Zöldborsós raguleves: ez egy kármentő leves, mivel maradék húslevesből és a benne főtt húsból készült, emiatt aztán filléres leves lett.
Zöldborsós raguleves
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 25 dkg mirelit vagy friss, kifejtett zöldborsó
- 25 dkg főtt hús
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 evőkanál baromfizsír, vagy napraforgó olaj
- 0,6 liter hús alaplé
- 0,4 liter víz
- 5 dkg száraz levestészta
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- só
Megjegyzés:
Mi van, ha nincs maradék?
- Ezt a levest elkészítheted friss hús felhasználásával is. Ez esetben először a húst kell a zsíron átforgatni és puhára párolni. Utána jönnek a zöldségek, majd a zöldborsó.
- Vízzel is elkészítheted (ilyenkor a hús és a zöldségek adják a jó ízt).
Bevásárlólista
- 25 dkg mirelit vagy friss, kifejtett zöldborsó
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 20 dkg száraz levestészta
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, napraforgó olaj, só
Előkészítés
- A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítod és kis kockákra vágod.
- A húsban levő nagyobb részeket feldarabolod.
- A petrezselymet apróra vágod.
Zöldborsós raguleves készítése
- A felkockázott sárgarépátés fehérrépát a zsiradékon megpárolod, megpirítod, hogy a sárgarépa szép sárga színe a zsírt (olajat) és később a levest is megszínezze.
- Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadod a zöldborsót, néhány csipet sót is adsz hozzá és kevés vízzel addig párolod, amíg a zöldborsó is puha lesz.
- A levestészta főzővizet felteszed melegedni.
- A ragu alapot liszttel megszórod, összekevered.
- Hozzáadod a húst, a húslevest a vizet és a petrezselyemzöldet. Ha szükséges, megsózod.
- Az egészet felforralod.
- Ezzel a leves el is készült.
- A közben felforrt vízben megfőzöd a levestésztát.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Zöldségek párolása: 20 perc
- Sűrítés, felengedés, felforralás: 10 perc
Összesen: 40 perc
Megjegyzés:
- Ha friss húsból készül, akkor a hús fajtájától függően 60 – 80 perc
Zöldborsós raguleves tálalása
A levest tányérokba mered. A levestésztát csak tálalásnál teszed a levesbe.
Zöldborsólevest itt találsz.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások