Karfiol zsemlemorzsában: a ritkábban készített ételek közé tartozik. A vajas zsemlemorzsába forgatott karfiol lehet diétás, vegetáriánus önálló étel, de zöldségköretként is tálalható gyors étel.

Karfiol zsemlemorzsában

Karfiol zsemlemorzsában – recept

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb karfiol
  • 4 dkg vaj
  • 2 dl zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál só és még az étel utóízesítéséhez ízlés szerint

Bevásárlólista

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb karfiol
  • 25 dkg  zsemlemorzsa

Emlékeztető: vaj, só

Előkészítés

  • Egy nagyobb lábosban felteszel vizet melegedni. Beleteszel 1 teáskanál sót. Amíg felforr, előkészíted a karfiolt.
  • A karfiol külső, vastag leveleit leszeded.
  • Nagyobb rózsákra szeded. A középső, vastagabb torzsát egyben hagyvas felhasználhatod leves ízesítésére.
  • A karfiolrózsákat leöblíted.

Karfiol zsemlemorzsában – elkészítés

  1. A karfiolrózsákat a forrásban levő vízbe teszed. Főzöd kb. 10 percig. Közben ellenőrizd egy vékony tűvel. Legyen puha, de vigyázz, hogy a rózsák szét ne essenek.

    Karfiol főzés 1

    Karfiol főzés 1

  2. Közben egy másik, szintén nagyobb lábosban (a karfiol rózsák felének egy rétegben bele kell férnie) elkezded a zsemlemorzsát szárazon pirítani. Amikor már kissé megsötétedett, hozzáadod a vajat és megolvadása után még rövid ideig pirítod, hogy a kívánt, szép világosbarna színt elérje. (Széll Tamás módszere annak érdekében, hogy a vaj ne legyen sokáig magas hőfokon, mert kellemetlen ízt kaphat. Mióta ezt hallottam, én is így készítem a pirított zsemlemorzsát.)
    Zsemlemorzsa pirítása 1

    Zsemlemorzsa pirítása 1

    Zsemlemorzsa pirítása 2

    Félig pirítva

    Zsemlemorzsa pirítása 3

    Zsemlemorzsa teljesen megpirítva

  3. A megpuhult karfiolt egy tálban hideg (akár jegyes) vízben kissé lehűtöd, hogy ne puhuljon tovább.
  4. Szűrőkanállal kiszeded, jól lecsepegteted.
    Karfiol főzés 2

    Megfőzött karfiol

    Főtt karfiol lecsepegtetése

    Főtt karfiol lecsepegtetése

  5. Beleforgatod a még forró zsemlemorzsába és az étel elkészült.
    Karfiol zsemlemorzsába forgatva 1

    Karfiol zsemlemorzsába forgatva 1

    Karfiol zsemlemorzsába forgatva 2

    Karfiol zsemlemorzsába forgatva 2

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 5 perc
  • Karfiol főzése, zsemlemorzsa pirítása: 10 perc
  • Zsemlemorzsába forgatás: 5 perc

Összesen: 20 perc

Karfiol zsemlemorzsában – tálalás

A zsemlemorzsával bevont karfiolokat tányérokra teszed. Ha önálló ételként tálalod, tejfölt és néhány szál színes zöldséget is tálalhatsz hozzá.

Karfiol zsemlemorzsában tálalva 1

Karfiol zsemlemorzsában tálalva 1

Karfiol zsemlemorzsában tálalva 2

Karfiol zsemlemorzsában tálalva 2

Kiegészítések:

Az ételt több vajjal is elkészítheted úgy, hogy a vajas zsemlemorzsa folyékony legyen. Ez esetben nem a karfiolt forgatod bele, hanem a karfiolra öntöd. Az így elkészített zöldségeket lengyel főzelékeknek is szokták nevezni. Más zöldségek is elkészíthetők zsemlemorzsával, mint: zöldbab (szálban), spárga, brokkoli.

Karfiolból készíthetsz még hagyományos karfiol főzeléket tejfölös habarással és más ételeket is.

 

Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa