Csirkemáj Marchal módra: az eredetileg borjúmájból (később a közétkeztetésben sertésmájból) készített receptet adaptáltam csirkemájra és így is nagyon finom lett.

Csirkemáj Machal módra

Csirkemáj Machal módra

Csirkemáj Marchal módra – recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg szép csirkemáj (szív nélkül)
  • 4 szelet közepes méretű kolozsvári szalonna
  • 1 kg krumpli
  • őrölt fekete bors

Bevásárlólista

  • 1 kg szép csirkemáj (szív nélkül)
  • 4 szelet közepes méretű szalonna (ha lehet legyen kolozsvári)
  • 1 kg krumpli

Emlékeztető: só, őrölt fekete bors

Megjegyzés:

  • A képeken 2 adagot látsz.
  • Nálam itthon éppen nem volt kolozsvári szalonna, ezért más fajtából készítettem.

Előkészítés

  • A csirkemájakról leszeded az ínakat úgy, hogy lehetőleg ne essenek szét kétfelé. Ez ugyan az étel ízén nem fog rontani, da szebb, ha a májak egyben vannak. Utána öblítsd le.

    Csirkemáj

    Csirkemáj

  • A krumplit tisztítsd meg, vágd hasábokra és vízben tedd egy tálba úgy, hogy a víz ellepje. Igy egyrészt a krumpli nem feketedik meg, másrészt kiázik belőle a keményítő tartalom, és ennek következtében szépen fog sülni.

    Burgonya felszeletelve

    Burgonya felszeletelve

  • A szalonnaszeletek bőrét levágod, a felső részüktől kiindulva bevagdalod.

    Szalonnaszeletek bevagdosva

    Szalonnaszeletek bevagdosva

Csirkemáj Marchal módra – elkészítés

  1. A szalonna zsírját egy nagyobb serpenyőben kisütöd (a májaknak majd bele kell férniük). A sült szalonna darabokat a zsírból kiszeded és félreteszed.

    Szalonna megsütve

    Szalonna megsütve

  2. A krumplit félig megfőzöd.

    Burgonya előfőzve

    Burgonya előfőzve

  3. Amíg fő, a csirkemájakat borssal megszórod (a sózás majd csak sütés után), lisztbe forgatod.
  4. A krumplit kiveszed a főzővízből, lecsepegteted (ne maradjon vizes), majd forró olajban elkezded sütni.

    Burgonya sütése

    Burgonya sütése

  5. A csirkemájakat a szalonna felforrósított zsírjába teszed. Az egyik oldalukat megsütöd, majd fordítás után a másik oldalukat is megpirítod. Egy-egy oldal sütése néhány perc alatt kész. Két dologra vigyázz: ne maradjon véres, és ne süljön túl, mert akkor megkeményedik.
    Csirkemáj sütése 1

    Csirkemáj sütése 1

    Csirkemáj sütése 2

    Csirkemáj sütése 2

  6. Amikor a máj és a krumpli is megsült, tálalhatsz.

    Hasábburgonya készen

    Hasábburgonya készen

Megjegyzés:

  • Ez egy frissensült étel, tehát úgy kell szervezned, hogy a máj és a krumpli egyszerre legyen kész. Ez elég nagy odafigyelést igényel.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Szalonna kisütése, krumpli főzése: 10 perc
  • Krumpli és máj sütése: 10 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

A májakat tányérokra rakod. (A sót evés előtt kell rátenni.) Mellé halmozod a hasábburgonyát, tetején elhelyezed a sült szalonnát. (Sós burgonyával is készítheted.)

Csirkemáj Machal módra tálalva 1

Csirkemáj Machal módra tálalva 1

Csirkemáj Machal módra tálalva 2

Csirkemáj Machal módra tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa