Karfiol zsemlemorzsában: a ritkábban készített ételek közé tartozik. A vajas zsemlemorzsába forgatott karfiol lehet diétás, vegetáriánus önálló étel, de zöldségköretként is tálalható gyors étel.
Karfiol zsemlemorzsában – recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb karfiol
- 4 dkg vaj
- 2 dl zsemlemorzsa
- 1 teáskanál só és még az étel utóízesítéséhez ízlés szerint
Bevásárlólista
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb karfiol
- 25 dkg zsemlemorzsa
Emlékeztető: vaj, só
Előkészítés
- Egy nagyobb lábosban felteszel vizet melegedni. Beleteszel 1 teáskanál sót. Amíg felforr, előkészíted a karfiolt.
- A karfiol külső, vastag leveleit leszeded.
- Nagyobb rózsákra szeded. A középső, vastagabb torzsát egyben hagyvas felhasználhatod leves ízesítésére.
- A karfiolrózsákat leöblíted.
Karfiol zsemlemorzsában – elkészítés
- A karfiolrózsákat a forrásban levő vízbe teszed. Főzöd kb. 10 percig. Közben ellenőrizd egy vékony tűvel. Legyen puha, de vigyázz, hogy a rózsák szét ne essenek.
Karfiol főzés 1
- Közben egy másik, szintén nagyobb lábosban (a karfiol rózsák felének egy rétegben bele kell férnie) elkezded a zsemlemorzsát szárazon pirítani. Amikor már kissé megsötétedett, hozzáadod a vajat és megolvadása után még rövid ideig pirítod, hogy a kívánt, szép világosbarna színt elérje. (Széll Tamás módszere annak érdekében, hogy a vaj ne legyen sokáig magas hőfokon, mert kellemetlen ízt kaphat. Mióta ezt hallottam, én is így készítem a pirított zsemlemorzsát.)
Zsemlemorzsa pirítása 1
Félig pirítva
Zsemlemorzsa teljesen megpirítva
- A megpuhult karfiolt egy tálban hideg (akár jegyes) vízben kissé lehűtöd, hogy ne puhuljon tovább.
- Szűrőkanállal kiszeded, jól lecsepegteted.
Megfőzött karfiol
Főtt karfiol lecsepegtetése
- Beleforgatod a még forró zsemlemorzsába és az étel elkészült.
Karfiol zsemlemorzsába forgatva 1
Karfiol zsemlemorzsába forgatva 2
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5 perc
- Karfiol főzése, zsemlemorzsa pirítása: 10 perc
- Zsemlemorzsába forgatás: 5 perc
Összesen: 20 perc
Karfiol zsemlemorzsában – tálalás
A zsemlemorzsával bevont karfiolokat tányérokra teszed. Ha önálló ételként tálalod, tejfölt és néhány szál színes zöldséget is tálalhatsz hozzá.
Karfiol zsemlemorzsában tálalva 1
Karfiol zsemlemorzsában tálalva 2
Kiegészítések:
Az ételt több vajjal is elkészítheted úgy, hogy a vajas zsemlemorzsa folyékony legyen. Ez esetben nem a karfiolt forgatod bele, hanem a karfiolra öntöd. Az így elkészített zöldségeket lengyel főzelékeknek is szokták nevezni. Más zöldségek is elkészíthetők zsemlemorzsával, mint: zöldbab (szálban), spárga, brokkoli.
Karfiolból készíthetsz még hagyományos karfiol főzeléket tejfölös habarással és más ételeket is.
Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
Nagyon finom étel, szeretjük, tejföllel a tetején… Úgy ismertem, hogy „Karfiol lengyelesen”. 🙂
Köszi, hogy feltetted!
M.
Kedves Mária!
Igen, a szakmában egy ehhez nagyon hasonló ételt lengyeles főzeléknek neveznek. Bár főzelék ebből akkor lesz, ha a zsemlemorzsa több olajban van pirítva úgy, hogy folyékony lesz és a megpárolt zöldségekre öntik.