Töltött malaccomb: két szép fél kilós darabot találtam a hentesnél, gondoltam, megtöltöm. Utána még jött az ötlet, hogy szalonnába is becsavarom. Nagyon finom lett.
Töltött malaccomb
Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók
6 adaghoz
- 2 db 0,5 kg-os malaccomb
- 10 szelet vékonyra szelt bacon
- 2 db zsemle vagy 2 szelet fehér kenyér
- 1 közepes fej hagyma
- 3 teáskanál baramfi- vagy sertészsír
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- Fűszerek: só, bors, majoránna, kakukkfű
Megjegyzés:
- A hús lehet egy darab is, csak egy kicsit tovább kell majd párolni.
Bevásárlólista
- 2 db 0,5 kg-os malaccomb
- 1 csomag vékonyra szelt bacon
- 2 db zsemle
- 1 közepes fej hagyma
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír v. olaj, só, bors, majoránna, kakukkfű
Előkészítés
- A malac darabokat felülről és alulról bevágod úgy, hogy egyben maradjanak és a hús kiteríthető legyen. Megklopfolod úgy, hogy a vágásoknál keletkezett – kissé vastagabb rész – is kisimuljon. Igy két nagy szelet húsod lesz.
- Megszórod mindkét oldalukat frissen őrölt borssal, összehajtod és félre teszed. (Sót most ne tégy rá, mert a sózott hús levet enged és kiszárad.)
- Megfőzöd az egyik tojást.
- Amig a tojás fő, felaprítod a hagymát és a petrezselymet.
- A főtt tojást apróra darabolod. (Ha van tojásszeletelőd, keresztben/hosszában szeletelve gyorsan fog menni.)
Töltelék készítése
A töltelék készítéséről külön is találsz cikket.
- A hagymát 1 teáskanál zsíron üvegesre párolod.
- A zsemlékre annyi vizet vagy tejet öntesz (0,5 – 1 dl), amennyit felszív és kinyomkodva a hagymára teszed. Hozzáadod a főtt tojást. Villával szétnyomkodod.
- Hozzáadod a nyers tojást, és a felaprított petrezselymet.
- Összeforgatod.
- Hozzáteszel 2 – 3 csipet sót, frissen őrölt borsot, 1 teáskanál majoránnát és egy mokkáskanál kakukkfüvet.
- Addig párolod-pirítod, amíg a massza az edény oldalától elválik. Megkóstolod, és ha szükséges, tovább fűszerezed.
Töltött malaccomb készítése
- Kiteríted az egyik hússzeletet, Ha vannak rajta kilógó darabok, azokat levágod és félre teszed.
- Mindkét oldalát kissé megsózod.
- A töltelék felét a közepére helyezed. Ha túl sok lenne, vegyél le belőle és tedd félre.
- Hústűvel tűzd össze úgy, hogy a hús a tölteléket bezárja. (Össze is varrhatod.)
- Tekerd át négy szelet szalonnával. Azokat is tűzd a húsra.
- Ugyanígy készítsd el a másik darabot is.
- Ha marad töltelék, vagdald össze a levágott húsdarabokat, tedd hozzá és szalonnával beburkolva süssd meg a hús mellett. (Ügyelj arra, hogy majd előbb kell kiszedni, mert gyorsabban megpuhul.)
- 2 kanál zsírt egy nagyobb lábosban felolvasztasz, megforgatod benne a húsokat és ha van, a töltelékeket is. Fél pohár vizet öntesz rá, fedővel lefeded és addig párolod, amíg a hús puha lesz. Ha van külön párolt tölteléked, az előbb megpuhul és előbb ki kell szedni.
- Ha minden puha, átrakod egy tepsibe és 170 fokon átsütöd addig (kb. 10 perc), amíg a húsok megpirulnak. Ezzel el is készültél.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Töltelék készítése: 20 perc
- Húsok megtöltése: 10 perc
- Elősütés, párolás: 10 perc
- Párolás: 40 perc
- Átsütés: 10 perc
Összesen: 110 perc
Töltött malaccomb tálalása
Amíg a hús párolódik és sül, készíts köretként egy salátát. Én kínai kelből, újhagymából és lila hagymából készítettem. A húst a sütés után pihentesd 10 percig, majd jó éles késsel szeleteld fel 3 – 3, vagy akár több darabba. (Ha marad, hidegen is finom.)
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások