Cukkini tócsni: nem más, mint a tócsninak az a változata, amelyben a reszelt krumpli helyett reszelt cukkini van. Az elkészítése és a fűszerezése ugyanaz.
Cukkini tócsni recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
12 db tócsnihoz
- 80 dkg tisztított cukkini (1,5 kg cukkini, nagyobb méretű)
- 5 evőkanál liszt
- 1 db tojás
- fűszerek: 3 – 4 gerezd fokhagyma, só, bors (a tócsni jellegzetes fűszerei)
Bevásárlólista
- 1,5 kg cukkini
- 1 db tojás
Emlékeztető: liszt, fokhagyma, őrölt bors, só
Előkészítés
- A cukkinit lereszeled. Ha levet engedne, kinyomkodod.
- A fokhagymát felaprítod, vagy fokhagymapréssel a cukkinira nyomod.
Elkészítés
- A reszelt cukkinira ráütöd a tojást, hozzáadod a fűszereket, összekevered, majd kanalanként belekevered a lisztet. Előfordulhat, hogy kevesebb liszt is elég lesz, de az is, hogy kicsit több kell. A lényeg az, hogy egy jól formázható, sűrű massza legyen belőle.
- A masszát gondolatban 12 részre osztod.
- Egy edényben felteszel kevés zsiradékot (zsírt vagy olajat) és felforrósítod. (Ha nem elég forró, szétfolyhat benne a massza. Ha bizonytalan vagy, dobj bele egy kicsi darabot, és nézd meg, hogy sercegve sül-e. Ha igen, megkezdheted a sütést. Ha nem elég forró az olaj, a massza megszívhatja magát és tele lesz zsírral vagy olajjal. Gondolom, ezt nem szeretnéd.
- Kanalanként beleteszed a masszát. Kicsit meglapítod a kanállal. Nem biztos, hogy pontosan 12 adag lesz belőle, illetve sütés közben tudod kicsit változtatni a mennyiséget.
- Amikor az egyik oldala megsült, egy lapáttal megfordítod és megsütöd a másik oldalát is.
- Papírtörlőre szedd ki, mert az leszívja róla a fölösleges zsiradék nagy részét. Állítva tedd rá a megsült tócsnikat, mert így a fölösleg még le is csepeg róla.
Elkészítési idő:
- Cukkini tisztítása, lereszelése: 25 perc (kis, kézzel hajtott reszelővel: 10 perc)
- Hozzávalók összekeverése: 5 perc
- Sütés 3 adagban: 20 perc
Összesen: 50 perc
Cukkini tócsni tálalása
A tócsnit többféle módon tudod felhasználni:
- Főzelékre feltétként (húshelyettesítő)
- Húsétel mellé garnírungként, többnyire zöldségek vagy saláta kíséretében.
- Önálló ételként tejföllel és reszelt sajttal, zöldségekkel, zöldségekkel és majonézzel.
Megjegyzés:
A cukkini tócsni kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a krumpliból készült, így a fogyókúrázók is nyugodtabban megehetik, jó nagy adag egyéb zöldséggel és majonéz nélkül.
Képek: saját készítésű cukkini tócsni saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások