Tócsni: reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készült húsmentes étel. Jellegzetes fűszerei a só, bors és a fokhagyma. Lehet önálló étel, de főzelék feltét is.

Tócsni tálalva

Tócsni készítése

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

12 db kisebb lepényhez

  • 80 dkg krumpli
  • 5  evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • fűszerek: 3 – 4 gerezd fokhagyma, só, bors

Bevásárlólista

  • 80 dkg krumpli
  • 1 db tojás

Emlékeztető: liszt, fokhagyma, bors

Előkészítés:

  • A krumplit lereszeled (gyorsan dolgozz, mert hamar megfeketedik).
  • A fokhagymát felaprítod, vagy fokhagymapréssel a krumplira nyomod.

Tócsni készítése:

  • Az előkészített anyagokra ráütöd a tojást,  rászórod a lisztet (kanalanként, mert lehet,  hogy kevesebb is elég), és összekevered. Olyan massza lesz, ami kanalazható, de ne is legyen nagyon folyékony.
  • Egy edényben felteszel kevés zsiradékot melegedni. Amikor felforrósodott, kanalanként beleteszed a masszát, tetejét kicsit ellapítod (innen eredhet a lapcsánka név), majd mindkét oldalán megsütöd.

 

Tócsni sütés előtt

 

Tócsni sütése

Elkészítési idő:

  • Krumpli tisztítása, lereszelése: 20 perc
  • Tócsni alap összekeverése: 5 perc
  • Sütés kétszerre: 15 perc

Összesen: 40 perc

Változatok:

A masszába keverhető:

  • reszelt alma (ilyenkor a fokhagyma természetesen kimarad, helyette lehet szerecsendiót a masszába tenni)
  • apróra vágott gomba
  • apróra vágott, előzőleg megpárolt hús
  • más fűszerek (kakukkfű, tárkony, petrezselyem más ízvilágot eredményeznek)

Tócsni tálalása

Önálló ételként

  • zöldségekkel
  • tejföllel, sajttal
  • párolt parajjal és tükörtojással
Tócsni színes zöldségekkel

Tócsni tálalva

 

Kiegészítő ételként

  • párolt húsok mellé
  • főzelék feltétként (parajfőzelékre, zöldbab főzelékre, zöldborsó főzelékre, saláta főzelékre)
  • pörkölt mellé
  • mártásokkal (például paradicsom mártással, vagy tejszínes snidling mártással.

 

A tócsniról:

Nemzetközi népi étel, amely reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készül fűszerek hozzáadásával. Jellegzetes fűszerei a fokhagyma, só és bors. Vidékenként is másképp nevezik. Azon egyszerű ételek egyike, amelyek régebben a vidéki háztartásokban gyakran készültek, mert rendszerint minden volt hozzá otthon, még a legszegényebb időkben és a legszegényebb háztartásokban is.

A  legismertebb elnevezések:

  • tócsni
  • tócsi
  • cicege
  • lapcsánka
  • macok
  • rösztike
  • krumplimálé
  • krumpliprósza
  • továbbiak

(Forrás: Wikipedia)

Készülhet:

A fenti ételekben a krumpli helyett az említett zöldségek vannak.

Van még:

Ezekben az ételekben a zöldségek a tócsni krumplis változatában adalékként szerepelnek.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.