Szabolcsi töltött káposzta: kreatív étel. A szabolcsiak nagyot alkottak: összerakták a töltött káposzta töltelékét, a lecsót és az édes káposztát. Roppant sikeres kreáció lett belőle.
Szabolcsi töltött káposzta recept
Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 50 perc) – lehet, hogy több lesz.
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 1 kg darált sertéshús (comb, lapocka)
- 1 fej édes káposzta (kb. 1,5 kg)
- 10 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 10 dkg szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db közepes paradicsom
- 3 db zöldpaprika
- 2 kis (70 g-os) sűrített paradicsompüré
- fűszerek: só (ízlés szerint), 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika
Bevásárlólista
- 1 kg darált sertéshús (comb, lapocka)
- 1 fej édes káposzta (kb. 1,5 kg)
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg szalonna
- 3 db közepes paradicsom
- 3 db zöldpaprika
- 2 kis (70 g-os) sűrített paradicsompüré
Emlékeztető: rizs, zsír, fokhagyma, őrölt bors, piros édes fűszerpaprika, só
Elkészítés
A töltelékek elkészítése
- Forralj 2 – 3 liter vizet.
- Vágd ki a káposzta torzsáját és tedd a káposztafejet tetejével lefelé egy nagy fazékba. Öntsd rá a forró vizet.
- Hagyd állni benne 5 – 6 percig.
- Amíg a káposzta melegedik, tedd fel a rizst főni 2 x-es térfogatú vízben, vágd apróra a hagymát és a fokhagymát.
- A forró vízben a káposzta levelei megpuhulnak, könnyen le tudod szedni. A töltelékekhez 10 levélre lesz szükséged.
- A leveleket szedd le, vágd ki a középső vastag eret és minden levelet vágj ketté. 20 db leveled lesz, 20 töltelékhez.
- Készítsd el a tölteléket: tedd hozzá a rizst (nem baj, ha nem főtt meg teljesen), a hagymát, a fokhagymát, fél doboz sűrített paradicsompürét, a borsot, a pirospaprikát, sózd meg és dolgozd össze a hozzávalókat. (Majdnem ugyanaz, mint a töltött káposzta tölteléke)
Csomagold be a tölteléket a káposzta levelekbe. Oszd 4 részre a tálban a tölteléket. Egy-egy negyedből 5 db tölteléket kell megtöltened. Ha marad töltelék, készíts néhány húsgombócot.
A töltött káposzta összeállítása
- Szeleteld fel a káposztát vékony szálasra, enyhén sózd meg.
- Darabold fel a szalonnát kockákra.
- Rakd le az ételt: káposzta, szalonna, 10 db töltelék, szalonna, káposzta, 10 db töltelék, szalonna, káposzta.
- A maradék sűrített paradicsomot hígítsd fel 1,5 dl vízzel és öntsd a káposztára. Nézd meg, hogy meddig ér a víz. Ha nagyon kevés, öntsd még rá vizet (kb. háromnegyed részig lepje el a káposztát.
- Főzd 30 percig.
- Közben darabold fel a zöldpaprikákat és paradicsomokat.
- Tedd az étel tetejére a feldarabolt zöldségeket és főzd készre az ételt (szúrj bele a töltelékbe: puhának kell lennie).
- Amikor a töltelék puha, a zöldpaprika és paradicsom megfőtt, kész az étel.
Elkészítési idő:
- Káposztalevelek leszedése, szétdarabolása: 20 perc (ez elég időigényes)
- Töltelék elkészítése, levelekbe csomagolása: 15 perc
- Káposztaszeletelés, paradicsom, paprika, szalonna feldarabolása: 10 perc
- Hozzávalók lerakása: 5 perc
- Főzés: 50 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
Összesen: 100 perc (ebből munka: 50 perc) – lehet, hogy több lesz.
Szabolcsi töltött káposzta tálalása
A töltelékeket tányérokra teszed, köréje halmozol lecsót és káposztát.
Megjegyzés:
Az étel készítése előtt elég sok szabolcsi töltött káposzta receptet átnéztem, mert még soha nem készítettem, és ahogy szoktam ilyen esetben, elkészítettem a magam változatát.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
A szabolcsi káposztában fele fele az arány a húsnak és rizsnek… de ami fontos mi vágjuk a húst nem daráljuk…szóval ez a te káposztád de semmi köze a szabolcsihoz… hidd el tudom .. itt élek egész életemben és mi tudjuk hogy kell főzni a Szabolcsit
Köszönöm és hálás lennék egy valódi receptért. Szabolcsi töltött káposzta címen nagyon sok recept van az interneten sok pontatlansággal, azokból próbáltam meg összerakni, de ezek szerint nem nagyon sikerült. Szívesen elkészíteném az eredeti szabolcsi recept szerint.
Biztosan nem kell bele tojás?
Ha a hús levélben van, a levél összefogja, nem fog szétesni a töltelék. Ha viszont csak húsgombóc van a káposztában, akkor kell a töltelékbe tojást tenni – bár a tojástól egy kicsit keményebb lesz – mert anélkül szétesik.