Erdélyi rakott káposzta: kétféle káposztából. Kicsit hasonló a rakott kelhez, de annak savanykás változata minimális pirospaprikával és az elmaradhatatlan csomborral.
Erdélyi rakott káposzta
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 50 dkg savanyú káposzta
- 6 db kelkáposztalevél (a külső levelek, lehetőleg szép zöldek – a többiből készíts kelkáposztafőzeléket vagy frankfurti levest)
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 10 – 15 dkg füstölt kolbász
- 2 teáskanál baromfi vagy sertészsír
- 15 dkg rizs
- 3 dl alaplé (ha nincs, akkor víz)
- 30 dkg darált hús (nálam ez egy kicsit másképp alakult – lásd a receptet)
- 1 kis pohár tejföl
- fűszerek: só, majoránna, csombor (borsikafű) – ha lehet, legyen zödfűszer, de a hideg hónapokban szárított is megfelel
Bevásárlólista
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 fej kelkáposzta
- 1 nagyobb fej hagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 10 – 15 dkg füstölt kolbász
- 3 dl alaplé (ha nincs, akkor víz)
- 30 dkg darált hús (sertéscomb, vagy lapocka)
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: rizs, só, fokhagyma, majoránna, csombor
Előkészítés
- A rizst megmosod, kétszeres mennyiségű alaplében vagy vízben megpárolod. Utóbbi esetben a főzővízbe kevés sót is teszel.
- Felteszel 2 liter vizet forralni. 1 evőkanál sót is teszel hozzá.
- Amít a víz felforr, a szálas savanyú káposztát – ha szükséges – kissé átmosod, majd felaprítod (így lesz könnyebben kezelhető és ehető).
- A hagymát és a fokhagymát is apróra vágod.
- A szalonnát felkockázod.
- A kolbászt felkarikázod.
- A kelkáposztáról leszeded a külső leveleket, alaposan megmosod. Az ereket kivágod és egyúttal a leveleket is kétfelé vágod. Így 12 db leveled lesz. A leveleket 5 – 6 percig a forró sós vízben előfőzöd (blansírozod), majd hideg (akár jeges) vízbe teszed, hogy ne főjjön tovább és a szép zöld színe megmaradjon.
Erdélyi rakott káposzta készítése
A rétegek elkészítése:
- Az apróra vágott hagymát egy teáskanál zsíron üvegesre párolod, kissé meg is piríthatod. Az utolsó percben hozzáteszed a fokhagymát, majd a felaprított savanyú káposztát. Kevés vízzel puhára párolod (a végén az esetleg alatta maradt vizet elpárolod).
Hagyma párolása
Savanyú káposzta párolása
- A szalonna kockákat egy serpenyőben kiolvasztod, megfonnyasztod rajta a kelkáposzta leveleket, majd félreteszed.
Szalonna kiolvasztása
Kelkáposztalevelek fonnyasztása
- A maradék szalonnazsírból kiszeded a pörcöt (ezt félreteheted egy túrós tésztára, vagy sütés előtt rászórhatod az ételre), hozzáteszel még egy teáskanál zsírt, megfuttatod rajta a darált húst, kissé megpirítod, majoránnával, csomborral fűszerezed, fedő alatt puhára párolod. Az időközben megfőtt rizshez kevered.
Megjegyzés:
Az én ételem nem darált hússal készült, mivel volt egy jó adag levesben főtt húsom, ezt felvagdaltam, és ezt adtam a rizshez. Az étel mindkét módon elkészíthető. Természetesen a darált húsos megoldás a jobb változat.
A rétegek lerakása és sütése:
- A rétegeket egy sütőtálban (lehet más formájú) a képeken látható módon és sorrendben rakod le (én csak egy-egy réteget készítettem, de te akár dupláhatod is, ha a hozzávalókat két-két részre osztod):
Lerakás 1: kelkáposzta
Lerakás 2: rizses hús
Lerakás 3: savanyú káposzta és tejföl
Lerakás 4: kolbálszkarikák
Lerakás 5: kelkáposzta
Lerakás 6: tejföl és kolbász-zsír
A sütést 170 – 180 fokra előmelegített sütőben végezd. A sütési idő 40 -45 perc. Ha nagyon pirulna a teteje, fedd le alufóliával.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 30 perc
- A rétegek elkészíése: 40 perc
- A rétegek lerakása: 10 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 120 perc
Erdélyi rakott káposzta tálalása
Az elkészült ételt még forrón adagokban tányérokra szeded vigyázva arra, hogy az étel réteges maradjon (ez szögletes tálból egy kicsit szebben megoldható).
Erdélyi rakott káposzta tálalva 1
Erdélyi rakott káposzta tálalva 2
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások