Spárgás rizottó: spárgaszezonban szint kötelező elkészíteni. Ha nem készítettél még rizottót, akkor nagyon figyelmesen olvasd el a receptet, mert ez nem spárgás rizs!

Spárgás rizottó

Spárgás rizottó

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 30 dkg rizottó rizs (Arborio, Carnaroli; közönséges rizsből bele se kezdj, mert nem fog sikerülni!) – lehet, hogy neked 40 dkg kell 4 személyre!)
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 1,5 dl fehér bor
  • 1,5 liter csirke alaplé (húsleves is lehet)
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (feltételesen)
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán sajt
  • fűszerek: só, bors
  • Hozzáadott alkotó: egy csomag spárga
  • fél csokor petrezselyem (feltételes)

Bevásárlólista

  • 0,5 vagy 1 kg rizottó rizs (Arborio, Carnaroli) – ebből majd másra is jut – konyhakészre csomagoltak
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 2 db csirkecomb (ha van kicsontozott, kevesebbet kell dolgoznod)
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: olíva olaj, fehér bor (1,5 dl), csirke alaplé (1,5 l), vagy húsleves, fokhagyma, só, bors

Előkészítés

  • A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet felaprítod.
  • A parmezánt lereszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

  • Az alaplét felmelegíted.
  • A spárgát megtisztítod, megpárolod (először a szárakat, majd a fejeket már csak akkor, amikor a szárak már megpuhultak. Tedd hideg vízbe, hogy a színe megmaradjon.
    Párolt spárga

    Párolt spárga

    Spárga szárak párolása

    Spárga szárak párolása

    Spárga-fejek hozzáadása

    Spárga-fejek hozzáadása

Spárgás rizottó készítése

  1. Az olajon megfuttatod a hagymát és a fokhagymát egy lábosban vagy serpenyőben (legyen lefedhető). Egy percig hagyd csak párolódni, mert a rizs hozzáadása után, avval együtt párolódik tovább. (Ha nem ezt teszed, a hagyma barnára pirulhat – nálam ez meg  is történt!)

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Hozzáadod a rizst. Összekevered a hagymával és fél-üvegesre párolod. (Csak a széle legyen üveges.) Ez néhány percet fog igénybe venni.
  3. Ráöntöd a bort. Ez nagyon gyorsan elpárolog róla. Ez nem baj, mert csak az aromájára van szükség, nem az alkohol tartalmára.

    Borral

    Borral

  4. Hozzáadsz annyi előmelegített alaplét, hogy a rizst elfedje.
  5. A folyadék  egy része elpárolog róla. Hogy ne ez történjen, hanem a rizs vegye fel az alaplét, én lefedem. Ezt addig ismételd, amíg az alaplé elfogy. Ha ez megtörtént és a rizs még számodra nem elég puha, akkor víz hozzáadásával tovább párolhatod. (Ha több alaplé kerül bele, lehet, hogy túl sós lesz.) A rizst az olaszok a tésztához hasonlóan fog-keményre  párolják. Irányadó a csomagoláson feltüntetett főzési idő. Én egy kicsit puhábbra szoktam párolni. Ilyenkor azonban vigyázni kell arra, hogy ne legyen túl puha.

    Rizs párolva

    Rizs párolva

  6. Ráteszed a vajat és ismét keversz rajta egyet.

    Vaj és sajt hozzákeverése

    Vaj és sajt hozzákeverése

  7. Hozzáadod az előkészített spárgát és összekevered.
  8. Hozzáadod  a parmezán nagy részét (egy kevés a tálaláshoz is kell).

Ismét összekevered. A sajt megolvad, egyenletesen bevonja a rizs-szemeket. Ezzel az étel el is készült.

Spárgás rizottó készen

Spárgás rizottó készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Párolás: 30 perc
  • Kiegészítő alkotó és sajt hozzáadása: 5 perc

Összesen: 45 perc

Spárgás rizottó tálalása

A kész rizottót azonnal tálalod. Tetejét reszelt parmezánnal és petrezselyemmel megszórod. Önálló ételként és köretként is megfelelő.

Spárgás rizottó tálalva 1

Spárgás rizottó tálalva 1

Spárgás rizottó tálalva 2

Spárgás rizottó tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa