Hasábburgonya: nemzetünk egyik legkedveltebb körete – ha nem is otthon készítve, hanem a „Mekiben”. Ha otthon készíted, tiszta olajban, tettél valamit az egészségedért.
Hasábburgonya elkészítése
Elkészítési idő: 30 perc
Hasábburgonya hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 5 dl étolaj (vagy olyan zsiradék, amiben ilyesmit sütni szoktál)
- só
Bevásárlólista
- 1 kg burgonya
Emlékeztető: étolaj (legalább fél liter), só
Hasábburgonya készítés
- A burgonyákat hámozd meg és öblítsd le.
- Ha van olajsütőd, használd azt a leírás szerint. Ha nincs, serpenyőben vagy lábasban is megsütheted. Tedd fel az olajat alacsony fokozaton melegedni, hogy mikor készen vagy a szeleteléssel, kezdhesd a sütést. Közben azért figyelj arra, nehogy túlmelegedjen.
- Végezd el a szeletelést. Ha van burgonya szeletelőd, vágd fel azzal. Ha nincs, az sem baj. Most mutatok egy olyan módszert, amellyel kis ügyességgel percek alatt feldarabolhatsz egy kiló krumplit.
- Fogj egy krumplit a bal kezedbe úgy, hogy ujjaidat a két oldalán tartod. Vágj hosszában olyan vastag csíkokat, amilyen méretűre szeretnéd a hasábokat.
- Fordítsd a krumplit a másik oldalára. Támaszd meg a két ujjaddal a két oldalát. Végezd el a szeletelést ezen az oldalon is. A végeredmény: majdnem egyforma hasábok. Ha nem is egészen azok, senki sem fogja észrevenni.
- Mielőtt betennél egy adagot a forró olajba, próbáld ki egy kis darab krumplival, hogy elég meleg-e. Ha igen, kezdheted a sütést. Annyi krumplit tegyél bele, hogy egymást ne fedjék. Ne kevergesd. Ha esetleg kicsit letapadt az aljára, az nem olyan nagy baj, a sütés végén el fog mozdulni. Kevergetés helyett időnként rázogasd meg kicsit a serpenyőt vagy lábost, de csak annyira, hogy az olaj ne spricceljen ki.
- Amikor a krumplik megsültek, szedd ki lyukas kanállal vagy szűrőkanállal és tedd egy papírtörlővel kibélelt tálba. A papír le fogja szívni a fölösleges olajat. Egy másik papírdarabot a tetejére borítva szintén eltávolíthatod az olaj egy részét, hogy minél kevesebb maradjon rajta.
Elkészítési idő:
- krumpli tisztítása: 5 perc
- szeletelés: 5 perc (lehet, hogy először kézzel tovább tart)
- sütés 2 adagban: 20 perc
Összesen: 30 perc
Megjegyzések:
- A fenti szeletelési módszert akkor is alkalmazhatod, ha olajsütőben sütöd.
- Sót ne tégy rá, csak evés előtt kell megsózni, mert különben összeesik.
Tálalás
Tetszés szerint tálalhatod húsokhoz, halakhoz, vagy akár zöldségekhez is. Itt a képeken ugyan rántott hússal és hallal látod, de én két főá részére készítettem, és kis mennyiségben egyszerre lehet két edényben sütni. 4 főre úgy készíteni, hogy minden friss legyen, elég nehéz, ezért gondold át, hogy mi lehet a jó megoldás. (Sült húshoz is finom.)
Rántott halhoz is adhatod köretként.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások