Bodza:látni úton-útfélen: utak mellett, erdők szélén, falusi, sőt városi kertekben is de sajnos, értékeit alig ismerjük. Pedig a természet ingyen kínálja.
A bodza fajtái
Nem egyetlen növény, valójában három fajta létezik:
- fekete bodza: a növény cserje, levelei sötétzöldek, fogazottak, bogyója lilás-fekete
- fürtös bodza: cserje, levelei tojásdad alakúak, bogyója piros, fürtös (ritkán fordul elő)
- földi bodza: magas kóró, levelei vékonyak, lándzsa alakúak, fűrészes szélűek.
A három fajta közül a fekete bodzát, annak is csak a virágát lehet felhasználni. A földi, vagy más néven gyalog bodza mérgező.
Az, amelyet leginkább ismerünk: a fekete fajta. Ez a néha fává növő cserje egész Európában megtalálható. Nálunk látni úton-útfélen: utak mellett, erdők szélén, falusi, sőt városi kertekben is. Rengeteg bodzabokor van az országban és sajnos, értékeit alig ismerjük, pedig a természet ingyen kínálja ezt a sokféle módon felhasználható növényt. A népi gyógyászatban a szegény ember patikája volt, többféle egészségi panaszt kezeltek vele. A hiedelem szerint a rontó erőket is távol tartotta a háztól. Összefoglaltam Neked a legfontosabb felhasználási lehetőségeit.
A fekete bodza
Hasznos anyagai
- vitaminok: A, B és C vitamin (bogyós termésében kétszer annyi van, mint a citrusfélékben)
- ásványi anyagok és nyomelemek: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor.
Káros anyagai
A növénynek csak a virága és a termése hasznos, a többi része mérgező. Ezért felhasználásnál mindkettőt minél rövidebb szárral kell leszedni.
Felhasználása
Virága:
májusban és júniusban lehet szedni
-
citrommal, cukorral kellemes ízű szörp készíthető belőle – sokkal egészségesebb, mint az üdítő italok
-
szárítva tea főzésére alkalmas, amely láz- és köhögéscsillapító, izzasztó, immunrendszer serkentő (megfázás, influenza esetén hasznos) – létezik olyan tea recept is, amely karamelizált cukorral, citrommal és citromsavval készül és 5 nap után pezsgőszerű ital lesz (én ezt még nem próbáltam ki)
-
a virágernyőt palacsintatésztába mártva és kisütve különleges étel .
Bogyótermése:
augusztusban, szeptemberben lehet szedni
-
zselé, lekvár főzésére alkalmas, amely sötétlila színű és nagyon kellemes íze van
-
bor és pálinka készítésére is használták régebben
-
erős színező hatása van, festék készítésére is felhasználták .
Levele:
-
rovarűző hatású
-
komposztban annak érését gyorsítja.
Ha tudsz valamit hozzátenni a leírtakhoz, kérlek, tedd meg!
Forrás: Wikipédia
Bodza képek: saját felvételek
Ha eper lekvárt készítünk és bodza virágot keverünk hozzá,akkor nagyon finom,aromás lekvárt kapunk.
Szia Zsuzsa! Nagyon szeretem a bodzát, és nem engedem a kertem végéből kivágni, de nagyon rossz helyen van. Kihajtott magától tavaly egy kis bodza a közelében, és most végre virágzik. Viszont kissé hónaljszaga van. Ez más bodza? használható? Vagy csak a fekete bodza jó? A virága teljesen ugyanolyan, csak az illata más „árnyalatú” :))
Csak a fekete bodza ehető.A gyalogbodza mérgező.EWz sokkal kisebb,mint a másik,inkább lágyszárú bokor.A virágjában van piros szín is.
Az ehető bodza,hatalmasra nő,a virága csak sárga és fehér,és nagyon jó illata van.
Kedves Andrea!
Akkor a fura illat ellenére is fogyasztható lenne? Mert teljesen ugyanolyan a két bokor, a levele, a kérge, az egész, csak az illat… az összes virágzat, ami azon a bokron van… maradhat a kertemben? nem szeretném kivágni :S
A portokok pirosasak,lilásak és a gyalog bodza áraszt kellemetlen illatot.Ha az illata büdös akkor biztos hogy nem a fekete bodzáról van szó.
A gyalogbodza szára végig zöld nem fásodik el.Ha nem esztek belőle nyugodtan megtarthatod,ha nincs kis gyerek a háznál.Egyébként a fekete bodzának is csak a virága és termése ehető,a többi része mérgező.Szóval ha van kisgyerek,akkor vigyázz,hogy nehogy levelet egyen belőle.
Edrre még nem is gondoltam, de biztosan jó és egy új íz!
Köszönöm.
Köszönöm! a szomszédokkal, öregekkel rájöttünk, hogy csak töményen émelyítő illatú, szerencsére fekete bodza.
Kedvenc bodzacsemegénk a szörp után:
Palacsintatésztába merítve finom ropogós csemege süthető ki vagy palacsintaként, vagy forró, bő olajban, fahéjas porcukorral az édesszájúaknak.
Szia Andi!!
Szegény jó Anyósom /Isten nyugosztalja/olyan bodzaszörpöt főzött, hogy míg élek , nem felejtem el az ízét!!
Érdekes módon, mióta elment,, nem bírom meginni!!
A palacsintatésztában sütött bodza virágot én is imádom.
Zsófi! Abban a szörpben benne volt anyósod szíve-lelke,persze,hogy nem tudod meginni.Én zeneszámokkal vagyok így.Van egy pár,amit soha nem tudok meghallgatni,mióta elment az a személy akire az a szám emlékeztet.
Szia, Zsófi és Andi!
Ez a kapcsolás szerintem fejjben dől el. Fejben lehetne máshoz kötni – ha szeretnétek, de lehet, hogy ez így van jól. Az emélkezés hozzá tartozik az életünkhöz.
Szerencsére Anditól szakszerű választ kaptál. Bevallom, a másik két bodzafajtát csak az irodalomból ismerem – vagy talán nem vettem észre. Azt viszont a leításokból is lehet tudni, hogy még az ehetővel is vigyázni kell, mert csak a virág és a bogyó nem mérgező. Ezt a blogban is írtam.
A virág ételként nekem kicsit idegen, de olyan jókat írtatok a palacsintatésztában sült bodzavirágról, hogy kipróbálom.
Én is szoktam bodza-szörpöt főzni, egész télen azt isszuk. Éppen ma raktam üvegekbe kb. 40 liternyit, amit majd 5 nap múlva kell leszűrni.
A gyalogbodzából Nógrád megyében pálinkát szoktak főzni. Nagyapámnak is volt, nagyon szerette. Mindig az udvaron főzték, mert leginkább erős büdös zokni szaga volt, de a kész pálinkán már nem lehetett érezni. Valószínűleg ezzel a készítési móddal nem volt mérgező, mert sokan itták, és soha semmi bajuk nem volt tőle.
Gratulálok!
Ez ugyan most nagy munka, de számítsd ki, mennyi pénzt takarítasz meg azzal, hogy üdítő helyett ezt fogyasztjátok! Én csak azért nem teszek el nagyobb mennyiséget, mert üdítő helyett vizet iszunk.