhatók. A vékony Y alakú szálkák kis darabokra történő szétvágása után már gyorsan átsülnek és az evést már nem fogják zavarni.
  • A halszeleteket megsózod és félre teszed.
  • A krumpli és a sárgarépa héját eltávolítod, majd kockákra, illetve szeletekre vágod. Felteszed főni sós vízben.
    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

    Sárgarépa párolása

    Sárgarépa főzése

  • A megfőtt krumplit összetöröd, vajjal és meleg tejjel krumplipürét készítesz belőle. Melegen tartod.

    Krumplipüré a tálaláshoz

    Krumplipüré a tálaláshoz

  • A sárgarépa szeleteket megpárolod. Tálalásig félreteszed.

    Párolt sárgarépa a pároláshoz

    Párolt sárgarépa a pároláshoz

Rántott pontyfilé készítése

  1. Felteszed melegedni az olajat a hal sütéséhez.
  2. A beirdalt és megsózott halszeleteket panírozod: lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatod.
  3. A panírozott halszeleteket egymás mellé tálcára teszed.

    Pontyfilé panírozva

    Pontyfilé panírozva

  4. Amikor 3-4 szelettel készen vagy, elkezded sütni. (Az olaj forró legyen, de ne füstöljön – ellenőrizd egy kis húsdarabkával, vagy akár kenyérrel.) Addig sütöd, amíg a panír mindkét oldalon aranybarnára pirul.

    Sütés

    Sütés

  5. Ezalatt a hal is átsül. Rakd ki papírtörlővel bélelt tálba – állítva – vagy csepegtető rácsra.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

  6. Amíg a hal sül, panírozhatod  a következő adagot. Ezt folytasd mindaddig, amíg minden halszelet megsül.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (filézés, irdalás, zöldségtisztítás, darabolás: 30 perc
  • Sütés: 2 adagban: 30 perc

Összesen: 60 perc

Rántott pontyfilé tálalása

  • A tányérokra átkevert (ha megkeményedne, kevés meleg tejet tégy hozzá) krumplipürét teszel, kanállal elsimítod.
  • Mellé teszed a halszeletet, rászórod a párolt sárgarépát.
  • Petrezselyemzölddel díszítheted.
    Rántott pontyfilé tálalva 1

    Rántott pontyfilé tálalva 1

    Rántott pontyfilé tálalva 2

    Rántott pontyfilé tálalva 2

    Tálalhatod: hasáb burgonyával, másfajta zöldségekkel, salátával is.

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa