Lekvárok főzése: ez a gondolat áprilisban kicsit korainak tűnik, hiszen a lekvárnak való gyümölcsök május vége felé kezdenek érni. Egy dologról már most érdemes döntened: hogy főzöl-e lekvárt az idén, vagy nem. A kérdés eldöntéséhez szeretnék segítséget adni Neked.

Sárgabarack lekvár 2

Sárgabarack lekvár 2

Lekvárok főzése – kérdések

A döntéshez az alábbi kérdésekre adott válaszok segíthetnek:

  • fontos-e az otthoni lekvárfőzés
  • van-e helyed és mennyi
  • lesz-e időd és mennyi
  • rá tudsz-e szánni némi pénzt
  • megéri-e a lekvárfőzés
  • van-e gyakorlatod a lekvárfőzésben.

Mikor lesz jó a lekvár főzés eredménye?

Mielőtt a kérdésekre válaszolnál, nézzük meg, hogy mikor igazán jó egy lekvár:

Szerintem akkor, ha:

  • jó minőségű gyümölcsből főzik (gyenge minőségű alapanyagból a lekvár is az lesz)
  • házi, manufakturális módszerekkel történik a lekvárfőzés
  • magas a gyümölcs- és alacsony a hozzáadott cukortartalom a kész lekvárokban
  • lehetőleg ne tartalmazzanak tartósítószernek nevezett anyagot (a cukor és citromsav is tartósít, de ezeket nem nevezzük tartósítószereknek).

Fentiekből az következik, ha minőségi lekvárra vágysz:

  • magad főzöd vagy
  • manufaktúráktól vásárolod.

Lekvárok főzése – válaszok

Ezek után nézzük meg a megválaszolandó kérdéseket:

Fontos lehet-e az otthoni lekvárfőzés?

Ez attól függ, milyen és mennyi lekvárt használsz évente. Ha csak néhány kisebb üveggel, akkor nem fontos, mivel kaphatsz már jó minőségű lekvárokat, igaz nagyon borsos áron – lásd később, hogy mennyiért.

Van-e helyed a tároláshoz?

A hely egy fontos kérdés, mert ha csak kamra-szekrényed van, a tárolás gondot fog jelenteni: elkészültek a lekvárok és nem lesz hova tenned. Ezért befőzés előtt fel kell mérned, mennyi helyed van. Ha kevés a hely, akkor csak néhány üveg lekvárt készíts – a kedvencekből vagy vásárolj készen jó minőségű lekvárt.

Lesz-e időd rá?

Ez nem egy komoly kérdés. Ha egyszerre 1-2 kg gyümölcsben gondolkodsz, szinte főzés közben megoldhatod, ha tudsz vigyázni a kellő tisztaságra.

Rá tudsz-e szánni pénzt?

Ha a lekvárfőzésnél ez a kérdés felmerül, akkor készíts lekvárt olyan gyümölcsökből, amelyek a kertedben megteremnek, vagy főzz be akkor, amikor a gyümölcsök a legolcsóbbak, esetleg – akár gyerekekkel is jó kirándulás lehet – szedd magad. Egyrészt vannak olyan gyümölcsösök, ahol fél áron megkapod, másrészt szeder fáról és bokorról akár ingyen is hozzájuthatsz. Ne akarj 2000 Ft-os áfonyából lekvárt főzni.  Helyettesíthető szeder-lekvárral.Szederlekvár

Megéri-e a lekvárok főzése?

Ez attól függ, milyen és mennyi lekvárt használsz el évente. Tételezzük fel, hogy átlagosan (reggelikhez, süteménybe, palacsintába, túrógombóchoz, fánkhoz, stb.) elhasználsz hetente 300 g-ot (azaz egy kis üveg lekvárt). Ez évente 15 kg lekvárt jelent.

Ha a lekvárfőzést választod: 1 kg nem túl sűrű lekvár ára 600 és 1200 Ft között van (ha a kertben terem, vagy ajándékba kapod a gyümölcsöt, akkor még ennyi sem (az üvegeket összegyűjtheted és újra felhasználhatod). Ez még akkor is igaz, ha fűszeres lekvárt készítesz, hiszen 1 kg gyümölcshöz 4-6 mokkás kanálnyi szárított, porított fűszer kell. Legyen az ár átlagosan 1000 Ft

Ha manufaktúrában, házias módszerekkel készített lekvárt vásárolsz, ugyancsak ki kell nyitnod a pénztárcádat, mert átlagosan 1 kg  lekvárért 3500 – 4800 Ft közötti pénzt is kiadhatsz . Legyen átlagosan 4000 Ft.

Számoljunk az átlag árakkal, akkor házi befőzés esetén 15 kg lekváron  3000 x 15 = 45000 forintot fogsz megtakarítani (a német nyelvből átvett szóval: spórolni). Nem számoltam a futár (1000 Ft/csomag) vagy posta költséget (1980 Ft/csomag), ha nincs lehetőséged személyes átvételre

Gondolkodhatsz rajta, hogy mire költenéd.

Van-e gyakorlatod a lekvárfőzésben?

Ebben segítségedre lehetek.

Információkat itt találsz:

Kezdő online befőző tanfolyam 

Középhaladó online befőző tanfolyam 

Haladó online befőző tanfolyam

A lekvár-árak forrásai:

Lekvárosház

Lekvárlak

 

Képek: saját felvételek