Savanyúkáposzta leves: a korhely leves zöldséges változata. Más ízvilág, már csak azért is, mert a savanykás íz mellett tárkonnyal is van fűszerezve
Savanyúkáposzta leves
Savanyúkáposzta leves
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 db közepes hagyma
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 4 dl füstölt hús főzőlé (ha nincs, akkor víz és só is kell)
- 4 dl zöldség főzőlé (a blansírozott zöldség leve)
- 2 pár debreceni
- 1,5 dl tejföl
- 2 lapos evőkanál liszt (ha hígabbra szeretnéd, egy is elég lesz)
- 1 kiskanál szárított tárkony, 1 kiskanál őrölt bors, feltételesen 1 kiskanál köménymag vagy őrölt kömény
Bevásárlólista
- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 db közepes hagyma
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 kis pohár tejföl
- 2 pár debreceni
Emlékeztető: sertészsír, liszt, tárkony, őrölt bors, feltételesen darabos vagy őrölt kömény
Előkészítés
- A hagymát felaprítod.
- A zöldségeket megtisztítod és vékony csíkokra vágod.
Szálasra vágott zöldségek
- A savanyú káposztát megkóstolod, ha nagyon savanyú, akkor átmosod és kicsavarod, majd felaprítod.
Felaprított savanyú káposzta
- A debrecenit vízzel lemosod és a héját lehúzod, majd karikákra vágod.
Karikára vágott debreceni
Savanyúkáposzta leves készítése
- Az apróra vágott hagymát a zsíron megforgatod, hozzáadod a csíkokra vágott zöldségek felét és kevés vízzel félpuhára párolod.
Hagyma és zöldségek párolása 1
Hagyma és zödségek párolása 2
- Közben a zöldségek másik felét 4 dl forró vízbe téve néhány percig blansírozod, majd hideg vízbe kiszeded.
Blansírozott zödségek
- Hozzáadod a savanyú káposztát és a zöldségekkel együtt puhára párolod.
Savanyú káposzta hozzáadása
- Fűszerezd 1 mokkáskanálnyi őrölt borssal. Ha vízzel fogod felengedni, akkor adj hozzá egy lapos kiskanál köményt.
- Felengeded a zöldségek főzőlevével és hozzáadod a füstölt hús főzőlevét is. Ha ez nincs, akkor használj vizet, viszont ez esetben a lét mgkóstolva meg kell sóznod ízlésed szerint.
Párolt levesalap felengedése
- Tejföllel és liszttel behabrod.
- Hozzáadod a debrecenit, a blansírozott zöldségeket, a tárkonyt.
- Felforralod és ezzel a leves elkészült.
Savanyúkáposzta leves készen
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Leves-alap elkészítése: 35 perc
- Befejező munkák: 10 perc
Összesen: 60 perc
Savanyú káposzta leves tálalása
Az elkészült levest forrón tálalhatod.
Savanyúkáposzta leves tálalva
Zöldség nélküli káposzta levest: korhely levest itt találsz.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások