Spárgás rizottó: spárgaszezonban szint kötelező elkészíteni. Ha nem készítettél még rizottót, akkor nagyon figyelmesen olvasd el a receptet, mert ez nem spárgás rizs!
Spárgás rizottó
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 30 dkg rizottó rizs (Arborio, Carnaroli; közönséges rizsből bele se kezdj, mert nem fog sikerülni!) – lehet, hogy neked 40 dkg kell 4 személyre!)
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1,5 dl fehér bor
- 1,5 liter csirke alaplé (húsleves is lehet)
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma (feltételesen)
- 8 dkg vaj
- 5 dkg parmezán sajt
- fűszerek: só, bors
- Hozzáadott alkotó: egy csomag spárga
- fél csokor petrezselyem (feltételes)
Bevásárlólista
- 0,5 vagy 1 kg rizottó rizs (Arborio, Carnaroli) – ebből majd másra is jut – konyhakészre csomagoltak
- 1 fej hagyma
- 10 dkg vaj
- 5 dkg parmezán sajt
- 2 db csirkecomb (ha van kicsontozott, kevesebbet kell dolgoznod)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: olíva olaj, fehér bor (1,5 dl), csirke alaplé (1,5 l), vagy húsleves, fokhagyma, só, bors
Előkészítés
- A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet felaprítod.
- A parmezánt lereszeled.
- Az alaplét felmelegíted.
- A spárgát megtisztítod, megpárolod (először a szárakat, majd a fejeket már csak akkor, amikor a szárak már megpuhultak. Tedd hideg vízbe, hogy a színe megmaradjon.
Spárgás rizottó készítése
- Az olajon megfuttatod a hagymát és a fokhagymát egy lábosban vagy serpenyőben (legyen lefedhető). Egy percig hagyd csak párolódni, mert a rizs hozzáadása után, avval együtt párolódik tovább. (Ha nem ezt teszed, a hagyma barnára pirulhat – nálam ez meg is történt!)
- Hozzáadod a rizst. Összekevered a hagymával és fél-üvegesre párolod. (Csak a széle legyen üveges.) Ez néhány percet fog igénybe venni.
- Ráöntöd a bort. Ez nagyon gyorsan elpárolog róla. Ez nem baj, mert csak az aromájára van szükség, nem az alkohol tartalmára.
- Hozzáadsz annyi előmelegített alaplét, hogy a rizst elfedje.
- A folyadék egy része elpárolog róla. Hogy ne ez történjen, hanem a rizs vegye fel az alaplét, én lefedem. Ezt addig ismételd, amíg az alaplé elfogy. Ha ez megtörtént és a rizs még számodra nem elég puha, akkor víz hozzáadásával tovább párolhatod. (Ha több alaplé kerül bele, lehet, hogy túl sós lesz.) A rizst az olaszok a tésztához hasonlóan fog-keményre párolják. Irányadó a csomagoláson feltüntetett főzési idő. Én egy kicsit puhábbra szoktam párolni. Ilyenkor azonban vigyázni kell arra, hogy ne legyen túl puha.
- Ráteszed a vajat és ismét keversz rajta egyet.
- Hozzáadod az előkészített spárgát és összekevered.
- Hozzáadod a parmezán nagy részét (egy kevés a tálaláshoz is kell).
Ismét összekevered. A sajt megolvad, egyenletesen bevonja a rizs-szemeket. Ezzel az étel el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Párolás: 30 perc
- Kiegészítő alkotó és sajt hozzáadása: 5 perc
Összesen: 45 perc
Spárgás rizottó tálalása
A kész rizottót azonnal tálalod. Tetejét reszelt parmezánnal és petrezselyemmel megszórod. Önálló ételként és köretként is megfelelő.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások