Töltött malaccomb: két szép fél kilós darabot találtam a hentesnél, gondoltam, megtöltöm. Utána még jött az ötlet, hogy szalonnába is becsavarom. Nagyon finom lett.

Töltött malaccomb

Töltött malaccomb

Töltött malaccomb

Elkészítési idő: 110 perc

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 2 db 0,5 kg-os malaccomb

    Malaccomb darabok

    Malaccomb darabok

  • 10 szelet vékonyra szelt bacon
  • 2 db zsemle vagy 2 szelet fehér kenyér
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3 teáskanál baramfi- vagy sertészsír
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • Fűszerek: só, bors, majoránna, kakukkfű

Megjegyzés:

  • A hús lehet egy darab is, csak egy kicsit tovább kell majd párolni.

Bevásárlólista

  • 2 db 0,5 kg-os malaccomb
  • 1 csomag vékonyra szelt bacon
  • 2 db zsemle
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír v. olaj, só, bors, majoránna, kakukkfű

Előkészítés

  • A malac darabokat felülről és alulról bevágod úgy, hogy egyben maradjanak és a hús kiteríthető legyen.  Megklopfolod úgy, hogy a vágásoknál keletkezett – kissé vastagabb rész – is kisimuljon. Igy két nagy szelet húsod lesz.

    Húsdarabok kiterítve

    Húsdarabok kiterítve

  • Megszórod mindkét oldalukat frissen őrölt borssal, összehajtod és félre teszed. (Sót most ne tégy rá, mert a sózott hús levet enged és kiszárad.)
  • Megfőzöd az egyik tojást.
  • Amig a tojás fő, felaprítod a hagymát és a petrezselymet.
  • A főtt tojást apróra darabolod. (Ha van tojásszeletelőd, keresztben/hosszában szeletelve gyorsan fog menni.)

Töltelék készítése

A töltelék készítéséről külön is találsz cikket.

  1. A hagymát 1 teáskanál zsíron üvegesre párolod.

    Töltelék készítése 1

    Töltelék készítése 1

  2. A zsemlékre annyi vizet vagy tejet öntesz (0,5 – 1 dl), amennyit felszív és kinyomkodva a hagymára teszed. Hozzáadod a főtt tojást. Villával szétnyomkodod.
    Töltelék készítése 2

    Töltelék készítése 2

    Töltelék készítése 3

    Töltelék készítése 3

    Töltelék készítése 6

    Töltelék készítése 6

  3. Hozzáadod a nyers tojást, és a felaprított petrezselymet.

    Töltelék készítése 5

    Töltelék készítése 5

  4. Összeforgatod.
  5. Hozzáteszel  2 – 3 csipet sót, frissen őrölt borsot, 1 teáskanál majoránnát és egy mokkáskanál kakukkfüvet.
  6.  Addig párolod-pirítod, amíg a massza az edény oldalától elválik. Megkóstolod, és ha szükséges, tovább fűszerezed.

Töltött malaccomb készítése

  1. Kiteríted az egyik hússzeletet, Ha vannak rajta kilógó darabok, azokat levágod és félre teszed.
  2. Mindkét oldalát kissé megsózod.
  3. A töltelék felét a közepére helyezed. Ha túl sok lenne, vegyél le belőle és tedd félre.

    Töltelék elhelyezése

    Töltelék elhelyezése

  4. Hústűvel tűzd össze úgy, hogy a hús a tölteléket bezárja. (Össze is varrhatod.)
  5. Tekerd át négy szelet szalonnával. Azokat is tűzd a húsra.
    Szalonna feltekerése

    Szalonna feltekerése

    Szalonnába tekert malac darabok

    Szalonnába tekert malac darabok

  6. Ugyanígy készítsd el a másik darabot is.
  7. Ha marad töltelék, vagdald össze a levágott húsdarabokat, tedd hozzá és szalonnával beburkolva süssd meg a hús mellett. (Ügyelj arra, hogy majd előbb kell kiszedni, mert gyorsabban megpuhul.)

    Szalonnába tekert malac darabok

    Szalonnába tekert malac darabok

  8. 2 kanál zsírt egy nagyobb lábosban felolvasztasz, megforgatod benne a húsokat és ha van, a töltelékeket is. Fél pohár vizet öntesz rá, fedővel lefeded és addig párolod, amíg a hús puha lesz. Ha van külön párolt tölteléked, az előbb megpuhul és előbb ki kell szedni.

    Párolás után

    Párolás után

  9. Ha minden puha, átrakod egy tepsibe és 170 fokon átsütöd addig (kb. 10 perc), amíg a húsok megpirulnak. Ezzel el is készültél.

    Sütés után

    Sütés után

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Töltelék készítése: 20 perc
  • Húsok megtöltése: 10 perc
  • Elősütés, párolás: 10 perc
  • Párolás: 40 perc
  • Átsütés: 10 perc

Összesen: 110 perc

Töltött malaccomb tálalása

Amíg a hús párolódik és sül, készíts köretként egy salátát. Én kínai kelből, újhagymából és lila hagymából készítettem. A húst a sütés után pihentesd 10 percig, majd jó éles késsel szeleteld fel 3 – 3, vagy akár több darabba.  (Ha marad, hidegen is finom.)

Töltött malaccomb tálalva 1

Töltött malaccomb tálalva 1

Töltött malaccomb tálalva 2

Töltött malaccomb tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa