Karfiolos spagetti: sült karfiollal, hagymával, fokhagymával, pirított magokkal, petrezselyemmel. Nem is gondolnád, hogy hogy milyen jó lett. Szenzációs vegetáriánus tésztaétel.
Karfiolos spagetti
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 fej közepes méretű karfiol
- 20 dkg spagetti (nagy étvágyúaknak 30 dkg)
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db kis csípős piros paprika
- 1 csomó petrezselyem
- 5 dkg mandula vagy más mag (dió, napraforgó, földimogyoró)
- só, frissen őrölt bors
Bevásárlólista
- 1 fej közepes méretű karfiol
- 20 dkg spagetti (ha van tésztagéped, otthon is elkészítheted)
- 1 evőkanál só
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db kis csípős piros paprika
- 1 csomó petrezselyem
- 10 dkg mag (dió, napraforgó, földimogyoró, mandula)
- só, frissen őrölt bors
Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, só, bors, ha otthon készíted a tésztát, akkor még liszt és tojás
Előkészítés
- A karfiolt kis rózsákra szeded. Az esetleges hibás részeket kivágod. Leöblíted.
- A hagymát apróra vágod.
- A fokhagymát és a csípős paprikát vékony szeletekre vágod.
- A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.
Karfiolos spagetti készítése
- Az apróra vágott hagymát és egy kis fej csípős paprika feldarabolt, mag nélküli részt megpirítasz 1 evőkanál olíva olajon.
- Az utolsó percben a fokhagymát is hozzá teszed, de ezzel már legfeljebb egy percet pirítod tovább ( a fokhagyma hosszabb pirításál megkeseredik).
- Félreteszed. Erre fogod majd a spagettit kiszedni.
- A tészta kifőzővizéhez 1 teáskanál sót adsz és felteszed forralni.
- A rózsákra szedett karfiolt is olajon pirítod egy akkor serpenyőben, hogy a karfiol rózsák ne kerüljenek egymásra. Pirítás közben kissé megsózod.
- A magokat egy kisebb serpenyőben szárazon pirítod meg. A mandula nem volt a legjobb választás, mert ledobta a héját, és ez némi veszteséget okozott. Használj inkább héj nélküli pirított földimogyorót, vagy tisztított napraforgómagot.
- Amikor a kifőzővíz forr, beleteszed a spagettit és megfőzöd. Van, aki fogkeményen szereti, én jobban kedvelem egy kicsit puhábban, de nem szétfőtten.
- Amikor a tészta kifőtt, összekevered a hagymás alappal. (Sajnos, ez a kép valahogy kimaradt.) Ezzel az étel elkészült, mert a karfiolt, a petrezselymet és a magokat tálaláskor jobb rátenni.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Karfiol és magok pirítása: 10 perc
- Tészta kifőzése, alapba forgatása: 10 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 35 perc
Karfiolos spagetti tálalása
A tésztát tányérokra teszed. A karfiol rózsákat a tetejére rakod, majd megszórod vágott petrezselyemmel és a pirított magokkal.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások