Lekvárok főzése: ez a gondolat áprilisban kicsit korainak tűnik, hiszen a lekvárnak való gyümölcsök május vége felé kezdenek érni. Egy dologról már most érdemes döntened: hogy főzöl-e lekvárt az idén, vagy nem. A kérdés eldöntéséhez szeretnék segítséget adni Neked.
Sárgabarack lekvár 2
Lekvárok főzése – kérdések
A döntéshez az alábbi kérdésekre adott válaszok segíthetnek:
- fontos-e az otthoni lekvárfőzés
- van-e helyed és mennyi
- lesz-e időd és mennyi
- rá tudsz-e szánni némi pénzt
- megéri-e a lekvárfőzés
- van-e gyakorlatod a lekvárfőzésben.
Mikor lesz jó a lekvár főzés eredménye?
Mielőtt a kérdésekre válaszolnál, nézzük meg, hogy mikor igazán jó egy lekvár:
Szerintem akkor, ha:
- jó minőségű gyümölcsből főzik (gyenge minőségű alapanyagból a lekvár is az lesz)
- házi, manufakturális módszerekkel történik a lekvárfőzés
- magas a gyümölcs- és alacsony a hozzáadott cukortartalom a kész lekvárokban
- lehetőleg ne tartalmazzanak tartósítószernek nevezett anyagot (a cukor és citromsav is tartósít, de ezeket nem nevezzük tartósítószereknek).
Fentiekből az következik, ha minőségi lekvárra vágysz:
- magad főzöd vagy
- manufaktúráktól vásárolod.
Lekvárok főzése – válaszok
Ezek után nézzük meg a megválaszolandó kérdéseket:
Fontos lehet-e az otthoni lekvárfőzés?
Ez attól függ, milyen és mennyi lekvárt használsz évente. Ha csak néhány kisebb üveggel, akkor nem fontos, mivel kaphatsz már jó minőségű lekvárokat, igaz nagyon borsos áron – lásd később, hogy mennyiért.
Van-e helyed a tároláshoz?
A hely egy fontos kérdés, mert ha csak kamra-szekrényed van, a tárolás gondot fog jelenteni: elkészültek a lekvárok és nem lesz hova tenned. Ezért befőzés előtt fel kell mérned, mennyi helyed van. Ha kevés a hely, akkor csak néhány üveg lekvárt készíts – a kedvencekből vagy vásárolj készen jó minőségű lekvárt.
Lesz-e időd rá?
Ez nem egy komoly kérdés. Ha egyszerre 1-2 kg gyümölcsben gondolkodsz, szinte főzés közben megoldhatod, ha tudsz vigyázni a kellő tisztaságra.
Rá tudsz-e szánni pénzt?
Ha a lekvárfőzésnél ez a kérdés felmerül, akkor készíts lekvárt olyan gyümölcsökből, amelyek a kertedben megteremnek, vagy főzz be akkor, amikor a gyümölcsök a legolcsóbbak, esetleg – akár gyerekekkel is jó kirándulás lehet – szedd magad. Egyrészt vannak olyan gyümölcsösök, ahol fél áron megkapod, másrészt szeder fáról és bokorról akár ingyen is hozzájuthatsz. Ne akarj 2000 Ft-os áfonyából lekvárt főzni. Helyettesíthető szeder-lekvárral.
Megéri-e a lekvárok főzése?
Ez attól függ, milyen és mennyi lekvárt használsz el évente. Tételezzük fel, hogy átlagosan (reggelikhez, süteménybe, palacsintába, túrógombóchoz, fánkhoz, stb.) elhasználsz hetente 300 g-ot (azaz egy kis üveg lekvárt). Ez évente 15 kg lekvárt jelent.
Ha a lekvárfőzést választod: 1 kg nem túl sűrű lekvár ára 600 és 1200 Ft között van (ha a kertben terem, vagy ajándékba kapod a gyümölcsöt, akkor még ennyi sem (az üvegeket összegyűjtheted és újra felhasználhatod). Ez még akkor is igaz, ha fűszeres lekvárt készítesz, hiszen 1 kg gyümölcshöz 4-6 mokkás kanálnyi szárított, porított fűszer kell. Legyen az ár átlagosan 1000 Ft
Ha manufaktúrában, házias módszerekkel készített lekvárt vásárolsz, ugyancsak ki kell nyitnod a pénztárcádat, mert átlagosan 1 kg lekvárért 3500 – 4800 Ft közötti pénzt is kiadhatsz . Legyen átlagosan 4000 Ft.
Számoljunk az átlag árakkal, akkor házi befőzés esetén 15 kg lekváron 3000 x 15 = 45000 forintot fogsz megtakarítani (a német nyelvből átvett szóval: spórolni). Nem számoltam a futár (1000 Ft/csomag) vagy posta költséget (1980 Ft/csomag), ha nincs lehetőséged személyes átvételre
Gondolkodhatsz rajta, hogy mire költenéd.
Van-e gyakorlatod a lekvárfőzésben?
Ebben segítségedre lehetek.
Információkat itt találsz:
Középhaladó online befőző tanfolyam
Haladó online befőző tanfolyam
A lekvár-árak forrásai:
Képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások