Karfiolos spagetti: sült karfiollal, hagymával, fokhagymával, pirított magokkal, petrezselyemmel. Nem is gondolnád, hogy hogy milyen jó lett. Szenzációs vegetáriánus tésztaétel.

Karfiolos spagetti

Karfiolos spagetti

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 fej közepes méretű karfiol
  • 20 dkg spagetti (nagy étvágyúaknak 30 dkg)
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db kis csípős piros paprika
  • 1 csomó petrezselyem
  • 5 dkg mandula vagy más mag (dió, napraforgó, földimogyoró)
  • só, frissen őrölt bors

Bevásárlólista

  • 1 fej közepes méretű karfiol
  • 20 dkg spagetti (ha van tésztagéped, otthon is elkészítheted)
  • 1 evőkanál só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db kis csípős piros paprika
  • 1 csomó petrezselyem
  • 10 dkg mag (dió, napraforgó, földimogyoró, mandula)
  • só, frissen őrölt bors

Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, só, bors, ha otthon készíted a tésztát, akkor még liszt és tojás

Előkészítés

  • A karfiolt kis rózsákra szeded. Az esetleges hibás részeket kivágod. Leöblíted.
  • A hagymát apróra vágod.
  • A fokhagymát és a csípős paprikát vékony szeletekre vágod.
  • A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.

Karfiolos spagetti készítése

  1. Az apróra vágott hagymát és egy kis fej csípős paprika  feldarabolt, mag nélküli részt megpirítasz 1 evőkanál olíva olajon.
  2. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzá teszed, de ezzel már legfeljebb egy percet pirítod tovább ( a fokhagyma hosszabb pirításál megkeseredik).
  3. Félreteszed. Erre fogod majd a spagettit kiszedni.

    Hagyma, fokhagyma, csípős paprika párolása

    Hagyma, fokhagyma, csípős paprika párolása

  4. A tészta kifőzővizéhez 1 teáskanál sót adsz és felteszed forralni.
  5. A rózsákra szedett karfiolt is olajon pirítod egy akkor serpenyőben, hogy a karfiol rózsák ne kerüljenek egymásra. Pirítás közben kissé megsózod.
    Karfiol rózsák

    Karfiol rózsák

    Karfiol rózsák pirítása

    Karfiol rózsák pirítása

  6. A magokat egy kisebb serpenyőben szárazon pirítod meg. A mandula nem volt a legjobb választás, mert ledobta a héját, és ez némi veszteséget okozott. Használj inkább héj nélküli pirított földimogyorót, vagy tisztított napraforgómagot.
  7. Amikor a kifőzővíz forr, beleteszed a spagettit és megfőzöd. Van, aki fogkeményen szereti, én jobban kedvelem egy kicsit puhábban, de nem szétfőtten.

    Spagetti kifőzése

    Spagetti kifőzése

  8. Amikor a tészta kifőtt, összekevered a hagymás alappal. (Sajnos, ez a kép valahogy kimaradt.) Ezzel az étel elkészült, mert a karfiolt, a petrezselymet és a magokat tálaláskor jobb rátenni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Karfiol és magok pirítása: 10 perc
  • Tészta kifőzése, alapba forgatása: 10 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 35 perc

Karfiolos spagetti tálalása

A tésztát tányérokra teszed. A karfiol rózsákat a tetejére rakod, majd megszórod vágott petrezselyemmel és a pirított magokkal.

Karfiolos spagetti tálalva 1

Karfiolos spagetti tálalva 1

Karfiolos spagetti tálalva 2

Karfiolos spagetti tálalva 2

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa