Csirkemáj Marchal módra: az eredetileg borjúmájból (később a közétkeztetésben sertésmájból) készített receptet adaptáltam csirkemájra és így is nagyon finom lett.
Csirkemáj Machal módra
Csirkemáj Marchal módra – recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg szép csirkemáj (szív nélkül)
- 4 szelet közepes méretű kolozsvári szalonna
- 1 kg krumpli
- őrölt fekete bors
- só
Bevásárlólista
- 1 kg szép csirkemáj (szív nélkül)
- 4 szelet közepes méretű szalonna (ha lehet legyen kolozsvári)
- 1 kg krumpli
Emlékeztető: só, őrölt fekete bors
Megjegyzés:
- A képeken 2 adagot látsz.
- Nálam itthon éppen nem volt kolozsvári szalonna, ezért más fajtából készítettem.
Előkészítés
- A csirkemájakról leszeded az ínakat úgy, hogy lehetőleg ne essenek szét kétfelé. Ez ugyan az étel ízén nem fog rontani, da szebb, ha a májak egyben vannak. Utána öblítsd le.
Csirkemáj
- A krumplit tisztítsd meg, vágd hasábokra és vízben tedd egy tálba úgy, hogy a víz ellepje. Igy egyrészt a krumpli nem feketedik meg, másrészt kiázik belőle a keményítő tartalom, és ennek következtében szépen fog sülni.
Burgonya felszeletelve
- A szalonnaszeletek bőrét levágod, a felső részüktől kiindulva bevagdalod.
Szalonnaszeletek bevagdosva
Csirkemáj Marchal módra – elkészítés
- A szalonna zsírját egy nagyobb serpenyőben kisütöd (a májaknak majd bele kell férniük). A sült szalonna darabokat a zsírból kiszeded és félreteszed.
Szalonna megsütve
- A krumplit félig megfőzöd.
Burgonya előfőzve
- Amíg fő, a csirkemájakat borssal megszórod (a sózás majd csak sütés után), lisztbe forgatod.
- A krumplit kiveszed a főzővízből, lecsepegteted (ne maradjon vizes), majd forró olajban elkezded sütni.
Burgonya sütése
- A csirkemájakat a szalonna felforrósított zsírjába teszed. Az egyik oldalukat megsütöd, majd fordítás után a másik oldalukat is megpirítod. Egy-egy oldal sütése néhány perc alatt kész. Két dologra vigyázz: ne maradjon véres, és ne süljön túl, mert akkor megkeményedik.
Csirkemáj sütése 1
Csirkemáj sütése 2
- Amikor a máj és a krumpli is megsült, tálalhatsz.
Hasábburgonya készen
Megjegyzés:
- Ez egy frissensült étel, tehát úgy kell szervezned, hogy a máj és a krumpli egyszerre legyen kész. Ez elég nagy odafigyelést igényel.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Szalonna kisütése, krumpli főzése: 10 perc
- Krumpli és máj sütése: 10 perc
Összesen: 40 perc
Tálalás
A májakat tányérokra rakod. (A sót evés előtt kell rátenni.) Mellé halmozod a hasábburgonyát, tetején elhelyezed a sült szalonnát. (Sós burgonyával is készítheted.)
Csirkemáj Machal módra tálalva 1
Csirkemáj Machal módra tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások