Zöldborsós sertés szűzpecsenye: az én gyerekkoromban elég divatos étel volt. Manapság már inkább másképp készítik el a sertés csúcsminőségű húsát, pedig ez is nagyon finom.

Zöldborsós sertés szűzpecsenye

Zöldborsós sertés szűzpecsenye

Elkészítési idő: 20 perc (hasábburgonyával 30 perc)

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 1/2 sertés szűzpecsenye
  • 20 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 kiskanál sertés- vagy baromfizsír
  • 2 dkg vaj
  • fűszerek: só, frissen őrölt bors

Megjegyzés:

  • Ha 4 adagot készítesz, használd el az egész szűzpecsenyét és párolj hozzá kétszeres mennyiségű zöldborsót.

Bevásárlólista

  • 1 db sertés szűzpecsenye (a másik feléből más fog készülni)

    Sertés szűzpecsenye

    Sertés szűzpecsenye

  • 1 db 450 g-os mirelit zöldborsó (nem lesz az egészre szükség)

Emlékeztető: só, bors, sertés- vagy baromfizsír, vaj

Előkészítés

  • A húst felszeleteled. A feléből ügyesen szeletelve 4 szelet lesz.

    Hús szeletek

  • Gyengén kiklopfolod.
  • Mindkét oldalát megsózod, megborsozod.

    Hús szeletek fűszerezve

    Hús szeletek fűszerezve

  • A mirelit zödborsót néhány percre langyos vízbe teszed, hogy szobahőfokra melegedjen, majd egy szűrőkanálon leszűröd és a vizet lecsepegteted.

Zöldborsós sertés szűzpecsenye készítése

  1. A sertés- vagy baromfizsírt egy nagyobb serpenyőben felolvasztod és felforrósítod.
  2. Beleteszed a hússzeleteket és először az egyik, majd a másik oldalán elősütöd.
    Hús sütése 1

    Hús sütése 1

    Hús sütése 2

    Hús sütése 2

  3. Kevés vízzel néhány percig párolod. (Nagyon gyorsan megpuhul.)
  4. Hozzáteszed a zöldborsót, kevés sót hintesz rá és együtt párolod még egy-két percig.

    Párolás zöldborsóval

    Párolás zöldborsóval

  5. A sütés végén ráteszed a vajat, és ha megolvadt, összekeverd a hússal és a zöldborsóval

    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

  6. Ezzel az étel el is készült.

Megjegyzések:

  • A mirelit zöldborsó előfőzött, így – amit felmelegszik – szinte azonnal puha is lesz. Felhasználásnál vedd ezt figyelembe. Előfordulhat azonban bizonyos mirelit termékeknél, hogy néhány perc párolásra lesz szükség.
  • Készíthetsz még hozzá kevés hasáb-burgonyát. Ha ezt teszed, a burgonya tisztításával, szeletelésével és sütésével kezd a munkát, mert amíg sül, a többivel is elkészülsz. Ez az elkészítési időt kb. 10 perccel meg fogja növelni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Sütés, párolás: 15 perc

Összesen: 20 perc

Zöldborsós sertés szűzpecsenye tálalása

A zöldborsót és a húst tányérokra szeded. A hasábburgonyát mellé rendezed, vagy akár a tetejére is szórhatod.

Zöldborsós sertés szűzpecsenye tálalva 1

Zöldborsós sertés szűzpecsenye tálalva 1

Zöldborsós sertés szűzpecsenye tálalva 2

Zöldborsós sertés szűzpecsenye tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa