Zöldborsós raguleves: ez egy kármentő leves, mivel maradék húslevesből és a benne főtt húsból készült, emiatt aztán filléres leves lett.

Zöldborsós raguleves

Zöldborsós raguleves

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 25 dkg mirelit vagy friss, kifejtett zöldborsó
  • 25 dkg főtt hús
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 evőkanál baromfizsír, vagy napraforgó olaj
  • 0,6 liter hús alaplé
  • 0,4 liter víz
  • 5 dkg száraz levestészta
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem

Megjegyzés:

Mi van, ha nincs maradék?

  • Ezt a levest elkészítheted friss hús felhasználásával is. Ez esetben először a húst kell a zsíron átforgatni és puhára párolni. Utána jönnek a zöldségek, majd a zöldborsó.
  • Vízzel is elkészítheted (ilyenkor a hús és a zöldségek adják a jó ízt).

Bevásárlólista

  • 25 dkg mirelit vagy friss, kifejtett zöldborsó
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 20 dkg száraz levestészta
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, napraforgó olaj, só

Előkészítés

  •  A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítod és kis kockákra vágod.
  • A húsban levő nagyobb részeket feldarabolod.
  • A petrezselymet apróra vágod.

Zöldborsós raguleves készítése

  1. A felkockázott sárgarépátés fehérrépát a zsiradékon megpárolod, megpirítod, hogy a sárgarépa szép sárga színe a zsírt (olajat) és később a levest is megszínezze.
    Sárgarépa és fehérrépa párolás, pirítás 1

    Sárgarépa és fehérrépa párolás, pirítás 1

    Sárgarépa és fehérrépa párolás, pirítás 2

    Sárgarépa és fehérrépa párolás, pirítás 2

  2. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadod a zöldborsót, néhány csipet sót is adsz hozzá és kevés vízzel addig párolod, amíg a zöldborsó is puha lesz.

    Zöldborsó hozzáadása

    Zöldborsó hozzáadása

  3. A levestészta főzővizet felteszed melegedni.
  4. A ragu alapot liszttel megszórod, összekevered.

    Liszt szórás

    Liszt szórás

  5. Hozzáadod a húst, a húslevest a vizet és a petrezselyemzöldet. Ha szükséges, megsózod.

    Leves felengedve alaplével és vízzel

    Leves felengedve alaplével és vízzel

  6. Az egészet felforralod.

    Leves felforralva

    Leves felforralva

  7. Ezzel a leves el is készült.

    Zöldborsós raguleves készen

    Zöldborsós raguleves készen

  8. A közben felforrt vízben megfőzöd a levestésztát.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Zöldségek párolása: 20 perc
  • Sűrítés, felengedés, felforralás: 10 perc

Összesen: 40 perc

Megjegyzés:

  • Ha friss húsból készül, akkor a hús fajtájától függően 60 – 80 perc

Zöldborsós raguleves tálalása

A levest tányérokba mered. A levestésztát csak tálalásnál teszed a levesbe.

Zöldborsós raguleves tálalva 1

Zöldborsós raguleves tálalva 1

Zöldborsós raguleves tálalva 2

Zöldborsós raguleves tálalva 2

Zöldborsólevest itt találsz.

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa