Savanyúkáposzta leves: a korhely leves zöldséges változata. Más ízvilág, már csak azért is, mert a savanykás íz mellett tárkonnyal is van fűszerezve

Savanyúkáposzta leves

Savanyúkáposzta leves

Savanyúkáposzta leves

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 4 dl füstölt hús főzőlé (ha nincs, akkor víz és só is kell)
  • 4 dl zöldség főzőlé (a blansírozott zöldség leve)
  • 2 pár debreceni
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 lapos evőkanál liszt (ha hígabbra szeretnéd, egy is elég lesz)
  • 1 kiskanál szárított tárkony, 1 kiskanál őrölt bors, feltételesen 1 kiskanál köménymag vagy őrölt kömény

Bevásárlólista

  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 pár debreceni

Emlékeztető: sertészsír, liszt, tárkony, őrölt bors, feltételesen darabos vagy őrölt kömény

Előkészítés

  • A hagymát felaprítod.
  • A zöldségeket megtisztítod és vékony csíkokra vágod.

    Szálasra vágott zöldségek

    Szálasra vágott zöldségek

  • A savanyú káposztát megkóstolod, ha nagyon savanyú, akkor átmosod és kicsavarod, majd felaprítod.

    Felaprított savanyú káposzta

    Felaprított savanyú káposzta

  • A debrecenit vízzel lemosod és a héját lehúzod, majd karikákra vágod.

    Karikára vágott debreceni

    Karikára vágott debreceni

Savanyúkáposzta leves készítése

  1. Az apróra vágott hagymát a zsíron megforgatod, hozzáadod a csíkokra vágott zöldségek felét és kevés vízzel félpuhára párolod.
    Hagyma és zöldségek párolása 1

    Hagyma és zöldségek párolása 1

    Hagyma és zödségek párolása 2

    Hagyma és zödségek párolása 2

  2. Közben a zöldségek másik felét 4 dl forró vízbe téve néhány percig blansírozod, majd hideg vízbe kiszeded.

    Blansírozott zödségek

    Blansírozott zödségek

  3. Hozzáadod a savanyú káposztát és a zöldségekkel együtt puhára párolod.

    Savanyú káposzta hozzáadása

    Savanyú káposzta hozzáadása

  4. Fűszerezd 1 mokkáskanálnyi őrölt borssal. Ha vízzel fogod felengedni, akkor adj hozzá egy lapos kiskanál köményt.
  5. Felengeded a zöldségek főzőlevével és hozzáadod a füstölt hús főzőlevét is. Ha ez nincs, akkor használj vizet, viszont ez esetben a lét mgkóstolva meg kell sóznod ízlésed szerint.

    Párolt levesalap felengedése

    Párolt levesalap felengedése

  6. Tejföllel és liszttel behabrod.
  7. Hozzáadod a debrecenit, a blansírozott zöldségeket, a tárkonyt.
  8. Felforralod és ezzel a leves elkészült.

    Savanyúkáposzta leves készen

    Savanyúkáposzta leves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Leves-alap elkészítése: 35 perc
  • Befejező munkák: 10 perc

Összesen: 60 perc

Savanyú káposzta leves tálalása

Az elkészült levest forrón tálalhatod.

Savanyúkáposzta leves tálalva

Savanyúkáposzta leves tálalva

Zöldség nélküli káposzta levest: korhely levest itt találsz.

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa