Szedres süti: a sütemény alapja az egyenlőség tészta, vagyis egyenlő súlyú tojásból, vajból, lisztből és porcukorból áll. Többféle gyümölccsel is el lehet készíteni.
Szedres süti
Szedres süti
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
20 x 20 cm-es tepsihez
- 2 db tojás
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 20 szem szeder
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
Megjegyzés:
- Ha más méretű a tepsid, számítsd át a mennyiségeket.
Bevásárlólista
Emlékeztető: liszt, porcukor, só
Előkészítés
- A szedret mosd meg és tisztítsd le – utána csepegtesd le, hogy ne legyen vizes.
- A sütőport és a csipet sót keverd a liszthez.
- (Bélelj ki duplán sütőpapírral egy kivajazott tepsi alját, ha éppen nincs, liszttel szórd meg. Amikor a tészta megsült, a papírral együtt ki tudod majd emelni a tepsiből, illetőleg a dupla sütőpapír szeletelésnél védi a tepsi bevonatát.
Tepsi kibélelve
Elkészítés
A tészta összeállítására kétféle módszert lehet találni.
- Általában a tojások sárgáját kikeverik cukorral és vajjal, ebbe keverik bele a sütőporos lisztet, majd a habbá felvert tojásfehérjét.
- A sütőporos lisztet összedolgozzák a vajjal, majd a porcukorral. Ebbe kerülnek bele az egész tojások – háztartási keverőgéppel gyorsan összekeverhetők.
Én ebben a receptben a második módszert alkalmaztam. Képekben ez így néz ki:
Liszt és vaj összedolgozása
Cukor hozzáadása
Tojások hozzáadása
Tojások belekeverése
Tészta összeállítva
A további műveletek:
- Tepsibe helyezés, elsimítás.
Tészta tepsiben
- Szederszemek felrakása
Tészta szederrel
- Sütés: 200 fokon 10 percig, majd 175 fokon 20 percig. (Ellenőrizd tűpróbával!)
- Pihentetés a sütőben 10 percig.
- Hűlés levegőn. Amikor kihűlt, akkor lehet szeletelni.
Megsütve
Szedres süti tepsiből kiemelve
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Tészta elkészítése: 15 perc
- Tepsibe rakás: 5 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Szedres süti tálalása
Szeletelheted kedved szerint. Porcukorral is megszórhatod.
Szedres süti
Hasonló módon készíthetsz almás sütit.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások